Волинь - на шостому місці у рейтингу екологічно безпечних регіонів

Волинь - на шостому місці у рейтингу екологічно безпечних регіонів

«Фокус» втретє складає рейтинг екологічного стану регіонів країни. Волинь опинилась на шостому місці, з загальним балом 44,6 з 50 можливих. 

При складанні рейтингу скористалися відкритими даними Держстату, Міненергоприроди і МОЗ. У дослідженні брали участь всі регіони України, кожен міг набрати до 50 балів, – пише «Фокус».

Як складався рейтинг?

До 10 балів - за стан повітря: чим менше викидів, тим вищий бал. 5 балів область могла отримати за динаміку змін - перспективи того, що в найближчі роки викиди шкідливих речовин в атмосферу зменшаться. Також проаналізували статистику Держстату щодо зниження або зростання обсягу промислових викидів в атмосферу в 2018 році в порівнянні з 2014-м. За цей показник регіон міг отримати максимум 5 балів

Ще 10 балів - за рівень створення небезпечних відходів I-III класів небезпеки: чим менше відходів, тим вищий бал. До 5 балів можна було отримати за загальний обсяг створення відходів, включаючи побутові. Також 10 балів кожен регіон міг отримати за рівень викиду забруднених вод.

До 5 балів отримували за показник, побічно характеризує стан навколишнього середовища, - кількість виявлених онкологічних захворювань. Але цей показник багато в чому залежить від розвитку в тій чи іншій частині країни медицини і якості діагностики. Наприклад, насторожують низькі значення в прифронтових Донецькій і Луганській областях. Та й точного числа жителів на підконтрольних українській владі територіях цих областей ніхто достеменно не знає.

Також опитали експертів-екологів на предмет того, що місцева влада і бізнес роблять для поліпшення екологічної ситуації в регіоні. На підставі цих оцінок регіон міг отримати ще до 5 балів.

Які результати у Волинської області?

Волинь, з показником 44,6 бала поступилася Чернігівській області, яка набрала 44,7 бала. 

Основні забруднювачі нашого регіону - підприємства харчової промисловості, сільськогосподарські виробництва, нафтопереробні, газовидобувні та транспортні компанії. Останні заслуговують на окрему увагу, оскільки їх питома вага в загальному обсязі шкідливих викидів збільшується. До того ж кількість автомобілів в області зростає з року в рік. Таким чином, питання моніторингу вихлопних газів в атмосфері і контролю технічного стану автотранспорту стає одним з пріоритетів для активістів місцевих природоохоронних рухів.

Втім, забруднення атмосфери - не єдина і навіть не найболючіша екологічна проблема Волинської області. Традиційний привід для занепокоєння - надлишкові опади. В силу рівнинного рельєфу і відсутності ефективної системи перерозподілу вод вони створюють небезпеку паводків. У зоні ризику затоплення у Волинській області перебувають 50 населених пунктів і 100 тис. Га землі. Для розв'язання цієї проблеми розроблена загальнодержавна цільова програма розвитку водного господарства до 2021 року.

Хто став лідером та антилідером?

Лідером рейтингу третій рік поспіль стала Чернівецька область (46,9 бала). Далі розташувалися Рівненська область (46,8 бала) і Закарпаття (46,5 бала).

Антилідер рейтингу стали Дніпропетровська (20,1 бала) і Донецька (14,6 бала) області. Це більш ніж очікувано. Металургію та коксохімію, особливо в її "радянському" варіанті, важко віднести до щадного довкілля сферам людської діяльності.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У 2020 році двічі підвищать максимальну пенсію
Наступна новина ЗНО-2020: що потрібно знати волинським абітурієнтам
Останні новини
Схожі новини