«Відкрита влада» - цитатник. Про децентралізацію

«Відкрита влада» - цитатник. Про децентралізацію

Найголовніші висловлювання про децентралізіцію в програмі "Відкрита влада. Область" на тему:"Місцеве самоврядування: право територіальних громад".

Відео

 Відповідальність -   важливий чинник децентралізації
 Оксана Урбан -  радник з децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування


"За Перспективним планом має бути 74 громади. На Волині - 41, а це - понад 50/%. Якщо говорити про покриття території, то маємо цифру 46%. Тобто ми наближаємося до половини. Але за кількістю населення ми маємо  всього лишень 26% . Реформою в нас охоплені сільські території, де густота населення значно менша, ніж у містах".

"В нас є єдиний район, в якому допоки не створено жодної ОТГ - Камінь-Каширський. Але маємо надію, що процеси об'єднання в них тривають. Їм важко визначитися з центрами громад, бо сільські ради практично  не відрізняються за кількістю населення та доходами.  Тим часом, Камінь-Каширський міський голова поки категорично проти об'єднання".

"Часто нарікають, що громади погано поінформовані. Напевно, якщо це так, то ми всі не допрацьовуємо. Але слід розуміти, що пересічні громадяни не завжди є компетентними в усіх питаннях. 70% жителів сільської місцевості - це люди, які хочуть мати якісну послугу, їм все рівно, як називається структура, яка буде її надавати".

"У нас є випадки, коли громадське обговорення проводилося у форматі "від хати до хати". Провели опитування і через три дні є перші результати, а потім жителі кажуть: "Ні, я так не голосував", або "Мене змусили", або "За мене голосувала жінка".

"Я - прихильник добровільного об'єднання.  Це дає можливість перейти від радянської системи мислення до європейської. Кожного разу, коли ми приїжджаємо до громад, я питаю: "Який термін ви використовуєте найчастіше: нам дадуть; нас навчили - не навчили; нам допомогли; нам зроблять -- чи ви говорите: ми маємо проблеми, які ми вирішимо; ми залучимо інвестора; ми створимо робочі місця".  Таке мислення дає можливість отримати нові повноваження , додаткові фінанси та обов'язково відповідальність. Відповідальність - це також важливий чинник децентралізації. Громади повинні мати чітке розуміння, що вони відповідальні за своє майбутнє життя".

"Чи завершиться процес децентралізації до 2020 року? На мою думку, велику роль відіграють не стільки часові показники, а готовність громад до об'єднання. Якщо ми перейдемо межу 60-70% і в нас будуть паралельно існувати об'єднані територіальні громади , які будуть мати нові повноваження, і поруч сільські ради, які залежні від центральної влади, то такій системі буде досить важко функціонувати. Припускаю, що внаслідок цього добровільність може закінчитися".

 

Центральна влада веде себе по відношенню до новоутворених ОТГ як шулер...
Олександр Курилюк - депутат обласної ради


"Я би говорив не про кількість громад, а про якість. Є ще одна важлива річ - зрозумілі правила гри і роботи. Цих правил на сьогодні немає. Про це говорять всі без винятку голови ОТГ. Центральна влада веде себе по відношенню до новоутворених ОТГ як шулер. Постійно змінюються підходи до формування бюджетних трансфертів. Ми ведемо мову про  освітню субвенцію. Всі розуміємо, що та формула, яка застосовувалася упродовж останніх років - нормальна. Кошти приходили з розрахунку на дитину. Місцева влада розпоряджалася цими грішми. Змінили формулу,  ввели субвенцію на зарплату, дотацію... До речі, дали інструмент виконавчій владі цю дотацію ділити, щоб зробити залежними голів ОТГ від голів адміністрацій. Згадаймо, перші ОТГ отримали на розвиток інфраструктури по 5 - 6 млн грн. А скільки отримують зараз? Майже нічого. Так бути не може. Тому наша думка -  правила гри мають бути чітко зафіксовані. Повірте, у сьогоднішній владі ніхто не збирається виконувати Конституції та законодавства".

