Валентина Касарда відзвітувала перед виборцями

Валентина Касарда відзвітувала перед виборцями

Директорку санаторію «Пролісок» ВалентинуКасарду можна назвати довгожителькою головного самоврядного органу краю – виборці Ківерцівського району втретє обрали її депутатом Волинської обласної ради від Всеукраїнського Об’єднання «Батьківщина».

Впродовж трьох скликань вона незмінно працює у постійній комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

– Чому обираєте саме цю комісію? – цим запитанням розпочинаємо розмову про підсумок минулорічної депутатської роботи.

– Маю принципову точку зору на об’єкти комунальної власності територіальної громади Волині – за умови ефективного управління, креативного менеджменту вони можуть успішно працювати нарівні з приватним бізнесом. У цьому переконалася на власному досвіді. За 20 років, відколи очолюю санаторій «Пролісок», довелося пережити різні часи. Його вдалося підняти фактично з руїн. А завдяки співпраці Грем’яченської сільської ради, обласної ради та нашого колективу реалізували давню мрію – збудували сучасний європейський водолікувальний корпус, оснащений найновішим обладнанням. Проект реалізували у рамках транскордонного співробітництва «Україна – Польща – Білорусь» «Розвиток санаторно-курортного туризму на українсько-польському прикордонні». Нині це одна із найсучасніших оздоровниць Західної України.

«Пролісок» – фінансово самодостатнє підприємство, що з кожним роком здобуває дедалі більшу популярність не тільки серед волинян, а й жителів інших областей. Це найкращий аргумент зробити в нашій області санаторно-курортну галузь однією з тих, які потужно наповнюватимуть місцеві бюджети. Для цього маємо необхідні природні ресурси – чисте довкілля, багато озер, запаси мінеральної води, лікувальної глини, торфогрязі. Ми фактично ходимо по грошах, але не вміємо їх підняти.

На Волині залишилося лише два санаторії, що перебувають у власності територіальної громади,  – «Пролісок» та «Лісова пісня», хоча можна було б для оздоровлення дітей за невеликі кошти реанімувати «Турію», підняти санаторій в Журавичах. На жаль, ні в депутатів попередніх каденцій, ні нинішньої не вистачило єдності і бажання підтримувати ці заклади коштами з місцевого бюджету, щоб дати їм поштовх для розвитку.

– В країнах Європи санаторно-курортний туризм – одна із найприбутковіших галузей економіки. А чи їдуть у «Пролісок» відпочивальники з-за кордону?

– Так, про його можливості для реабілітації знають у Польщі, Німеччині, Італії. Звідти приїжджають до нас ще й тому, що наші послуги обходяться дешевше, ніж у країнах Європи, не поступаючись якістю. Але головний клієнт – вітчизняний. До нас їдуть фактично з усіх областей України. Однак намагаємося насамперед підтримати волинян. Для них організовуємо акції, під час яких ціна путівки дорівнює її собівартості. В останні роки, відколи триває збройне протистояння на сході України, приймаємо на оздоровлення учасників бойових дій. У «Проліску» є всі можливості не тільки підлікувати тіло, а й душу, пройти курс психологічної реабілітації разом зі своїми сім’ями. Саме з таким проханням до мене звернулися члени громадської організації «Цуманська спілка ветеранів АТО та волонтерів». Як депутат посприяла в оздоровленні окремих наших патріотів. Але вважаю, що до цієї проблеми слід підійти кардинально. Тому в сесійній залі запропонувала через Програму реабілітації  учасників АТО, яка фінансувалася б із обласного бюджету, виділяти кошти на оздоровлення учасників бойових дій. Можливостями нашого санаторію як комунального закладу можуть скористатися й інші категорії населення, зокрема працівники сільського господарства. Але, на жаль, донедавна депутати охоче голосували за виділення коштів обласного бюджету на доїльні апарати, техніку, а от про людину, її здоров’я, самопочуття і далі піклуємося недостатньо.

– Валентино Іванівно, дехто з депутатів цікавиться, чому водолікувальний комплекс перебуває на балансі Грем’яченської сільської ради, а не комунального підприємства облради?

– Депутати сільської ради, її голова Наталія Мельник разом зі мною, колективом «Проліска» чи не найбільше переймалася реалізацією проекту будівництва водолікувального комплексу. За кошти з бюджету цієї громади профінансовано виготовлення проектно-кошторисної документації. Були й інші витрати. Про все це сказано у звіті для міжнародних інвесторів, які не записали жодного зауваження про порушення фінансової дисципліни. Європейські грантодавці постійно контролювали всі витрати. Понад те, різницю у курсі валют використали для будівництва не одного, як було заплановано спочатку, а двох басейнів. Зрештою, якщо говоримо про реформи місцевого самоврядування, то хіба участь сільської громади в реалізації такого потужного проекту транскордонного співробітництва – це не приклад справжньої децентралізації, завдяки якій місцеві жителі отримали нові робочі місця, а місцеві бюджети – додаткові надходження?

