Верховна Рада прийняла закон про українську мову

Верховна Рада  прийняла закон про українську мову
Фото ілюстративне

У Верховній Раді України ухвалили закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який почали розглядати у другому читанні ще у лютому. 

За це рішення проголосували 278 парламентарів, – повідомляє Українська правда.

Перед голосування нардепам продемонстрували фільм, де до них звернулися письменники, поети, громадські активісти, вчені, актори, церковні діячі, які розповіли про важливість ухвалення закону про функціонування української мови.

Також до зали парламенту прийшов Філарет, який перед цим у фільмі заявив, що церква наполягає на ухваленні закону про мову.

Крім того у залі був присутній третій президент Віктор Ющенко.

Спікер парламенту Андрій Парубій зазначив, що президент Петро Порошенко пообіцяв підписати цей документ.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що після інавгурації проведе «ретельний аналіз» закону про мову

Про що закон?

За документом, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобов'язана забезпечити можливості для цього.

Документ визначає українську мову єдиною офіційною в Україні і регулює її застосування в усіх сферах суспільного життя. Парламент розпочав розгляд цього документу у другому читанні ще 28 лютого. Через понад дві тисячі правок депутати довго не могли перейти до голосування.

Документ зобов'язує високопоставлених чиновників і державних службовців володіти мовою. Українською мовою має відбуватися робоче спілкування, діловодство та документообіг. Українська мова обов'язкова для науки, культури, книговидання, телебачення і преси, реклами та пошти — але з урахуванням чинних законів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні здорожчають паспорти. Коли та на скільки
Наступна новина Як заїхати на волинський фестиваль тюльпанів. ПЕРШИЙ В ПОМІЧ
Останні новини
Схожі новини