Волинські шахти: чи є світло в кінці тунелю?

Волинські шахти: чи є світло в кінці тунелю?

В ОДА відреагували на колективний запит депутатів обласної ради Алли Лісової та Валерія Курстака  щодо вирішення ситуації, яка склалася на шахтах міста Нововолинська.

Нагадаємо, депутати просили владу посприяти в якнайшвидшому визначені подальшої долі дев’ятого вугільного підприємства та в обіцяному дофінансуванні шахти №10.

У відповіді, яку наслав очільник виконавчої влади області Олександр Савченко йдеться про наступне.

1 .Щодо шахти №9 «Нововолинська».
Державне підприємство «Волиньвугілля», до складу якого входить шахта №9 «Нововолинська», засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Підприємство протягом тривалого часу декларує збиткову діяльність, має заборгованість по виплаті заробітної плати та заборгованості по сплаті податків до бюджетів усіх рівнів.

Відповідно до статті 93 Конституції України, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, Народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Обласною державною адміністацією було підготовлено звернення від 17.05.2018 за №3169/29/2-18 до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. з проханням втрутитись в ситуацію, яка склалася, та розглянути можливість збільшення передбачених коштів ня фінансування ДП «Волиньвугілля».

За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 25.05.2018 №04/34-4176 рівень поточних розрахунків та погашення заборгованості за електричну енергію, спожиту у минулі періоди, забезпечується державними вугледобувними підприємствами, за відсутності державної підтримки, виключно коштами, отриманими від реалізації вугільної продукції.

Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 №346 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підтримка впровадження ринку електричної енергії» для погашення заборгованості державних вугледобувних підприємств за спожиту електричну енергію за рахунок джерел, визначених у пунктах 8 і 9 статті 11 та статті 28 Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік».

З початку поточного року за бюджетною програмою КПКВК 1101590 «Здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості» ДП «Волиньвугілля» виділено 32462,1 тис.грн, у тому числі на погашення заборгованості із заробітної плати - 21 193,8 тис.грн та виплату працівникам поточної заробітної плати - 11 268,3 тис.гривень. У травні за вищевказаною бюджетною програмою ДП «Волиньвугілля» планувалося спрямувати додатково 5 753,0 тис.гривень.

За інформацією отриманою від ВП «Шахта №9 «Нововолинська» станом на 11.06.2018 по підприємству виплачено заборговану заробітну плату перед працівниками за березень і за квітень повністю. Станом на 14.06.2018 залишилось до виплати поточна заробітна плата разом з нарахуваннями за травень місяць в сумі 6 596 тис гривень.

Щоденно облдержадміністрацією про стан справ з виплати заробітної плати інформується міністр енергетики та вугільної промисловості України Насалик І.С.

Зважаючи на те, що Кабінет Міністрів України є суб’єктом законодавчої ініціативи, відповідно до ст.93 Конституції України, з метою вирішення питання щодо відповідності оплати праці шахтарів (звернення Первинної профспілкової організації «Захист праці» ВП «Шахта «Бужанська»), облдержадміністацією було підготовлено звернення від 05.05.2018 №2828/23/2-18 Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б. з проханням дати відповідні доручення профільним Міністерствам та відомствам, щодо підготовки змін до діючого законодавства у частині застосування мінімальної заробітної плати, як розрахункової величини для визначення посадових окладів та тарифних ставок працівникам вугільної галузі.

Окрім цього, з метою підтримки вугледобувних підприємств області у безпечному стані, збереження колективів шахтобудівельників та зняття в них соціальної напруги обласною державною адміністрацією направлено листи до Служби безпеки України, Головного управління Національної поліції, Прокуратури, Управління Держпраці, Державної фіскальної служби України у Волинській області. Листи направлені з проханням, відповідно до компетенції, розглянути звернення профспілкової організації Незалежної профспілки гірників та Незалежної профспілки гірників ВП «Шахта №9 «Нововолинська» та факти, щодо, на їх думку, зловживань, корупції та неефективної виробничо-господарської діяльності на підприємстві і повідомити облдержадміністрацію про вжиті заходи.

Управлінням Служби безпеки України у Волинській області (лист від 29.05.2018 №54/6-1997) повідомлено, що проведеним аналізом змісту викладених у вказаному зверненні фактичних обставин, встановлено відсутність достатніх ознак кримінальних правопорушень, віднесених Кримінальним процесуальним кодексом України до підслідності органів державної безпеки.

Водночас, викладені фактичні обставини враховані Управлінням в ході здійснення заходів щодо захисту життєво важливих інтересів держави в економічній сфері.

За інформацією прокуратури Волинської області від 01.06.2018 №04/2/2-1772вих-18 Володимир-Волинською місцевою прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом умисної невиплати заробітної плати працівникам ВП «Шахта №9 «Нововолинська» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст.175 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СВ Нововолинського ВП ГУНП в області, а процесуальне керівництво - Нововолинським відділом Володимир-Волинської місцевої прокуратури.

