В Україні хочуть продовжити період розмитнення «євроблях»

В Україні хочуть продовжити період розмитнення «євроблях»
Фото ілюстративне (джерело: УНІАН)

Період розмитнення «євроблях» можуть продовжити ще на півроку – відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді України.

Йдеться про відтермінування введення в дію драконівських штрафів за використання авто на іноземній реєстрації громадянами України, – повідомляє канал24.

Ситуація коли розмитнення вживаного автомобіля складає 250-650% від його вартості склалась після прийняття Верховною радою Закону 2612-VIII (від 08.11.2018), який власне і дозволив легалізацію авто на європейський реєстрації. Він був прийнятий для того, аби всі бажаючи могли розмитнити авто. Гроші отримані від такого розмитнення пішли у пенсійний фонд і були виплачені пенсіонерам у вигляді надбавки (перед президентськими виборами).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТОП-5 найдорожчих і найдешевших «євроблях». ФОТО

Перші три місяці дії закону були пільговими (знижка на акциз складала 50%) це робило розмитнення дешевшим приблизно на 20%, адже крім акцизу бажаючі розмитнити змушені були платити ПДВ та мито. За цей пільговий період було розмитнено 218 тисяч легкових авто, 140 тисячі з них – колишні «євробляхи».

Після закінчення пільгового періоду розмитнення «євроблях» майже припинилось. Нагадаємо, що у момент прийняття Закону 2612-VIII лише за офіційними даними в Україні знаходилось більше 600 тисяч авто з європейською реєстрацією. За неофіційними даними їх кількість значно більша. Отже наразі зараз в Україні є щонайменше пів мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією (при загальній кількості зареєстрованих легкових автомобілів близько 6,5 млн.).

З 24 травня 2019 року за керування автомобілем з іноземною реєстрацією передбачені драконівські штрафи (до 170 тис грн.) Суть нового законопроекту №10263 – відтермінувати введення в дію таких штрафів, адже не розмитнених автомобілів залишилось надто багато і спроби правоохоронців застосувати норми закону можуть призвести до небажаних наслідків.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Україні шахраї придумали схему, як заробляти на «євробляхерах»

Зазначають, що спільнота власників «євроблях» вважає, що розмитнення авто має бути доступнішим, а вартість розмитнення не повинна бути більше ніж вартує сам автомобіль. Для цього спільнота пропонує вивести з формули розрахунку акцизу коефіцієнт віку авто. Акція на підтримку такої ініціативи відбудеться в Києві 15 травня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 3 травня
Наступна новина «Не залишайте паску на могилах. Краще віддайте її у військову частину», – Василь Цетнар
Останні новини
Схожі новини