Вакцинація проти коронавірусу: що треба знати про побічні ефекти і протипоказання

Вакцинація проти коронавірусу: що треба знати про побічні ефекти і протипоказання

Волинянам пояснили, які можливі побічні ефекти вакцинації від коронавірусу, а також  які існують протипоказання.

Про це йшлося 15 квітня під час брифінгу, присвяченому питанням вакцинації.

Головна спеціалістка управління охорони здоров'я облдержадміністрації Людмила Рожко розповіла, яких побічних ефектів можна очікувати від вакцин, що є на Волині.

«Як і будь-який імунобіологічний лікарський засіб, вакцина має здатність викликати реакцію в організмі. Це є чисто індивудуально. Можливо, і не буде взагалі жодних проявів, але це не означає, що ваш організм не зреагував на вакцину», – зазначила лікарка.

Щодо вакцини індійського виробництва Covishield (локальна назва британської вакцини AstraZeneca), то передбачені такі побічні дії: підвищення темератури (може бути і 39), біль і набряк в місці ін'єкції, головний біль, сонливість, втомлюваність, біль у мязах, тобто симтоми, подібні до тих, що є у людини, коли вона починає хворіти на коронавірус.

Вакцина китайського виробництва CoronaVac теж викликає температуру, головний біль, біль у місці ін'єкції, набряк, м’язеві болі, а також розлади кишково-шлункового тракту, зокрема нудоту і діарею.

За словами Людмили Рожко, всі ці побічні реакції медики реєструють і надсилають в автоматизовну інформаційну систему фармаконагляду для відслідковування і кращої оцінки ситуації.

Також ці вакцини мають і протипоказання.

Із препаратом Covishield варто бути обережним, якщо коли-небудь були алергічні реакції. У такому випадко обов'язково треба проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, каже Людмила Рожко. 

Що ж до препарату CoronaVac, то в інструкції пишуть про такий протипоказ, як важкі органічні ураження нервової системи. 

«І на вагітних не досліджувалася вакцина, тому вагіність є протипоказом», – зазначила лікарка.

Читати також: Коли волиняни зможуть отримати друге щеплення індійською вакциною


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький район створить собі прапор і герб
Наступна новина Депутати Волиньради хочуть передати газорозподільні системи у комунальну власність
Останні новини
Схожі новини