У Любешові судять браконьєрів за вбивство двох лосів. Ті - все заперечують

У Любешові судять браконьєрів за вбивство двох лосів. Ті - все заперечують
Обвинувачені у залі суду

У райцентрі на Волині триває суд на браконьєрами щодо вбивства двох лосів, самця і самиці.

Чоловіків лісівники піймали на гарячому під час рейду ще два роки тому. Полювали вони на території природно-заповідного фонду, пише «Волинь Post».

Однак у суді ті натомість вперто доводять свою невинуватість.

 * * *

19 липня у Любешівському районному суді відбулося чергове засідання щодо резонансної справи вбивства двох лосів під час бракон’єрського рейду в тому ж районі на Волині. Попереднє засідання, 10 липня, тривало декілька годин.

П’ятеро волинян підозрюють у вбивстві лосів. Це Іван Будько, Анатолій Демих, Юрій Демих, Віктор Демих та Юрій Матюк. Щоправда, ніхто з них не вважає себе винним або ж хоча б причетним до цієї історії.

17 вересня 2017 року групу браконьєрів застали на гарячому, коли ті вночі якраз застрелили двох лосів, розчленували тушки, розклали у мішки. Очевидно, злочинці гарно обирали дату полювання. Тому що 17 вересня лісівники відзначали своє професійне свято. Браконьєри не чекали, що саме цього дня відбудеться рейд.

«Бучинська дача»: 15 мішків з м’ясом

Постріли у лісі біля урочища «Бучинська дача» в ту ніч почули мисливствознавець «Любешівського лісомисливського господарства» Андрій Масюк та працівники мобільної рейдової групи, які саме патрулювали угіддя. Негайно виїхали на місце і вже близько 21 години затримали два автомобілі – Nissan з волинськими номерними знаками та Volkswagen на «бляхах». На місці було до десяти осіб.

«Надійшов дзвінок з повідомленням, що на території Національного природного парку «Прип’ять – Стохід» у Бучині є невідомі люди. Ми поїхали туди і на великій відстані від того місця, де все трапилося, зупинилися і почули постріли, поїхали ближче, стали і бачимо, що звідти виїхала легкова машина. Згодом під’їхали ближче і почули собак, а за тим – побачили світло, яке то з’являлося, то зникало. Пішли туди втрьох. Там було дві машини, і вони вже на той час вантажили другого лося, згодом з’ясували, що іншого вже відвезли у село», – розповідає лісівник. – пригадує мисливствознавець Андрій Масюк.

Що побачили лісівники, коли прибули на місце?  15 мішків (!)  із м’ясом диких тварин. Лише один лось важив приблизно 400 кг.

На місце події прибули правоохоронці. Довго тривало слідство.

Затримали незаконно?

У залі суду з’ясувалося, що деякі особи, яких підозрюють у злочині, навіть заперечують свою присутність  на місці злочину. Адвокат обвинувачених Сергій Хвесик вважає, що справу кільком людям просто «шиють». Самі ж підозрювані вини своєї не визнають.

Для прикладу, місцевий житель Юрій Матюк – переконує, що його і близько не було на місці злочину, тому він не розуміє підстав, за якими його можна вважати винним.

Адвокат обвинувачених відстоює думку, що його підзахисних затримували на місці злочину неправомірно, боне дали можливості на захист і… змушували стояти на холоді впродовж кількох годин і мокнути під дощем.

Захист заперечує висновки судово-медичної експертизи. Мовляв, розтин не проводився і речові докази (тіла тварин) не оглянули належним чином. Із цим клопотанням вкотре звертався до суду. Відомо, що наразі рештки двох убитих лосів зберігаються опечатаними у холодильній камері правоохоронців як речовий доказ.

Що каже прокурор?

Натомість начальник Любешівського відділу Маневицької місцевої прокуратури Сергій Федчик коментує, що зловмисників затримали «на гарячому» і групою осіб і на території природно-заповідного фонду, що слугує обтяжуючим фактором.

Ця кримінальна стаття передбачає санкцію у вигляді штрафу і відповідно – покарання у вигляді обмеження волі або ж – позбавлення її строком до 5-ти років. Розмір штрафу орієнтовно складає від 3-х тисяч до майже 7-ми тисяч гривень.

Попри те, що в суді продемонстрували відео зі слідчих експериментів, оперативні фото, підозрювані не визнають себе винними.

Що цікаво, один із обвинувачених навіть заперечує присутність своїх собак, попри те, що вони були вилучені і тільки згодом йому повернені. А все тому, що адвокат доводить, що вони на ту пору… ще не народилися. Документів на псів нема, тому народилися чи ні, не доведеш.

Нове засідання суду: технічні труднощі

Справа триває вже більше двох років. 19 липня у судовій залі мав відбутися огляд речових доказів, наданих стороною обвинувачення.

Однак, як повідомило видання «Район Луцьк»,  того дня у Любешові позивач, суддя та обвинувачувана сторона не змогли виїхати для слідчого експерименту щодо вбивства двох лосів через технічні проблеми, тому справу продовжили розглядати у судові залі.

Також на засідання не з’явився голова Любешівської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Петро Абрамович.

Розгляд доказів розпочали зі слідчого експерименту – відео, в якому оглянули речові докази (тіла тварин), які зберігаються у морозильній камері. Крім того, начальник Любешівського відділу Маневицької місцевої прокуратури Василь Федчик надав дані від мобільних операторів, згідно яких обвинувачений Анатолій Демик зв’язувався з обвинуваченим Іваном Будьком у день перед злочином.

Однак засідання суду змушені були припинити через технічні труднощі: не працювали пристрої, які записували засідання.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський, Ляшко, Садовий та інші: як голосують топ-політики
Наступна новина Явка виборців на Волині станом на 16 годину
Останні новини
Схожі новини