Вчені виявили, що дозволяє мозку залишатися молодим і здоровим

Вчені виявили, що дозволяє мозку залишатися молодим і здоровим

Феномен збереження здорового мозку після 80 років давно цікавив учених, а для таких щасливчиків придумали новий термін – суперейджері.

Фахівці Північно-Західного університету виявили певні клітини мозку, які відповідають за збереження когнітивних здібностей в літньому віці.

Про це пише Сегодня з посиланням на The Guardian.

Провівши дослідження мозку десяти суперейджеров після їх смерті, професор Емілі Рогальський і її колеги виявили підвищений вміст клітин певного типу, веретеноподібних нейронів. Їх виявилося більше, ніж у середньостатистичної 80-річної людини, більше навіть, ніж у 20-річних.

Веретеноподібні нейрони є не тільки у людей, але і у невеликої групи вищих ссавців. Вважається, що вони підвищують комунікативні здібності.

Вчені виявили їх в області передньої поясної кори, яка відповідає за увагу і роботу пам'яті. Ця область в суперейджеров також виявилася товстішою, ніж у середньостатистичної людини в 50 – 60 років.

При цьому вчені поки не знають, в чому полягає механізм дії цих нейронів. "Ми не можемо пояснити, чому в них більше веретеноподібних нейронів або чому це важливо. Але цей тип нейронів можна виявити тільки в декількох ділянках мозку", – говорить Рогальський.

Ще однією особливістю суперейджерів є наявність в їх мозку амілоїду, речовини, з якого утворюються бляшки, що є причиною хвороби Альцгеймера. Аутопсія підтвердила, що в деяких з представників цієї групи були відкладення цього білково-полісахаридного комплексу, однак не було ніяких ознак втрати когнітивних здібностей або пам'яті.

Вчені сподіваються, що їх дослідження допоможе зрозуміти, що викликає Альцгеймер та інші захворювання, і звідки у деяких людей береться опірність до цих розладів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У FigliMigli можна погратися велетенським конструктором
Наступна новина 27 школу у Луцьку таки добудують. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини