«Волиньгаз» – 60 років: як компанія дбає про безаварійне та безперебійне газопостачання області

«Волиньгаз» – 60 років: як компанія дбає про безаварійне та безперебійне газопостачання області

У грудні АТ «Волиньгаз» виповнюється 60 років. «Волиньгаз» – це підприємство критичної інфраструктури, яке в умовах війни тримає енергетичний фронт. Щороку компанія розподіляє газ для 255 тисяч волинян та понад 4 тисяч промислових підприємств, організацій, установ. Загальний обсяг доставленого газу сягає понад 420 млн кубометрів на рік. Щоб це стало можливим, працює понад 1300 працівників.

На газорозподільному підприємстві працюють цілі династії, молоді перспективні фахівці, багато працівників мають єдиний запис у трудовій книжці – АТ «Волиньгаз». Близько 40 працівників - військові й нині захищають нашу країну на фронті.

Історія розвитку компанії

На Волині почали користуватися газом у 1956 році. Тоді при комунгоспі створили дільницю постачання, куди привозили зріджений газ у балонах з газопереробного заводу, що на Львівщині.

Перший газопровід на Волині з'явився у кінці 1950-х років. Вперше блакитний факел природного газу запалили 31 грудня 1962 року в Луцьку на теперішньому просп. Волі. Згодом газ провели до молочного та авторемонтного заводів. Ще через два роки запрацювала котельня. Тоді ж створили виробничо-експлуатаційну контору газового господарства «Луцькгаз».

Газифікація Волині відбувалась упродовж 30 років. Щороку зростала протяжність газопроводів і збільшувалась кількість споживачів.

Компанія лише розподіляє газ трубопроводами та веде облік споживання блакитного палива, адже через зміни у законодавстві транспортування природного газу відокремили від його видобування та постачання.

З 2011 року «Волиньгаз» працює під брендом Регіональна газова компанія (РГК). РГК – це компанія, що розробляє операційні, виробничі, інжинірингові та R&D рішення для газорозподілу. Її проєктні центри, виробничі потужності й логістична мережа забезпечують сучасним обладнанням потреби української газової інфраструктури та інтегровані з глобальними ринками.

Восени 2020 року в Луцьку, обласному центрі Волині, відкрили першу в Україні централізовану аварійно-диспетчерську службу «104». Відтепер усі дзвінки від волинян надходять на прямий номер 104. Газовики покращили якість обслуговування споживачів і суттєво зменшили час очікування «аварійки» для волинян.

У 2020-2022 рр. компанія розпочала тестувати «зелений» водень на навчально-тренувальному полігоні в Рожищі.

Спеціалісти компанії оцифровують газові мережі Волині, створюючи електронну карту газотранспортної системи області. Опрацьовують усю накопичену інформацію від початку газифікації Волинської області з 1962 року.

Під час війни газовики відкрили дев’ятий в Україні інноваційний РГК Освітній простір. 2022 рік увійшов до сторінок історії АТ «Волиньгаз» не лише як ювілейний, а й такий, що відкрив перед працівниками компанії нові можливості для професійного росту та розвитку. 5 липня на базі компанії відкрили 9-й в Україні Освітній простір. Це сучасний інноваційний центр для навчання та підвищення кваліфікації газовиків, що побудований у рамках глобального освітнього проєкту Регіональної газової компанії. Він створений для того, аби удосконалювати майстерність, підвищувати рівень теоретичних знань та відпрацьовувати практичні навички працівників Товариства.

Допомога ЗСУ

Колектив АТ «Волиньгаз» від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів тримає енергетичний фронт і активно допомагає Збройним силам України.

Разом з профспілкою компанія спрямувала на допомогу армії майже 3,5 млн грн. Зокрема, для військових придбали декілька автомобілів, дрони, буржуйки, дизельні генератори, медикаменти, харчі, спальники.

Працівники Луцького, Ковельського, Ратнівського та Володимир-Волинського відділень виготовляли бандажі, зварювали протитанкові їжаки під колеса ворожої техніки для оборони нашої держави, наповнювали мішки піском.

До Дня захисників і захисниць волинські газовики долучились до всеукраїнської акції «Зігріємо наших». Колегам, які на фронті, передали буржуйки і теплі речі. Щоб підняти їхній бойовий дух, у посилки додали прапори зі словами підтримки та понад 300 дитячих малюнків з підписами на кшталт «ЗСУ, ви – найкращі».