"Чи успішна громада, яка закриває   школи ? Я би на перше місце поставив людський фактор та інвестицію в людський капітал. Я б в сьогоднішніх умовах шкіл не закривав. Там - вчитель, там - робоче місце. Ми сьогодні ведемо мову про ПДФО, але ж ПДФО - це працюючі люди. Ну і треба створити умови, що для дитини, вчителя та громади, щоб  був доступний центр освіти".

"Вишнівська громада має перевиконання 300%. Ми всі розуміємо, що дохід формувався за рахунок заправних станцій, які там є на території. В цьому році залишили акцизу понад 13%, а з наступного року його забирають в державний бюджет повністю. Скільки втратить ця громада? Як веде себе держава?"
"Шанси добровільного об'єднання потрібно використати максимально. Має відбутися чесний діалог  і з громадами, і з окремими лідерами. Має бути все чесно сказано і про ризики, і про переваги".

 
Неприродньо створені ОТГ  просто "потонуть"
 Костянтин Зінкевич - заступник голови постійної комісії з питань  питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією


"Децентралізація - це шлях України до сильної держави. Україна буде сильною, коли буде сильним Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Іваничі... Які б негаразди не відбувалися в Україні сильні громади - це сильна Україна".

"Наша комісія працює в тих умовах, які є. Ми намагаємося проговорити про все з кожною громадою. Висновки: є   речі, які реально заважають. мало того, що ми маємо "білі плями" на карті Волині, ми маємо "білі плями" в законодавстві. Відсутність Закону про адміністративно-територіальну реформу нас  часом заводить у глухий кут, який, дякувати Богу , ми розрулюємо. От є ситуація, що одне село з сільської ради хоче приєднатися не до тієї ОТГ, що вся сільська рада. Жоден закон  не пояснює, як діяти в такому випадку".

"Заважає політика. Заважає інертність громад. Є такі ОТГ, які могли би вже давно функціонувати. В них нема проблем, але є інертність".

"Березовичівська сільська рада Володимир-Волинського району хоче примкнути до Війниці. Експерти порахували, що така громада буде не спроможна. Березовичівці погоджуються приєднатися до Локачинської ОТГ, але існує опір інший. Народний депутат витратив на окрузі гречку і йому шкода втрачати цю сільську раду. Але   ж це бажання 99% мешканців сільської ради, навіщо чинити опір?"

"При формуванні громад, обов'язково треба братися за калькулятор. Приходять представники окремих сільських рад, які дуже хочуть об'єднуватися, але в їхніх бюджетах гроші закінчуються в квітні".

"Всі об'єднання громад, де долучаються сільради з інших районів --  позитивні. Працює принцип здорового глузду та економічних розрахунків. Неприродньо створені ОТГ  просто "потонуть".

Коли РДА починає пхати свого носа в децентралізацію, що не передбачено законом,   виникають  проблеми
Анатолій Вітів - голова постійної комісії з питань  питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією


"На Волині створено 41 ОТГ. Для нашої області, можливо, цифра й не погана. Але це - лише частина від загальної кількості. В даний момент влада робить все задом наперед. Вона не знає, що робити з районами. Просто не має відповіді на це питання. Вона не відає, що робити з областями. Вона заплуталася в медичних та освітніх  округах. Насправді, коли суспільству пропонувався проект "Децентралізація", то він мав би передбачати всі ці речі. Чому наразі виникає проблема з реформою? Люди не мають відповідей на всі ці питання.   Вони не орієнтуються. Сільські голови в тому числі. Час покаже: добре це чи погано".

"Зараз чимало голів ОТГ бідкаються: а де ж взяти кошти на освіту, бо бюджетів у них немає. В багатьох громадах постало питання про закриття шкіл. До прикладу, в Литовежі. Зараз цей негатив беруть на себе очільники ОТГ. Люди з віддалених сіл задають питання : ми ж об'єднувалися не задля того, щоб закрили школу в селі".

"На ситуацію в Камінь-Каширському районі впливає політика. Коли адміністрація починає пхати свого носа в децентралізацію, що не передбачено законом, в нас виникають там проблеми. На Ковельщині створилися нормальні громади та функціонують, а от  на Камінь-Каширщині та Маневиччині люди дозволяють собі бути "царями". Треба докупи весь район зігнат , а потім на РДА повісити табличку "ЦАР" і царювати. Але так не буде.  Громади мають право об'єднуватится і будуть об'єднуватися так, як захочуть, а не так як забагнеться голові РДА".

 "РДА часто є тормозом децентралізпації, а ще ці процеси гальмує непоінформованість населення. Але ще є й інертні голови сільських рад. Вони мислять так: "Поки мене   штучно не заженуть в ОТГ,  я не піду. Я ж собі можу мати не тільки зарплату, а й премію виписати." Такий сільський голова не хоче нікуди приєднуватися".

"В чому суть принципу добровільності? Це - гарантія стабільності  громади. Люди повинні об'єднуватися свідомо, а не з примусу. Ми всі пам'ятаємо, як формувалися совєцькі колгоспи. Помилок повторювати не треба. Елемент добровільності має бути, щоб не допустити в країні хаосу. От с. Сільце Горохівського району хочуть "запхати" в Мар'янівську ОТГ, хоч це й не природньо для цього села, бо воно знаходиться за 4 км від Горохова. Радянський Союз канув в Лету. Ми не допустимо зрівняйлівки".

"Вважаю, що старту виборчих процесів в ОТГ на Волині ніхто не гальмує. Наша комісія вимагає, щоб були  всі  необхідні документи та дотримання принципу добровільності. Зараз є проект внесення змін до Перспективного плану, але до сесії цей документ буде доопрацьовуватися. Ми ведемо нормальний діалог з ОДА в цьому напрямку".

Процес децентралізації гальмують чиновники та політика
 Віктор Козак - депутат обласної ради, голова Ковельської РДА


"Децентралізація - правильний шлях країни. Цьому  ніхто заперечувати не буде. В Ковельському районі були створені перші громади у 2015 році. Дві з п'яти перших на Волині. Наш досвід формувався на наших помилках. Наші громади отримали по 5 млн грн на розвиток інфраструктури. Зараз кількість громад в країні збільшилася і на кожну громаду нема по 5 млн грн, але є по 3,5 млн грн".

"РДА передає повноваження громадам, але частина працівників в РДА залишається, бо є такі повноваження, які не під силу ОТГ. Скажімо, архітектура. Для чого в кожній громаді утримувати такий відділ? Ми не можемо  в Ковельському районі знайти архітектора!  Будемо повторно оголошувати конкурс".

"Щодо впливу РДА на процеси децентралізації. Я тільки за те, щоб цей процес швидше завершити в повністю передати повноваження. Це - нова модель правління держави . Це спонукатиме громади заробляти свої кошти".

"Ми багато говорили про те, закриваються школи. Але є інша сторона медалі. Чи хочете ви, щоб ваші діти чи внуки  ходили в школу, де в класі навчається шість учнів різних класів, де одна дитина вчиться писати, а інша вивчає таблицю множення. Такі  школи треба закривати. Ми маємо в Люблинецькій громаді таку школу, яку не хотіли закривати з політичних мотивів, але коли діти самі поїхали в іншу школу і подивилися на умови, то самі не захотіли вертатися назад. Вчителі всі працевлаштовані. Жоден педагог не пішов на вулицю. В великих школах є конкуренція, а ми ж боремося за якість освіти. Тим більше, держава достатньо допомогла опорним школам".

"Процес децентралізації гальмують чиновники та політика".