– Нещодавно закінчився термін вашого перебування на посаді директора згідно з трудовим контрактом. Його продовжили вам лише на три місяці. Чому?

– Постійна комісія з питань використання комунального майна рекомендувала подати документи про продовження контракту на конкурсну комісію. Я маю чимало напрацювань для подальшого розвитку санаторію «Пролісок», втілення яких надалі зміцнюватиме заклад. Тому важко зрозуміти, навіщо змінювати керівника закладу, що неодноразово виходив переможцем всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів і послуг», з кожним роком здобуває все більшу популярність, що дало змогу на третину збільшити обсяг послуг, на половину – прибутки. Цілком очевидно, що мій вік не спричинив спад чи занепад комунального підприємства, а, навпаки, тільки сприяв його піднесенню. Маю достатньо сил, щоб здійснити конкретні плани розбудови санаторію.

Понад те, пенсійний вік не може бути підставою відмови для призначення на посаду керівника, бо це не лише вікова дискримінація, а ще й порушення трудового законодавства. Сподіваюся, що для членів конкурсної комісії ці аргументи стануть підставою ухвалити позитивне рішення на мою користь. Окремі колеги-депутати закидають, що пора дати дорогу молодим. Тим часом на Волині є чимало комунальних закладів, які потрібно реанімувати, розвивати, налагоджувати роботу. Ось на таких підприємствах нехай молоді й покажуть свою енергію, менеджерські здібності, наполегливість й ентузіазм, щоб зробити їх успішними та економічно сильними. 

– Які проблеми вашого округу тримаєте в полі зору?

– На сесіях обласної ради своїх порушую ті питання, які найбільше непокоять виборців. Це погані дороги, ремонт соціальних закладів, освітлення сільських вулиць, транспортне сполучення між населеними пунктами. З початку нинішньої каденції в сесійній залі підтримано 13 моїх запитів. Йшлося про виділення коштів для ремонту другого корпусу Цуманської ЗОШ, лагодження дороги обласного значення Цумань – Гремяче – Яківці, фінансування закупівлі комп’ютерного обладнання для кабінетів інформатики шкіл Сильне та Городище, ремонту доріг до цих населених пунктів.

Підтримую запити колег-депутатів, які теж небайдужі до створення комфортної транспортної та соціальної інфраструктури для сільських жителів. Один із них – спільний із іншими депутатами, які представляють в облраді Ківерцівщину. У ньому йшлося про виділення коштів обласного бюджету для пріоритетних об’єктів нашого району.

Не втрачаю надії на те, що спільними зусиллями вдасться розв’язати задавнену проблему – будівництво школи в Грем’ячому. Тут діти досі навчаються в аварійному приміщенні. Частина будівлі зведена ще в 1932 році. Про необхідність спорудити новий навчальний заклад у Грем’ячомуя говорила під час виїзного засідання Комітету ВР з питань освіти і науки, що відбулося в Луцьку торік у жовтні, звертаючись до народних депутатів України Івана Кириленка (фракція «Батьківщина») та Ірини Констанкевич. Сподіваюся, що парламентарі відреагують, почують голос грем’яченської громади.

Напрямки діяльності депутата облради Валентини Касарди

Робота в сесійній залі та постійній комісії упродовж 2017 року:

– брала участь у 7 із 8 сесійних засідань;

– брала участь у всіх засіданнях постійної комісії з питань використання майна спільної власності сіл, селищ, міст області;

– підтримувала голосуванням питання, що стосуються розподілу коштів обласного бюджету, затвердження регіональних Програм розвитку освіти, соціального захисту населення, «Власний дім», матеріально-технічного забезпечення військових частин та інших, що стосуються розв’язання проблем територіальної громади Волині.

Пріоритети:

– підтримка фінансово-господарської діяльності підприємств і закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

– ефективне використання природних ресурсів краю для розвитку санаторно-курортної галузі;

– надання оздоровчих та реабілітаційних послуг учасникам бойових дій на сході України, дітям-інвалідам, багатодітним родинам та іншим категоріям населення;

– підтримка реальної децентралізації, що забезпечить формування фінансово самостійних об’єднаних територіальних громад.

Робота з виборцями:

– регулярно здійснювала прийом виборців Цуманського виборчого округу;

– від початку депутатської каденції озвучила 13 депутатських запитів, які підтримала більшість депутатів;

–провела 46 зустрічей із виборцями у населених пунктах Ківерцівського району;

– брала участь у роботі сесій новоствореної Цуманської ОТГ, Грем’яченської сільської ради.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ірина Білик показала себе лучанам «без гриму». ФОТО
Наступна новина Спочатку року волиняни сплатили більше мільярда гривень податків
Останні новини
Схожі новини