Влада знала про підготовку російського вторгнення, але чекали його 22 лютого – Данілов

Влада знала про підготовку російського вторгнення, але чекали його 22 лютого – Данілов

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов сказав, що українська влада знала про підготовку повномасштабної війни Росії проти України, але очікували на початок вторгнення російських військ 22 лютого, а не 24 лютого.

Про це він заявив в інтерв’ю для "ВВС Україна", пише УП.

"Ми були свідомі того, що буде відбуватися на території нашої країни. Більше того, дата нападу була не 24 лютого, а 22-го. Вони 22 лютого мали напасти на нашу країну в тому форматі, який є зараз. Єдине, чого ми не очікували, - це те, що буде задіяна територія Білорусі. Дискусії були про це, але у підсумку ми вважали, що це буде по-іншому. Але сталося як сталося.

І звинувачувати нас, що ми не готувалися, - абсолютно некоректно. Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: "Друзі, 22 лютого починається війна". Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися.

Я можу сказати, коли 24 лютого о 5 ранку, - хоча насправді вторгнення почалося о 3:40, саме тоді на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків - то коли десь з п'ятої до пів на шосту зібралися члени РНБО, у нас вже були заздалегідь заготовлені усі нормативно-правові документи, які ми мали прийняти.

І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, в який спосіб все це відбувається", - зазначив Данілов.

Данілов додав, що доказом підготовки української влади до російського вторгнення є те, що вже 50 діб Україна успішно відбиває напад російських військ.  За даними РНБО, 22 лютого ввечері українські розвідники мали докази, що росіянам видали накази про наступ, але потім російське командування змінило дату на 24 лютого. 

За його словами, розвідувальні агентства західних країн прогнозували, що Україна щонайбільше протримається під ударами російських військ 21 добу. 

Він нібито пояснював делегаціям із США, Великої Британії та інших країн, що їхні розвідки враховують лише кількість танків, гармат тощо й намагалися зважити паритет між українськими та російськими військами. Проте, на думку Данілова, західні розвідки не врахували бажання українського народу боронити свою землю та захищати свою свободу.

Секретар РНБО пояснив, що 1 січня набув чинності закон "Про національний супротив", яким створювали батальйони територіальної оборони. Українська влада заздалегідь підготувала плани з організованої видачі вогнепальної зброї теробороні на місцях. Усе це, за його словами, свідчить про підготовку українською владою до повномасштабної війни з РФ.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як не стати жертвою торгівлі людьми. Роз'яснення поліції для тих, хто виїхав за кордон
Наступна новина У Верховній Раді призупинили діяльність «ОПЗЖ»
Останні новини
Схожі новини