Щоб пришвидшити цей процес, потрібно поступати так, як поступили в Польщі
 Михайло Імберовський - депутат обласної ради


"Для мене процеси децентралізації  та адміністративно-територіальна рефрми - одні з ключових, які ми повинні були би зробити ще вчора. Найуспішнішими громадами для мене є ті, що зробили це першими. Децентралізація, насправді, це - той процес, який дає місцевому самоврядування важелі для управління, розпорядження фінансовим ресурсом і громади вперше зацікавлені, щоб такий фінансовий ресурс акумулювати. Однак, в  нас процес децентралізації абсолютно не системний. З одного боку ми прийняли децентралізаційне законодавство, яке би мало стимулювати процеси, але з іншої сторони, ми не говоримо про прийняття законодавства про адміністративно-територіальну реформу. Що буде з районами та областями? І ми повинні говорити про зміни до Конституції".

"Я не є прихильником добровільності об'єднання громад. Щоб пришвидшити цей процес, потрібно поступати так, як поступили в Польщі. Ми бачимо результати".
"Що роблять райдержадміністрації в Любешівському та Володимир-Волинському районах? Що роблять 50людей в РДА в Любешеві? Там в район майже повністю покритий ОТГ".

"Мережу шкіл потрібно оптимізувати. Громада сама, маючи певний ресурс, повинна визначати, скільки вона повинна мати шкіл. Але наразі громади обмежені в цьому виборі. Адже якщо є три школи, а громада хоче дві та мати шкільний автобус  і якісні дороги, то на шляху стоїть такий чинник як облдержадміністрація, яка визначає, які дороги потрібно ремонтувати ... Такі негативні моменти гальмують реформу".

"Дуже хотілося би, щоб до 2020 року процес децентралізації був завершений".

"Треба звертати увагу на виконання законодавства взагалі.  У Бюджетному кодексі передбачено,  що коли держава передає повноваження на місця - вона зобов'язана передати і фінансовий ресурс. Часто-густо держава цього не робить. Яскравий приклад  ситуація з пільгами. Пільговиків передали на утримання місцевих бюджетів, а фінансового ресурсу - ні. Що з цим робити? От ми приймали звернення по ветеринарії. Держава схаменулася".

"Я - не прихильник принципу інформування "від хати до хати". Людина має прийти на якісь збори чи віче та  порівняти кілька точок зору. Принцип "від хати до хати" взяли собі в систему так   латифундисти.  Вони забирають землю без громадських обговорень. Люди позбавлені можливостей співставити декілька точок зору".

"В нас утворено 41 громаду. А скільки з них скористалися законодавством та забрали землю за межами населених пунктів?  Аж раптом 7 чи 8. Чому решта цього не зробили? А це  - додатковий фінансовий ресурс".

"Потрібно змінювати податкове законодавство, аби була сплата податків не за місцем реєстрації, а за місцем здійснення підприємством конкретної діяльності. Скажімо, на Старовижівщині є Дубечненська ОТГ, де працює лісове господарство, яке зареєстроване в Старій Вижві і всі податки спрямовуються туди".

"Скільки  грошей Волинь віддає в державний бюджет з Боратинської ОТГ реверсними дотаціями?  Ці кошти могли би залишитися на Волині, якби скажімо, вони об'єдналися з Луцьком. Поряд є громади, які не успішні. До таких процесів призвів принцип добровільності".

"На минулій сесії, я озвучував запит до голови ОДА щодо сприяння виборів в ОТГ. Ми очікуємо виборів у 5 громадах: Липинській, Підгайцівській, Мар'янівській, Ківерцівській, Старочорторийській.Чому нема більше? Мені надійшла відповідь. можемо очікувати виборів у 5 громадах. Можна прослідкувати ситуацію по всій Україні: де є підтримка пропрезидентської політичної сили, там призначаються вибори. По тій самій причині не призначаються виборів міського голови в м. Луцьку. Хто контролює ЦВК, яка повинна призначати ці вибори?"

