Від України на «Євробачення-2022» поїде Alina Pash, але гурт Kalush заявляє про фальсифікацію

Від України на «Євробачення-2022» поїде Alina Pash, але гурт Kalush заявляє про фальсифікацію
Аліна Паш

Переможницею Національного відбору на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2022» стала співачка Alina Pash із треком «Тіні забутих предків». Вона отримала загалом 15 балів: 8 від журі і 7 — від глядачів. Друге місце посів гурт Kalush Orchestra (6 балів від журі і 8 від глядачів), а третє – Wellboy (7 і 6 балів відповідно).

Тепер Alina Pash поїде представляти Україну на 66-му пісенному конкурсі «Євробачення-2022» на арені PalaOlimpico в італійському місті Турин. Згідно із жеребкуванням, представниця від України виступить у першій половині першого півфіналу, який відбудеться 10 травня, пише Громадське

Що відомо про переможницю?

Alina Pash — закарпатська співачка, що поєднує хіп-хоп, аренбі та етномотиви. На «Євробачення-2022» вона записала несхожий на свою попередню творчість трек «Тіні забутих предків».

Це лірична композиція з фольклорними мотивами, у якій поєднуються українська та англійська мови. Назва пісні дублює назву однойменної повісті українського класика Михайла Коцюбинського. За словами співачки, у цій пісні не її особиста історія, а історія українського народу.

Нещодавно Alina Pash також виграла премію Євросоюзу для молодих артистів Music Moves Europe Awards 2022.

До нацвідбору співачка потрапила в скандал: виявилося, що після анексії Криму у 2014 році вона одного разу виступала там, а також їздила в Москву. Водночас організатори національного відбору не знайшли підстав дискваліфікувати фіналістку.

Сама виконавиця каже, що нічого не порушувала і керувалася «лише патріотичними мотивами».

«Я українка. Крим — це Україна. Росія — це агресор. І мені так само болить, як усім, тому що я тут живу. Я з українським народом», — сказала вона в інтерв'ю «Суспільному».

Чому гурт Kalush Orchestra говорить про фальсифікацію?

Після оголошення переможця, учасники Kalush заявили про фальсифікації та про намір оскаржувати результати конкурсу у суді, – пише Суспільне.

Після оголошення результатів голосування учасники Kalush Orchestra, які отримали 6 балів від суддів і 8 від глядачів, пройшли за куліси і почали вимагати від організаторів продемонструвати протокол з оголошенням результатів, оскільки на їх думку підсумки голосування сфальсифікували.

Натомість представниця аудиторської компанії PWC в Україні Олена Волкова запевнила, що офіційні результати вже опубліковані й вони не сфальсифіковані.

"Коли ми хотіли перевірити результати протоколу перед нами закрили двері. І купа охорони тримала двері, після того, як двері відкрили усі порозбігалися, все що ми могли зробити це силою їх тримати. Ми хочемо справедливості, покажіть тільки нам цю карточку і все. Мені здається дуже дивна позиція. Якби там було б усе добре то не було б таких дій", — заявив лідер гурту Олег Псюк.

Він наголосив, що результати було сфальсифіковано: "Якщо все справедливо, то відразу показується, а тут такого мені не здалося. Люди всі за нас, ви ж бачили. Я впевнений що ми виграли з величезним відривом, ви не уявляєте скільки, за нас вся Україна, ми піднімемо прям людей. Є фальсифікація".

лен журі Нацвідбору член правління Суспільного, режисер Ярослав Лодигін пояснив, чому відбулася плутанина під час оголошення результатів.

"Під час оголошення ведучий Тимур Мірошниченко заплутався, оскільки отримав у вухо редакторську помилку при читанні документу де було багато цифр і номерів. Ця плутанина не стосувалася лідируючих позицій, там було все дуже чітко озвучено. З приводу кількості голосів, які було віддано тому чи іншому учаснику, я думаю що ми зможемо переговорити з авторитетною аудиторською компанією, яка поставила своє ім'я на незалежному підрахунку. Я думаю що це не буде секретом, скільки там проголосували. Ми не є комерційною організацією, ми Суспільний мовник, у нас немає завдання заробити грошей з СМС чи применшити їхню кількість. Ми гарантуємо, що ніякого втручання у підрахунки не було",— наголосив Лодигін.

Він додав, що буде проведено перевірку, щоб зрозуміти як відбувався підрахунок і всі результати будуть опубліковані.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус в Україні. Статистика на 13 лютого
Наступна новина У Луцьку на мосту водій таксі зіткнувся з іншим легковиком і втік, – ЗМІ
Останні новини
Схожі новини