Велика прес-конференція Путіна: що сказав російський президент про Україну

Велика прес-конференція Путіна: що сказав російський президент про Україну

«В умовах імперії, мабуть, була насильницька русифікація», – Путін визнав право України на незалежність.

Президент Росії Володимир Путін 14 грудня провів у Москві щорічну прес-конференцію, яка позиціонується як можливість для преси поставити президенту «будь-яке» гостре питання.

Питання стосовно ситуації в Україні поставив журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, який запитав у Путіна про росіян, які воюють в Донбасі, про миротворців, обмін полоненими.

«Ви ніколи не приховували, що відправляли на Донбас вирішувати військові питання – в житті це називається вбивати громадян України. З цим все ясно – наша армія знає, що з цими людьми робити. Але частина з них потрапляє в полон і отримує довічне ув’язнення. І ось, коли у вас (у президента Росії – Mind) закінчується третій термін, і раптом вас знову не виберуть – чи не хочете ви поміняти своїх громадян на наших, тому що українці своїх не кидають, і ми хочемо повернути своїх 65 заручників, про яких ви прекрасно знаєте. Це не тільки Сущенко, а й десятки кримських татар. Якщо ви все ж, можливо, виграєте вибори – ви й далі будете займати таку ж абсурдну позицію стосовно миротворців? Ваші люди на практиці займаються різнею. Вам не варто цього (введення миротворців – Mind) боятися, тому що звільнені міста, такі як Слов'янськ і Маріуполь, живуть прекрасним мирним життям», – з такими словами виступив на прес-конференції український журналіст.

«У нього навіть не питання було, а позиція», – сказав Путін, відповідаючи українському журналісту. Глава Росії в черговий раз заявив, що на Донбасі немає російських військових.

Президент РФ заявив, що в Донбасі сформовані свої сили, які рятують свій народ від карателів-націоналістів. За його словами, радикально налаштовані мітингувальники можуть влаштувати різанину «похлеще Сребреницы».

Путін вважає, що те, що відбувається на Донбасі – це трагедія, викликана державним переворотом, збройним захопленням влади. Частина громадян України не прийняли неконституційного захоплення влади в країні і почали з цим боротися, заявив він.

Глава Росії зазначив, що обміном полонених займається, і заявив, що Україна постійно змінює списки. «Хоча б напередодні Нового року і Різдва треба зробити цей крок», – сказав глава РФ.

«З приводу мінського формату – ефективність низька», – зазначив Путін, поклавши відповідальність за це на українську влада. За його словами, Україна не хоче почати справжній політичний процес.

«Параметри закону добре відомі», – сказав Путін.

Представниця РІА «Новости» поцікавилася також думкою Путіна про долю екс-президента Грузії і колишнього губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі в Україні.

«Я вважаю, що те, що робить Саакашвілі, – плювок в обличчя грузинського і українського народу», – заявив Путін.

«Як ви все це терпите? Він же був президентом Грузії, а тепер по площах там носиться і кричить, що він українець», – додав він, зазначивши, що в Україні достатньо справжніх українців.

Відповідаючи на питання про відносини Росії і України, Путін заявив: «В основі своїй ми один народ».

«У XIX столітті з'явилися люди, які говорили, що Україна повинна бути самостійною. Мали вони на це право? Напевно, мали. Тому що в умовах імперії була, напевно, насильницька русифікація», – сказав Путін.

Кандидат в президенти Ксенія Собчак прийшла в якості журналістки каналу «Дождь». Вона запитала, чому в Росії опозиційних кандидатів або не пускають на вибори, або створюють проблеми, наприклад, ніде в країні неможливо зняти зал. Вона запитала, чи не боїться влада чесної конкуренції?

«Опозиція повинна вийти з позитивною програмою дій. Ось ви йдете з гаслом «Проти всіх», це що – позитивна програма дій? А що ви пропонуєте для вирішення проблем?» – відповів Путін.

«Ви хочете, щоб у нас по площах бігали десятки таких Саакашвілі? Тих, кого ви назвали, – це Саакашвілі, тільки в російському виданні. Хочете, щоб вони дестабілізували ситуацію в країні? Хочете, щоб ми проживали від одного Майдану до іншого, щоб були спроби державного перевороту? Ми це вже проходили, хочете все це повернути? Я впевнений, що переважна більшість громадян Росії цього не хоче і цього не допустить. А конкуренція повинна бути і, безумовно, буде», – сказав російський президент.

Він запевнив, що влада нікого не боялася і не боїться. «Але ми не хочемо перетворення в другу Україну і не допустимо його», – заявив Путін.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МВС повідомили, коли запрацює фотофіксація
Наступна новина 11 земельних ділянок площею 233 га Княгининівської сільради повернули державі
Останні новини
Схожі новини