Депутати Волиньради хочуть передати газорозподільні системи у комунальну власність

Депутати Волиньради хочуть передати газорозподільні системи у комунальну власність

Депутати Волиньради пропонують передати газорозподільні системи у комунальну власність.

Проєкт рішення «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Волинської області» розробив та зареєстрував депутат Ігор Лех. Його розглянула постійна комісія з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на засіданні 14 квітня, повідомили у пресслужбі облради.

Ігор Лех зазначив, що таке рішення викликано тим, що газорозподільчі системи, які є в державній власності, з початку незалежності України були передані в оренду приватним структурам майже на безоплатній основі.

«Наразі облгази їх обслуговують, експлуатують та отримують за це відповідну плату. Власником газорозподільних систем є держава. Між тим, загальновідомо, що вуличні та підвідні газопроводи будувалися коштом користувачів. Сьогодні ж люди змушені платити за транспортування газу по системі, у будівництво якої самі ж колись інвестували», – зазначив Ігор Лех.

Депутат зауважив, що першою ініціювала передачу газорозподільних систем у комунальну власність Мукачівська міська рада ще в 2017 році. У лютому 2021-го аналогічне рішення прийняла Львівська обласна рада.

Підтримати проєкт рішення, внесений Ігорем Лехом, переконував депутатів Юрій Харченко. Він вважає, що передача мереж до комунальної власності матиме чимало позитивних ефектів. Найбільш вагомий з них   це те, що врешті буде проведена інвентаризація газових мереж.

У своєму проєкті Ігор Лех пропонує доручити ОДА спільно з АТ «Волиньгаз» та ТОВ «Волиньгаззбут» у місячний термін сформувати списки газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) у розрізі територіальних громад Волинської області. Ці списки у тижневий термін  потрібно буде передати до відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності Волинської обласної ради.

Це ж рішення передбачає надати згоду  Волинської обласної ради на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області газорозподільних систем.

Між тим, рішення про передачу газопроводів у комунальну власність громад може прийняти лише Кабмін. Тому пропонують Кабінету Міністрів України та Міністерству енергетики України прийняти рішення про передачу газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) з державної власності у спільну власність територіальних громадсіл, селищ, міст області Волинської області.

Депутати проситимуть Фонд державного майна України погодити передачу з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області Волинської області газорозподільних систем та надати Волинській обласній раді акти інвентаризації та оцінки газорозподільних систем Волинської області, починаючи з 1991 року.

Порядок інвентаризації газових мереж, на думку депутатів облради, має розробити  Кабінет Міністрів України.

Майнова комісія рекомендувала депутатам підтримати проєкт «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Волинської області» на сесії облради.

Ідею передачі газорозподільних мереж у комунальну власність підтримує і депутат облради Володимир Бондар. Свою думку він озвучив в ефірі телеканалу «Аверс» 13 квітня.

«Питання не тільки у справедливості. Ці газорозподільні системи будувала і держава, і обласні ради, і люди здавали гроші для того, щоб будувати ці системи. Це неправильно, коли їх держава передала комусь в безкоштовне безоплатне управління комусь.

Що стосується коштів, ми могли б створити комунальне підприємство, яке могло б достатньо ефективно управляти ними, і це як мінімум відобразилось би на рівні тарифу за транспортування, або ми могли б на цьому заробляти кошти для обласного бюджету і витрачати їх ні інші цілі», – висловився Володимир Бондар.

На його думку, на якомусь етапі, після того як різні міські і обласні ради приймуть такі рішення, держава змушена буде зважати на них і передавати газорозподільні мережі територіальним громадам, у спільну власність територіальних громад, тобто безпосередньо людям, які б ними ефективно управляли.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вакцинація проти коронавірусу: що треба знати про побічні ефекти і протипоказання
Наступна новина ЦНАП у Луцьку вже відновив роботу. Вибухівки не знайшли
Останні новини
Схожі новини