Головним управлінням Державної фіскальної служби України у Волинській області (лист від 06.06.2018 №150/9/03-20-12-04-06) повідомлено, що управлінням постійно здійснюється моніторинг показників фінансово-господарської діяльності ДП «Волиньвугілля». Щомісячно у платника виникають податкові зобов'язання, які не сплачуються в повному обсязі, в результаті чого нараховуються фінансові санкції та пеня.

За результатами виявлених ризиків ймовірної мінімізації податків, ДП «Волиньвугілля» включено до Плану-графіку документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. Згідно наказу ГУ ДФС в області від

27.03.2018 №1275, з 16.04.2018 року на ДП «Волиньвугілля» та його структурних підрозділах, в тому числі ВП «Шахта №9 «Нововолинська» розпочато планову виїзну документальну перевірку за період з 01.01.2015 року по 31.12.2017 року.

Однак, у зв'язку з вилученням первинних документів правоохоронними органами на підприємстві, 04.05.2018 року вказані перевірки були зупинені, термін проведення документальної планової виїзної перевірки за 2015-2018 роки можуть проводитися після надання доступу до вилучених документів.

Крім того, проаналізовані показники фінансово-господарської діяльності за 1 квартал поточного року та визначені ризики ймовірної мінімізації сплати податків до бюджету, в результаті чого на ДП «Волиньвугілля» направлено запит щодо надання пояснення та їх документального підтвердження правильності формування показників у фінансовій звітності.

Таким чином, питання виплати заробітної плати та своєчасної сплати податків до бюджетів усіх рівнів буде досліджено при відновленні доступу до документів та питання зазначені в зверненні від 03.05.2018 року профспілкової організації Незалежної профспілки гірників та Незалежної профспілки гірників ВП «Шахта №9» будуть враховані при здійсненні перевірок ДП «Волиньвугілля» та його структурних підрозділів.

ДП «Волиньвугілля» є бюджетоутворюючим підприємством області з кількістю понад 1400 працівників. Технічне переоснащення та впровадження перспективних планів розвитку гірничних робіт дасть можливість діючим волинським шахтам вийти на беззбитковий режим роботи, забезпечити збереження робочих місць, своєчасну виплату заробітної плати шахтарям, що у свою чергу забезпечить впевненість їх у майбутньому та внесе спокій в їх родини.

Тому сприяння вирішенню проблемних питань підприємства є одним із головних завдань голови облдержадміністрації і знаходиться на щоденному контролі.

2.Щодо будівництва шахти №10 «Нововолинська».
Обласною державною адміністацією було підготовлено звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням при внесенні змін до Державного бюджету України на 2018 рік передбачити кошти на будівництво шахти №10 «Нововолинська» в сумі 286 млн грн, які дозволять проводити будівельно-монтажні та прохідницькі роботи, забезпечити підтримку підприємства у безпечному стані, зберегти колективи шахтобудівельників та зняти в них соціальну напругу.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Міненерговугілля передбачено видатки за бюджетною програмою КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» у сумі 10,0 млн грн, з яких станом на 01.06.2018 фактично використано 9,6 млн грн, або 96 % запланованих видатків.

Міненерговугілля листом від 16.04.2018 № 04/34-2984 звернулося з проханням до Мінфіну при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» врахувати пропозиції щодо збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» в сумі 600,0 млн грн з метою прискорення введення в експлуатацію шахти.

Проте Мінфіном не підтримано пропозиції Міненерговугілля та рекомендовано активізувати роботу із залучення у будівництво шахти № 10 «Нововолинська» коштів інвесторів, а також розглянути питання включення зазначеної шахти до переліку шахт, які підлягають приватизації.

Міністерством разом із учасниками будівництва проводиться робота з пошуку потенційних інвесторів для добудови шахти № 10 «Нововолинська» та введення її в експлуатацію.

Разом з тим, наказом Фонду державного майна України від 27.03.2018 №447 затверджено перелік об'єктів незавершеного будівництва, законсервованих об'єктів, що підлягають приватизації у 2018 році, до якого зокрема включено об'єкт незавершеного будівництва - шахта №10 «Нововолинська», що обліковується на балансі ДП «Дирекція по будівництву об'єктів».

Слід зазначити, що пошуки потенційних інвесторів для фінансування добудови шахти або проведення процедури приватизації об'єкта незавершеного будівництва потребують певного часу і не вирішують питання фінансового забезпечення будівництва шахти, починаючи з червня поточного року.

Для продовження будівництва шахти та підтримки об'єктів незавершеного будівництва в безаварійному стані єдиним джерелом фінансування є кошти державного бюджету.

За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 07.06.2018 №04/13-4488 на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 22.05.2018 № 20233/1/1-18 до листа Волинської обласної державної адміністрації від 17.05.2018 №3168/23/218 Міненерговугілля виступатиме з ініціативою повторного розгляду Мінфіном пропозицій щодо збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти №10 «Нововолинська» при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»
 

Результати голосування за запит

Всі запити Валерія Курстака

Всі запити Алли Лісової

Всі депутатські запити


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині завдяки фестивалю «Княжий» оновили занедбаний парк
Наступна новина Четверо школярів з Волині - серед кращих автомоделістів країни. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини