Виключно політичний і світський проект, - Путін прокоментував створення Православної церкви України

Виключно політичний і світський проект, - Путін прокоментував створення Православної церкви України
Володимир Путін заявив, що «спроби насильно загнати вірян у чужий храм загрожують серйозними наслідками»

Президент Російської Федерації Володимир Путін вважає, що головною метою створення помісної Православної церкви України є розділення народів Росії й України.

Про це він сказав в інтерв'ю сербській газеті «Вечірні новини» перед візитом до Сербії, – пише Українська правда.

«15 грудня 2018 року українське керівництво, яке активно підтримують США й Константинопольський патріархат, провело так званий об'єднавчий собор. На ньому було проголошено створення «Православної церкви України», і 6 січня 2019 року патріарх Варфоломій підписав томос (указ) про її автокефалію», – зазначив Путін.

«Таким чином, була зроблена спроба легалізувати під юрисдикцією Стамбула наявні на Україні розкольницькі громади, що є грубим порушенням православних канонів», – заявив російський президент.

«Втім, це мало кого хвилює і в керівництві України, і в США, оскільки нова церковна структура є виключно політичним, світським проектом. Його головна мета – розділити народи Росії і України, посіяти не лише національну, але й релігійну ворожнечу», – сказав він.

Путін додав, що в Києві вже заявили про «остаточне здобуття незалежності від Москви».

На його переконання, «ні про яке духовне життя тут не йдеться – ми маємо справу з небезпечним і безвідповідальним політиканством».

«Так само як не йдеться і про самостійність «Православної церкви України». Насправді вона повністю підконтрольна Стамбулу. А ось найбільша на Україніканонічна Українська православна церква (УПЦ МП), яка по автокефалію до патріарха Варфоломія не зверталася, абсолютно незалежна в своїх діях», – заявив президент РФ.

«Вона зберігає виключно канонічний зв'язок із Російською православною церквою, але навіть це викликає неприховане роздратування у нинішнього київського режиму», – додав він.

Путін стверджує: «За це священиків і мирян Української православної церкви (УПЦ МП) переслідують, відбирають у них храми і монастирі, а саму церкву намагаються позбавити її законного найменування, що посилює напругу й веде до ще більшого розбрату в українському суспільстві».

За його словами, «спроби насильно загнати вірян у чужий храм загрожують серйозними наслідками», але українське керівництво «готове жертвувати міжконфесійною згодою в країні заради того, щоб провести передвиборну кампанію чинного президента України».

«Росія не планує втручатися в церковні процеси, тим більше на території сусідньої суверенної держави. Але ми бачимо, наскільки небезпечні, у тому числі і для світового православ'я, подібні експерименти і грубе втручання держави в релігійну діяльність», – заявив Путін.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку закрили кафе-бар, який працював понад 20 років. ФОТО
Наступна новина На Волині будують сміттєвий полігон за 12 мільйонів гривень. ФОТО
Останні новини
Схожі новини