Верховній Раді пропонують законодавчо врегулювати дистанційну роботу

Верховній Раді пропонують законодавчо врегулювати дистанційну роботу
Фото ілюстративне

Народних депутатів на чолі з головою комітету голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою просять зареєструвати в парламенті законопроєкт, який має врегулювати дистанційну роботу.

Текст законопроєкту №4051 оприлюднили на сайті парламенту, пише Громадське.

Народні обранці пропонують запровадити два самостійні види роботи — дистанційну та надомну. Роботодавці при укладенні трудового договору таких форм робіт матимуть право отримати відомості про місце проживання або інше місце, де працюватимуть їхні фахівці.

Також хочуть забезпечити можливість працівникам ознайомитися з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами. Це ті документи, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, обмінюючись електронними документами.

Водночас автори документу пропонують передбачити можливість дистанційного ознайомлення працівника з вимогами щодо охорони праці завдяки відеозв’язку.

Також працівник матиме можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Згідно з законопроєктом, власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган буде зобов’язаний не менш ніж за два місяці ознайомити співробітників з умовами та специфікою переведення на режим гнучкого робочого часу. Також він має забезпечити точний облік відпрацьованого часу та ефективний контроль за раціональним використанням робочого часу працівником.

Чому виникла потреба?

У зв'язку з запровадженням карантину на тлі коронавірусу чимало працівників перевели своїх працівників на дистанційну роботу. Водночас законодавчо, як це має відбуватися, в Україні не унормовано.

Хоча перед запровадженням карантину через коронавірус далеко не всі компанії були готові до віддаленого режиму роботи працівників. Нині ж технологічні гіганти, як-от Google і Microsoft, узагалі міркують над тим, щоб продовжити дистанційну роботу до кінця 2020 року або й до 2021 року.

Професор економіки Стенфордського університету Ніколас Блум, який займається дослідженням впливу віддаленої роботи на продуктивність праці та економіку, вважає: в часи пандемії коронавірусу це може бути далеко не найкращим рішенням. Принаймні тому, що більшість людей до віддаленої роботи не були готові й не мали вибору, як їм саме працювати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У липні понад 40% українців ще не визначились, за кого голосуватимуть на місцевих виборах
Наступна новина У Володимирі хворих на COVID кладуть у педіатричне відділення, бо терапевтичне – заповнене
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні