«Війна – це стрес, напряму пов’язаний з онко»: на Волині збільшилась кількість онкохворих

«Війна – це стрес, напряму пов’язаний з онко»: на Волині збільшилась кількість онкохворих

Торік в обласному медичному центрі онкології пролікували 9 758 пацієнтів, з яких 504 – переселенці з інших областей. З початку повномасштабної війни на Волині збільшилася кількість виявлення онко на пізніх стадіях.

Про це розповів Суспільному виконувач обов'язків директора медцентру Юрій Малімон.

До Всесвітнього дня боротьби проти раку журналісти поспілкувалося із пацієнтами обласного онкоцентру та лікарями, які розповіли, як війна змінила умови роботи та захворюваність на Волині.

Як розповів завідувач хірургічного відділення №2 Володимир Федорчук, найчастіше виявляють злоякісні утворення шкіри, молочних залоз, рак легень та передміхурової залози. Минулого року в онкоцентрі зробили 4 528 оперативних втручань. Від злоякісних пухлин померли 1 472 хворих.

"Війна – це завжди стрес. А він напряму пов'язаний з онкозахворюваністю. І, звичайно, люди, які напряму перебувають в постійному стресі, вони більш схильні до онкозахворюваності", – говорить Юрій Малімон.

Історії пацієнтів онкоцентру:

58-мирічна Олена – з Маріуполя Донецької області. Наприкінці минулого року у жінки раптово погіршилося самопочуття. До Луцька через Європу добиралася шість днів. В онкоцентрі переселенку обстежили, нині готують до операції.

"Сюди я потрапила 21 січня. Мене повністю безоплатно обстежили. Надія у мене велика. Перспективи я бачу, тому що мене тут прийняли, як рідну", – розповіла пацієнтка.

43-річна Галина – мама 15-ти дітей. Жінка в онкоцентрі понад тиждень. Після операції, каже, почувається набагато краще: "Відчула болі, поїхала на обстеження і сюди направили робити операцію.Треба все-таки обстежуватися, якщо вчасно, то є і лікування",– каже жінка. 

У 62-річної Катерини з Маневиччин 7 років тому видалили злоякісну пухлину в правій молочній залозі. Кілька днів тому жінку знову прооперували. Каже: коли вчасно лікуватись, то є результат.

Минулого року, попри воєнний стан, онкоцентр ні на день не припиняв свою роботу і надавав медичну допомогу усім, хто за нею звертався, — розповів в.о.директора Юрій Малімон. З перших днів війни у підвалі будівлі обладнали укриття з окремими вентиляцією та генератором, запасом води та необхідних ліків.

А ще – обладнали дві окремі лінії, аби убезпечити онкоцентр від відімкнень електроенергії, відкрили нове хіміотерапевтичне відділення на 50 ліжок та придбали новий мамограф.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині вночі згорів автомобіль. ФОТО
Наступна новина У Луцькому ліцеї зібрали гроші на рацію для випускника, який нині ужить в ЗСУ. ФОТО
Останні новини
Схожі новини