Вчені розгадали генетичний секрет троянди

Вчені розгадали генетичний секрет троянди

Вперше дослідники розшифрували генетичний секрет троянди, що може допомогти вивести нові аромати та кольори цієї квітки.

Секретна історія троянди містить сюрпризи - ця квітка пов'язана з полуницею більше, ніж ми думали, пише BBC Ukraine.

Результати цього дослідження в довгостроковій перспективі можуть привести до виведення троянд з новими ароматами та кольорами, стверджує міжнародна команда вчених.

В новій карті геному троянди, яку складали вісім років, виявили гени, які відповідають за аромат, колір та довговічність квітки, повідомив Мохаммед Бендахмен з організації ENS, який керував цим дослідженням.

«Тепер у вас є книга історії троянди. Це книга, яка допомагає нам зрозуміти троянду, її історію та шлях еволюції та одомашнення», - сказав він.

Дослідження провела команда у складі понад 40 вчених з Франції, Німеччини, Китаю та Великої Британії. Воно дає краще розуміння того, чому троянди мають такий широкий спектр кольорів та ароматів.

Генетична інформація допоможе селекціонерам розробити нові сорти, які довше стоятимуть у вазі, або будуть більш стійкими до шкідників.

Також це дослідження проливає світло на родину «Розових» (Rosaceae), до якої входять яблука, груші, полуниця, а також така красива квітка, як троянда.

«Троянда і полуниця є дуже близькими видами», - сказав пан Бендахмен.

Вирощувати троянди в садах почали тисячі років тому, ймовірно, у Китаї. У римський період троянди широко вирощували на Близькому Сході, де вони використовувались як конфеті або парфуми.

У п'ятнадцятому столітті троянда була символом боротьби за англійський престол під час «Війни троянд».

Біла троянда представляла родину Йорків, а червона троянда символізувала родину Ланкастерів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Корисна звичка: завжди читайте етикетки на продуктах
Наступна новина ПриватБанк пропонує волинянам застрахуватися від шахраїв
Останні новини
Схожі новини