Якщо є повноваження, а нема грошей, то про який успіх може бути мова?
 Василь Гром - консультант з бюджетних питань Асоціації міст України


"Я не оцінював би успішність громад за рівнем виконання бюджету. Є таке народне прислів'я: курчат рахують восени. Я  - прихильник динаміки: що ми мали, що маємо і що будемо мати. Децентралізація повинна проходити комплексно. Але я би розмежував два розуміння децентралізації:  перше - повноваження, і друге - гроші. Якщо є повноваження, а нема грошей, то про який успіх може бути мова? "

"Той сегмент бюджету, який підлягає реформуванню на сьогоднішній день  - це 47% бюджетних коштів. Що мається на увазі? Міста в реформі живуть давно, маючи 60% ПДФО і так далі. Я їх до уваги не беру, а веду мову про райони. Сьогодні можна сміливо говорити про те, що загальним показником децентралізації  на Волині буде половина виконаного. Територія - це не зовсім показник, кількість населення  - тим паче, бо міста перекривають. А от кошти, які підлягають реформуванню -  це показник".

"Я хотів би загострити увагу на тому, що в питаннях децентралізації важливо мати стабільність взаємовідносин з центральним бюджетом. Ця стабільність повинна бути зафіксована. Не можна давати заднього ходу, як у нас це допускають. Так як відбулося з освітньою субвенцією... Я розумію, що ці питання будуть вирішуватися, але вони вносять недовіри в громах".

"Акциз з пістолета" в територіальну громаду -  це не правильно. Ситуацію потрібно міняти. Не акциз - основа. Основа - додана вартість. Ми сьогодні говоримо за Вишнів і що там  бюджет пахне бензином, але ж  в них тільки в цьому  місяці поступило понад 3 млн грн ПДФО. Там, скажімо,  є станція перестановки коліс, яка також платить податок".

"На початку процесів децентралізації Уряд повинен був запропонувати і ОДА, і облраді макет реформи. Так як було зроблено в Польщі. На територіальну карту потрібно було "накласти" фінансові можливості".

Потрібно мислити масштабно, аби залучати інвесторів на території ОТГ, а не лише чекати надходжень від ПДФО
Анатолій Грицюк - депутат обласної ради, голова обласної ради 5 скликання


"Дотримання принципів децентралізаційних законів повинне бути продуманим. Перш  ніж об'єднувати громади, треба все серйозно прорахувати. Але сама децентралізація - процес незворотній".

"У 2002 році  я, будучи головою Ківерцівської райради, з групою голів інших районних рад побував в Польщі. Ми вивчали досвід поляків. Побували в багатьох громадах. Попервах вони також переживали за ризики. В них було проблемним питання з так званою медичною касою. Але держава швидко реагувала на недоліки. У нас же постійно міняються правила гри".

"На Волині потрібно оперативніше створювати нові громади, а центральній владі прислухатися до пропозицій, які надходять з місць".

"Я не вважаю, що наші громади - інертні. Є проблеми з інформаційною політикою".

"Принцип добровільності об'єднання громад досить важливий. У Ківерцівському районі, відповідно до Перспективного плану Борохівська сільська рада рада долучатися до Ківерцівської ОТГ. Але Липинський сільський голова знайшов достатньо аргументів, аби переконати цю сільську раду приєднатися до Липинської ОТГ. Липинський бюджет - біля 30 млн грн. Липини вже працюють у плані ремонту доріг. Люди розуміють, що їм буде зручно добиратися до  центру ОТГ. Сільський голова мислить по-державному і творчо, а не те, що боїться втратити свою посаду. Головне - ефективність та результативність".

"Сьогодні потрібно мислити масштабно, аби залучати інвесторів на території ОТГ, а не лише чекати надходжень від ПДФО".

"Впевнений, що до 2020 року процес децентралізації не завершиться, бо спрацюють два політичні фактори: вибори Президента та вибори до парламенту".
 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У селі на Волині на території дитсадку влаштували випас коней і розпиття алкоголю
Наступна новина Поличка буккросингу в ЦНАПі: лучан закликають обмінюватися книгами. ФОТО
Останні новини
Схожі новини