Буржуйки виготовили на заводі RGC Production, який належить мережі РГК. Вони допоможуть захисникам обігріти бліндажі, приготувати їжу, висушити одяг та взуття.

Україну захищають майже 40 працівників АТ «Волиньгаз». Серед них провідний інженер відділу інжинірингу Володимир Трубніков, який присвятив газовій службі 24 роки. На його думку, боронити рідну землю – це обов'язок і головне не піддаватися страху та вірити в перемогу.

Газозварювальник Олександр Курилов пішов на фронт добровольцем. З перших днів війни він захищає східні кордони. Переконаний, що перемога буде за нами!

Майстер групи ГРП/ШГРП Дмитро Рузіч захищає північні прикордонні райони України. Військовослужбовець передав колегам підписаний жовто-блакитний прапор із побажаннями та подякою за допомогу.

104.ua Клієнтський простір: послуги та продаж газового обладнання

Відповідно до європейських стандартів із 2017 року на зміну «єдиним вікнам» в АТ «Волиньгаз» відкрили Клієнтські простори, облаштовані у форматі «open space». В них споживачі отримують консультації та розв'язують газові питання.

Комфорт та швидкість – основні критерії роботи 104.ua Клієнтських просторів. 104.ua – єдиний сервіс – єдиний простір!

У залах встановлені термінали самообслуговування та сенсорний монітор «тонкий клієнт», автоматизована електронна черга дозволяє зменшити час очікування та рівномірно розподілити завантаженість менеджерів.

На Волині працює дванадцять відділень 104.ua Клієнтських просторів.

З кожним клієнтом компанії працює персональний менеджер, який надає фахові консультації із будь-яких газових питань та знаходить рішення до кожного звернення.

Менеджери консультують споживачів щодо розрахунків, реєстрації в онлайн-сервісах, приєднання до системи газопостачання, розробки проєктної та технічної документації, реконструкції систем газопостачання, технічного обслуговування будинкових газових мереж і приладів.

Також клієнтам допомагають обрати нове обладнання: газові котли, пристрої дистанційної передачі даних, сигналізатори газу від відомих європейських та українських виробників.

Онлайн сервіси

З 2015 року для своїх клієнтів АТ «Волиньгаз» впровадило онлайн-сервіси, які доступні в будь-який час доби для розв’язання газових питань. Волиняни економлять свій час і не стоять у чергах. Під час війни та епідемії коронавірусу значно більше клієнтів оцінили переваги роботи онлайн-сервісів завдяки їхній зручності.

Цілодобово є можливість дистанційно передати показники лічильника та сплатити за розподіл газу, відстежувати власне споживання та витрати, переглянути інформацію про нове газове обладнання.

Газифікація «під ключ»

Природний газ робить життя комфортнішим, несе тепло та затишок в оселі. Водночас газифікація – це складний технологічний процес, який варто довіряти лише кваліфікованим спеціалістам. Саме тому комплексне рішення цієї потреби дуже важливе: правильне оформлення документації, індивідуальний підбір газового обладнання, професійне здійснення проєктних і будівельно-монтажних робіт.

Газифікація «під ключ» – це послуга, яку АТ «Волиньгаз» надає мешканцям Волинської області, які бажають приєднати своє домоволодіння до системи газопостачання. Безпека та якість, дотримання термінів виконання робіт – пріоритети команди.

Замовити послугу можна в будь-якому 104.ua Клієнтському просторі на Волині. Це можуть зробити й фізичні, і юридичні особи.

Фахівці компанії не залишають клієнта сам на сам. Персональні менеджери супроводжують клієнта впродовж усього процесу приєднання до газових мереж та інформують замовника про кожен етап виконання послуги.

Облік газу

«Волиньгаз» є однією з перших компаній в Україні, яка завершила у 2022 році встановлення лічильників для всіх категорій споживачів.

Цей процес відбувався протягом 16 років. За цей час газовики змонтували понад 70 тисяч індивідуальних приладів обліку.

Першочергово лічильники встановлювали в помешканнях клієнтів, які використовують природний газ комплексно (опалення, підігрів води, приготування їжі). Згодом лічильниками були оснащені оселі, в яких встановлені газові плити та водонагрівачі.

Наразі обліком забезпечені й майже 70 тисяч споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі. Компанія також встановлює модеми (пристрої дистанційної передачі даних) та замінює непридатні лічильники.

На Волині в газові труби запустили водень

Волинь увійшла до п'ятірки областей, де провели експеримент із запуску «зеленого» водню в газорозподільну систему. Це відбулося на тестовому майданчику в місті Рожище. 17 працівників компанії «Волиньгаз» пройшли навчання та атестацію з цього виду робіт.

На першому етапі заповнювали відрізок трубопроводу сумішшю чистого водню з природним газом в різних концентраціях останнього. Під час другого етапу тестували шафові регуляторні пункти й вузли обліку газу.

На третьому етапі газоводневою сумішшю (20% водню і 80% метану) випробовували побутові газові прилади. Зокрема працівники «Волиньгазу» спекли паляницю. Ці експерименти показали, що газоводнева суміш у майбутньому може стати альтернативою газу.

Компанія «Волиньгаз» бере участь у водневих дослідженнях в рамках європейської ініціативи Green Deal, до якої долучилась Регіональна газова компанія. Мета проєкту – до 2035 року мінімізувати викиди парникових газів в атмосферу.

Водень – це один з альтернативних ресурсів, який може частково замістити природний газ.

Високі ціни на газ дозволяють і біометановим проєктам мати високу рентабельність. Біометан – це новий чистий вид енергії. Впровадження нових технологій в газорозподільні мережі робить доступними чисті види енергії для українських споживачів.

RGC Production

Надійна та ефективна робота газорозподільної системи потребує впровадження комплексних інженерних рішень та обладнання. Тому у Львові, Дніпрі та Вінниці за повним циклом – від проєктування до виробництва та шеф-монтажу працюють роботизовані заводи із випуску газорегулюючого обладнання та смарт модемів.

Інженери розробили та запустили у виробництво схеми шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП), вузлів обліку газу (ВОГ), декілька модифікацій модемів 104.ua Smart.

Орієнтація на європейську модель лежать в основі щорічних планів розвитку АТ «Волиньгаз». За весь час свого існування волинські газові мережі постійно вдосконалювали, щоб споживачі природного газу отримували якісний сервіс.

Редизайн – це новітня термінологія, яка з’явилась три роки тому. Суть процесу полягає в оптимізації мережі для скорочення виробничих та експлуатаційних витрат. Власне це і є впровадження європейських технологій на практиці.

Спеціалісти «Волиньгазу» проводять заміну старого та зношеного обладнання, що послугувало не одне десятиліття.

Сучасний шафовий газорозподільний пункт являє собою металеву шафу яскраво-жовтого кольору, всередині якої розміщено технічне обладнання. Воно призначене для пониження тиску, тобто з високого на середній, із середнього на низький, що забезпечує стабільну роботу газових приладів.

ШГРП автоматично вимикають подачу газу при аварійному підвищенні або пониженні вихідного тиску за допустимі межі. Крім того, це обладнання укомплектоване спеціальними фільтрами, які очищують блакитне паливо перед його подачею споживачам.

За останні три роки компанія «Волиньгаз» почала відмовлятися від радянських технологій та замінила 120 старих ШГРП з тридцятирічним зношеним обладнанням на нові шафові газорегуляторні пункти та 32 вузли обліку газ RGC Production.

Такі роботи фінансуються коштом тарифу з розподілу газу, тому своєчасна оплата послуги доставки газу нашими споживачам гарантує утримання газорозподільних мереж та обладнання на них у належному стані.

«Кращі серед нас»

В АТ «Волиньгаз» є традиція відзначати професійних та відповідальних фахівців, які старанно та якісно виконують свою роботу. На підприємстві започаткували конкурс «Кращі серед нас». Конкурсна комісія визначає по одному переможцю в кожному відділенні компанії, а за результатами року – лідерів. Відзнаки вручали навіть в умовах воєнного стану.

"Волиньгаз", що працює під брендом РГК, та є Оператором газорозподільних мереж на Волині цілодобово забезпечує безперебійну роботу газорозподільної системи області. Компанія продовжує використовувати інноваційні технології, щоб якісно працювати, модернізувати газові мережі та надавати відмінне обслуговування для клієнтів, , адже змінюючись самі, змінюємо країну на краще.

Працюємо задля наших клієнтів та перемоги!

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волинь сьогодні прибуває гуманітарна місія «На щиті»
Наступна новина На Волині комендантську годину на новорічні свята – не скасовуватимуть, – поліція
Останні новини
Схожі новини