Волинський журналіст прийняв постриг

Волинський журналіст прийняв постриг

29 березня в Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, звершив чин рясофорного постригу над послушником Братського монастиря Костянтином Олексюком.

Про це повідомив ігумен Никодим на своїй сторінці у фейсбуці.

«Новопострижений брат отримав ім'я Нестор, на честь преподобного Нестора Літописця, Печерського чудотворця», – додав ігумен.

Як відомо, Костянтин Олексюк раніше працював журналістом ТРК «Аверс» та «Волинської правди».

Довідково:

У православній церкві чернечі обітниці, прийняті людиною, тягнуть за собою довічний обов'язок виконання їх перед Богом і не можуть бути дані легковажно, тому від ступеня до ступеня вони зростають від простого до складнішого. У традиціях православної церкви після успішного проходження послушницького випробування починаються чотири ступені чернецтва, які різняться кількістю обітниць, що даються перед Богом, різними аскетичними правилами поведінки, послухами і зовнішнім чернечими одягом.

Тож постриг у чернечий чин здійснюється в два прийоми: спочатку постригають у рясофор (від грецького – «носити рясу»), після – в малу схиму.

Зазвичай саме постриг в малу схиму і називається, власне, чернецтвом, в той час як постриг в рясофор – іночеством. Хоча дуже часто, через незнання, багато людей плутають і взаємозаміняють поняття «монах» та «інок».

Так, постриг в рясофор відрізняється від постригу в малу схиму тим, що в чині звершення іночеського постригу відсутнє проголошення чернечих обітниць, але при цьому часто все ж змінюється ім'я. Облачення інока складається з підрясника, пояса, ряси і камилавки, йому також даються чотки. Параман (чотирикутний плат із зображенням Хреста), мантія і клобук при цьому, будучи одягом виключно чернечими, відсутні.

Таким чином, постриг у рясофор – це тільки підготовка, яка за великим рахунком призначена для випробування і зміцнення волі бажаючого стати ченцем.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині обговорили будівництво нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже»
Наступна новина «Навіть після смерті виконав свою обіцянку», - спогади про загиблого Героя Михайла Михальчука
Останні новини
Схожі новини