Відродження «Волинянки» чи дешевий «китаєць»: що відомо про український електромобіль LUAZ

Відродження «Волинянки» чи дешевий «китаєць»: що відомо про український електромобіль LUAZ

У грудні 2022 року столичний підприємець Вадим Ігнатов презентував перший український електричний пікап LUAZ. Він має не лише співзвучну назву з легендарною "Волинянкою" Луцького автомобільного заводу, а й позиціонується Ігнатовим як реінкарнація позашляховика в електричній версії.

Як пише Економічна Правда, уважні оглядачі авторинку помітили, що майже такий самий електромобіль з аналогічними технічними характеристиками та дизайном і в тій самій ціновій категорії можна придбати на китайському маркетплейсі Alibaba.

Як так сталося, що вітчизняний електромобіль значною мірою повторює китайський?

Перший електромобіль LUAZ презентували 15 грудня 2022 року, прив'язавши цю подію до випуску в минулому столітті першої версії "Волинянки" з двигуном внутрішнього згоряння.

"15 грудня 55 років тому зі стін Луцького автозаводу вийшла перша серійна "Волинянка" – ЛуАЗ-969. Це легендарний автомобіль, який вірою і правдою служив багатьом українцям. Сьогодні я представляю новий електромобіль, новий бренд – LUAZ", – сказав засновник Luaz Motors Вадим Ігнатов.

Він розповів ЕП, що ідея створення вантажного електромобіля в нього виникла пʼять років тому. На неї Ігнатова наштовхнуло те, що в Україні відсутні одночасно дешеві, нескладні в ремонті і пристосовані до сільської місцевості транспортні засоби. Якою свого часу була "Волинянка".

"Для мене ЛуАЗ – це бренд з мого дитинства. Це був перший автомобіль, за кермо якого я сів", – згадує Ігнатов.

Від ідеї до її реалізації пройшло небагато часу. У 2017 році, відвідуючи "Кантонську ярмарку" в Гуанчжоу, підприємець познайомився з представником дизайнерської студії CSG Design, яка мала проєкт малого електричного пікапа. Після цього почалася робота над створенням готових версій.

Перша модель мала тісну кабіну і була дорогою. Після перших тестувань в салоні додали трохи простору, а "начинку" максимально спростили. Після цього китайська компанія "Кайюн моторс" почала дрібносерійний випуск електропікапів.

За словами Ігнатова, перші дві машини довго не могли виїхати з Китаю. Коли вони пливли до України, почалася війна і 24 лютого автомобілі застрягли в порту російського Новоросійська. Згодом їх вивантажили в Туреччині.

Оглядачі помітили, що LUAZ виглядає так само, як автомобіль, що продається на сайті Alibaba, але під іншим брендом. Він називається EEC L7e і коштує від 5185 дол. Зовні авто відрізняються лише формою переднього бампера і фарами.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Добрий день Everybody»: що цікавого є в кафе «Борис Джонсон», яке відкрили в Луцьку переселенці
Наступна новина На Волині помер колишній прокурор і представник Президента у 90-х
Останні новини
Схожі новини