Відомі ігри від українських студій та проблема їх локалізації

Відомі ігри від українських студій та проблема їх локалізації

Не секрет, що українські розробники програмного забезпечення визнані у всьому світі як висококомпетентні, орієнтовані на якість, творчі та наполегливі ІТ-ресурси, які будь-який великий технологічний гравець хоче мати у штаті або як допоміжну робочу силу. Google, Facebook. Microsoft та Skype регулярно організовують хедхантингові тури в Україну, щоб набрати місцевих інженерів-програмістів та тестувальників для своїх головних офісів.

Samsung, Playtech та Travian Games створили власні команди розробників програмного забезпечення в Україні, щоб підвищити цінність своїх внутрішніх операцій. Сайти фрілансу, такі як Elance або oDesk, стверджують, що українці посідають 3-е місце у світі за запитом у сфері інформаційних технологій після американців та індійців. Проте лише мало хто знає, що українці зробили значний внесок у розробку деяких легендарних та відзначених нагородами комп'ютерних, відео- та мобільних ігор – тих, які сьогодні входять до Зали слави ігрової індустрії. Також, в Україні є безліч ігрових клубів онлайн з бонусом за реєстрацію, на зразок Elslots, що мають попит не гірше, ніж ПК гри.

Найвідомішими іграми від українських студій на цей час є такі представники:

  • World of Tanks;

  • Assassin's Creed;

  • Star Wars Galaxies;

  • Warface;

  • Метро 2033.

Ігри лише англійською або російською мовою

Не секрет, що індустрія відеоігор так само популярна, як і кіноіндустрія. Проте різниця в тому, що фільми зазвичай локалізуються та перекладаються на різні ринки світу, а ігри (для України), як правило, залишаються англійською або російською мовою. Що ж заважає нам адаптувати ігри українською мовою і чи є спосіб вплинути на це на краще?

Подолання мовного бар'єру

Звичайним способом локалізації ігор українською є моддинг – метод зміни програмного забезпечення шляхом додавання того, що спочатку не було задумано розробниками. Таким чином, технічно грамотні люди можуть додавати нові мови до ігор без дозволу їхніх творців, хоча в цьому є й свої мінуси.

Перший недолік полягає в тому, що кількість слів у більшості ігор величезна і для перекладу однієї людини знадобляться сотні годин, не кажучи вже про те, щоб додати його до програмного забезпечення, обійшовши можливі помилки та проблеми.

Інший недолік полягає в тому, що моддинг не може бути виконаний на ігрових консолях, тому така можливість є лише привілеєм ПК-геймерів. Звичайно, краще вимагати офіційну локалізовану версію, але більшість вважає, що це просто марнування часу. Україна вважається пострадянською країною, тому передбачається, що ми знаємо російську мову, і постає питання: "Навіщо витрачати ресурси на дві мови?". Варто зазначити, що подібне мислення спочатку було і в кіноіндустрії, але через роки ми можемо насолоджуватися фільмами та телесеріалами, дубльованими українською мовою. Ця зміна відбулася завдяки законодавцям, які зробили обов'язковим дублювання ЗМІ державною мовою; проте на ігрову індустрію заплющили очі. Таким чином, здається, що правильним курсом дій було б голосно та чітко заявити українським чиновникам, що люди хочуть купувати ігри, адаптовані до їхньої рідної мови, і що люди хочуть більшого визнання їхньої мови в індустрії.

Якщо вам цікава не тільки тема геймінгу та гемблінгу, то відвідати сайт автора буде гарною ідеєю. Сайт висвітлює актуальні новинки зі світу технологій, а також авто та новин.

World of Tanks / World of Warplanes

World of Tanks - відома free-to-play MMO-гра з 5 основними видами битв, розроблена білоруською ігрою студією Wargaming і заробила в 2013 році, за даними Super Data, 372 мільйони доларів. Ще у 2010 році Wargaming розпочала співпрацювати з київською студією Persha Studia з розробки французьких машин для ігрового процесу World of Tanks. Також українська Persha Studia повністю розробила наступний хіт Wargaming – гру War of Warplanes, яка вийшла у відкритий доступ у листопаді 2012 року. Обидві ігри успішно монетизуються за рахунок придбання додатків (преміум-акаунти, преміум-танки та боєприпаси).

Assassin's Creed

Будь-який крутий геймер знайомий з цією історико-фантастичною пригодницькою відеогрою та її головним героєм Дезмондом Майлзом, який надихнув модельєрів на створення лінії одягу з 11 предметів, яку зараз можна придбати на eBay та інших сайтах електронної комерції. Гра вийшла на більшості консолей та ОС, включаючи PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo, MS Windows, Mac OS X, iOS, Android та Wii U.

Розроблена компанією Ubisoft Entertainment, більшість версій гри для ПК були розроблені у Києві, Україна. Зокрема, українські розробники ігор випустили такі версії: Assassin's Creed II, Assassin's Creed: Brotherhood, Assassin's Creed: Revelations, Assassin's Creed III, Assassin's Creed IV: Black Flag.

Star Wars Galaxies

Sony Online Entertainment давно (ще до 2008 року) передала деякі елементи розробки своєї популярної серії Star Wars на аутсорсинг української ігрової студії Boston Animation. Зокрема, українські розробники та геймдизайнери брали участь у створенні Star Wars: Galaxies - Episode III Rage of the Wookiees та Star Wars Galaxies: Jump to Lightspeed. Хоча компанія Boston Animation закрилася у 2008 році, її колишні розробники та дизайнери продовжують працювати у Crytek та інших провідних ігрових студіях, які передають розробку ігор на аутсорсинг до України.

Warface

Німецький розробник ігор Crytek має власний центр розробки, який з 2011 року займається створенням легендарного шутера від першої особи Warface. Warface створено на базі CryEngine 3 і є спільною розробкою Crytek Seoul та Crytek Frankfurt.

Метро 2033

Один із найпопулярніших в Україні шутерів Metro 2033 був розроблений компанією 4A Games, заснованою розробниками S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Однак, оскільки всі авторські права на гру були продані компанії Koch Media за $5,8 млн, ця гра тепер може вважатися зарубіжною і заслуговує на включення в даний огляд.

Крім того, у 2007 році Gameloft створила власний центр розробки в Харкові, другому за величиною місті України та центрі інформаційних технологій (після Києва), і з того часу розробила наступні відео- та мобільні ігри: Asphalt 6, Oregon Trail, Six Guns, NFL 2012, Fishing Kings, Rainbow Six: Shadow Vanguard, The Settlers, Driver.

Два інші провідні розробники ігор - Travian Games та Playtech - також мають свої команди розробників в Україні, тому список всесвітньо відомих ігор, створених в Україні, очевидно, набагато довший.


 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку впіймали мародерів
Наступна новина Фрегат «Гетьман Сагайдачний» затопили, щоб не дістався ворогу
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні