В Україні не можуть виявити нових штамів коронавірусу, бо немає сучасної лабораторії, – нардеп

В Україні не можуть виявити нових штамів коронавірусу, бо немає сучасної лабораторії, – нардеп

Україна не може отримати інформацію про поширення нових штамів коронавірусної хвороби на своїй території через відсутність власної сучасної лабораторії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, інформує Еспресо.

«Україна досі не отримала інформацію, чи розповсюдились на нашу країну нові штами коронавірусної хвороби. Власної лабораторії, яка б проводила секвенування (виявлення нових штамів), у нас немає. 20 січня Центр громадського здоров’я відправив зразки до лабораторії ВООЗ у Німеччині. Відповіді досі не отримали», – написав Радуцький.

Він зазначив, що ситуація з поширенням «британського» та «південноафриканського» штамів вірусу вкрай напружена.

Так, зауважив Радуцький, в ЄС зачиняють кордони, продовжують жорсткий карантин, щоб подолати спалахи мутацій вірусу. При цьому ефективність вакцинування пацієнтів з мутаціями вірусу нижча, ніж у громадян з більш традиційними штамами COVID-19.

Радуцький додав, що вчора голова представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що в Україні ще не траплялися нові штами COVID-19. За його словами, потрібно дочекатись результатів аналізів з Німеччини, щоб бути в цьому впевненим. Тож Україна через те, що ми не можемо самостійно зробити аналізи на нові штами вірусу, залишається в так званій «сірій» зоні.

Тому, підкреслив Радуцький, питання наявності в Україні сучасної лабораторії дедалі загострюється. Крім того, міжнародні партнери підтвердили, що Україна отримає обладнання та реагенти для лабораторії в межах співпраці ЦГЗ та американської CDC.

Він наголосив, що Україна повинна максимально пришвидшити створення лабораторій для виявлення нових штамів вірусу, оскільки лише так держава зможе контролювати епідеміологічну ситуацію, аналізувати появу нових штамів та розробити відповідні карантинні заходи.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року у Великій Британії виявили новий штам коронавірусу, який назвали VOC 202012/01. За даними досліджень, він на 50-74% небезпечніше, ніж вірус SARS-CoV-2, який викликає хворобу COVID-19. VOC 202012/01 виявили вже у близько 30 країнах світу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у ВНУ відзначатимуть ювілей Лесі Українки. Програма заходів
Наступна новина Для клієнтів «Інвестора» створили закритий Клуб добрих сусідів. Що пропонують?
Останні новини
Схожі новини