Відкриття унікального музею в Луцьку: як це було. ФОТО

Відкриття унікального музею в Луцьку: як це було. ФОТО

24 серпня у луцькому культурно-розважальному центрі «Adrenalin City» відкрили музей сучасного мистецтва.

Ведуча зауважила, що в Україні є багато музеїв, які займаються дослідженням нашої історії, де можна побачити різні старі речі, та сьогодні прийшов час подбати про майбутнє, зафіксувати сучасність.

Члени сім'ї Корсаків привітали з Днем Незалежності чималу кількість людей, які прийшли на відкриття музею, подякували за підтримку та сказали від себе по декілька слів.

Зокрема для сина Івана Корсака – Віктора – наболілим питанням є те, що українське мистецтво недооцінене і він мріє, щоб воно зайняло достойне місце в світовій культурі. Щоб українці мали можливість дізнатись про сучасне мистецтво і стати трохи щасливішими.

Його жінка Олеся Корсак, зауважила, що назвали музей своїм ім'ям, щоб засвідчити свою любов і що вони готові нести за нього відповідальність.

Вдова Марія Корсак розповіла, що Іван Федосійович ще у 22 роки почав мріяти про незалежну, українську газету, а сьогодні їх діти, молоде покоління відкриває цілий музей. Вона закликала всіх старатися робити свій вклад , щоб наша нація була найкращою і ніхто не зміг її знищити або принизити.

«Син продовжив стежку, яка була задумана давним давно. Бо як ми почали своє спільне життя з моїм чоловіком, в нас завжди були якісь такі ідеї. І коли розвалився Радянський Союз, а він був членом бюро райкома партії, він одним із перших в Камені-Каширському положив партійний квиток. Це було щось страшне. Рік просто було страхіття. Газету , яка називалась «Радянське Полісся», палили приїжджали. Люди зберігали ту газету. У Львів вивозили. Газета розходилась по 10 карбованців тих ще грошей і купляли її. Потім постало питання про те, що нам просто тіснувато стало бути там. І постало питання в Луцьку: треба редактор, який може сказати не боючись про те, що він думає. Вибори йшли три дні. Його вибрали редактором «Народної трибуни». Він був один з перших, хто очолював цей часопис. І це треба просто прочитати хоч один номер, тоді можна зрозуміти, що робила ця газета», – сказала Марія Корсак.

За її словами, видавати газету було вкрай непросто: треба був папір, а його не було за що купити. Віддавав останні гроші, аби газета все-таки існувала.

«У нас була газета, яка піднімала проблеми молоді, сім’ї, сучасності. Всі часописи кинулися на політичні теми, а про ці ніхто не писав. І так ми й жили помаленьку, й помаленьку хлопці наші росли. Створили ми фірму. Після цього стала газета, стало радіо. Бився головою об стінку п'ять років, ходив по всіх коридорах, так нам ніхто і не дав повну хвилю, на півхвилі так і зараз працює наше радіо. Далі він поставив перед собою мету, що буде писати. Він і так писав багато. І досить багато було видано книг. А вже в останні роки він не те, щоб писав, він просто сидів не відриваючись. Лягав о десятій годині і кожного дня о шостій прокидався. Мав усе встигнути. А ще казав, що у нього мало часу. І от син продовжив це. Не головне бути багатим в кишені, а головне бути багатим душею», – сказала жінка.

Марія Корсак розповіла, що Іван Корсак щодня ходив купувати прапор. Вішав його біля будинку, де була редакція. Стяг знімали і рвали, а він наступного дня ішов купувати знову. Так він прагнув незалежності для країни.

Роман і Ольга Корсаки додали, що їм важливо було, щоб музей був цікавим, і що це дуже символічно, що такий музей відкривається саме у День Незалежності України.

Молодший Іван Корсак, що приїхав на свято з Норвегії, сказав що «дуже пишається, що батьки забабахали таку штуку і що б Луцьку буде такий музей». Потім були привітання від чиновників.

Лучанка Мар’я розповіла, що її шокували маштабність дійства і кількість людей на день відкриття. «От реально шокує, тому що я взагалі не думала, що в Луцьку є стільки людей. Це перший захід в Луцьку, на якому я бачу таке велике скупчення творчих, неординарних людей, і вони всі різного віку, і це не може не тішити. Прикольно, що тут роботи сучасні і вони різних періодів. Видно, що тут є і старіші, але які є сучасними, вони відповідають нормам сучасності: і кольори, і форми, і ще щось... Ну і кльово, що тут використовуються різні матеріали: є і метал, і дерево, і фарби, і якісь колажі, і навіть інсталяції. Тобто експериментують і це дуже круто», – сказала вона.

Текст: Віталіна ФЕДОРЕНКО (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанин посеред вулиці розвів багаття. ФОТО
Наступна новина Спортсмен з Волині завоював «бронзу» на чемпіонаті Європи
Останні новини
Схожі новини