Волинський шахтар душевно привітав колег з професійним святом

Волинський шахтар душевно привітав колег з професійним святом

Професійне свято шахтарів в Україні, Білорусі, Естонії, Казахстані та Росії відзначається щорічно в останню неділю серпня.

Волинський шахтар Петро Яцик поділився спогадами про роботу працівників галузі та привітав колег зі святом, яке цьогоріч випало на 26 серпня.

«Шахтарська праця — одна з найскладніших професій в Україні, яка завжди викликає гордість і повагу. Люди цієї професії здійснюють подвиг, проявляють сміливість у вугільних забоях, прикладають зусилля, аби перемогти підземну стихію. Шість десятиріч докорінно змінили аграрну Львівщину і Волинь. Високі копри шахт стали частиною краєвиду нашого регіону. Нелегким і тернистим був шлях до вугільних пластів, але кожний, хто спускався щодня у забій своєю невтомною працею, підкорюючи небезпечні земні надра, гартував шахтарський характер, формував шахтарські традиції, видавав на-гора вугілля, забезпечуючи країну теплом і світлом.

Я працював на шахтах Львівщини 20 років з 1980 до 2000 року. Весь час працював в проходці. Перші пробивали шлях до чорного золота, готуючи лави до експлуатації. Ми пережили не тільки тяжку працю, але й були свідками розвалу СРСР і приймали у цьому участь. Перші страйки шахтарів відбулися у 1989 році, що і слугувало розвал Союзу. Вперше в СРСР ми, шахтарі Червонограда, демонтували памятник Леніну. Це було і приємно, і трішки лячно. Але ми це зробили. Ми в ті роки відігравали неабияку роль у становленні держави. Це все історія.

Працюючи на шахті №3 Великомостівська (одна із найкращих шахт нашого регіону) пізнав цю нелегку шахтарську працю. Шахта в ті роки видавала на-гора постійно 1 мільйон тонн чорного золота в рік. Все працювало як годиник. На жаль, в даний час таких показників і близько немає. Вугільна галузь переживає кризу. Багато шахт закрилось як на Львівщині, так і на Волині. У нас проблемною є відкриття шахти №10. Цю проблему знають всі і в Нововолинську, і в Києві.

Шановні шахтарі! Вітаю вас з професійним святом і надіюсь, що все буде добре, і ми, ветерани, будемо бачити радісні обличчя наших теперішніх шахтарів і їх сімей. Памятайте, що шахатар — найбільш гуманий чоловік в світі, який лізе у пітьму і сирість, щоб здобути людям тепло і світло.

Зі святом вас!»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зірку футболу звинуватили у сексуальних домаганнях
Наступна новина Волинь прощається із загиблим героєм Георгієм Ольховським
Останні новини
Схожі новини