Волинський нардеп вважає неправильним зупинення трудової міграції українців

Волинський нардеп вважає неправильним зупинення трудової міграції українців

Зовнішня трудова міграція має і позитивні, і негативні наслідки для економіки України. Сьогодні через несприятливу економічну ситуацію в країні, чимало українців вдаються до трудової міграції.

Як прогнозують в НБУ - в подальшому вона тільки зростатиме.

Нічого поганого в трудовій міграції не бачить нардеп з Волині Ігор Гузь, хоча зізнався, що навіть його помічники поїхали працювати на сезоні роботи до Польщі.

Зокрема, на його думку, зупини процес трудової міграції буде не правильно та й кожна людина має право вибору, бо ж коли на сезонних роботах  закордоном люди можуть отримати до 1000 євро, то в Україні це проблемно.

Свої погляди на трудову міграцію Ігор Гузь висловив у телепрограмі «Запитай у депутата», що на телеканалі «АВЕРС».

«Куди дивляться народні депутати, коли молодь їде за кордон. Звідти мало хто із них повертається, бо немає куди. Їм не створені умови для життя, роботи, створення сімї?» - запитала у народного депутата, додзвонювачка Катерина Сергієнко.

 

 «Декілька моїх помічників, здали посвідчення помічника консультанта народного депутата України та поїхали за кордон працювати. Зокрема, до Польщі. В моєму окрузі це, напевно, десятки тисяч людей. Ну давайте будемо відвертими, навіть на сезонних роботах у людей є можливість заробити до тисячі євро.

Я не знаю, кого треба вибрати на президентську посаду, призначити прем’єр-міністром, щоб зарплата найближчим часом у нас була тисячу євро. Понад 30 тисяч гривень. Тому, на жаль, поки зупини процес виїзду молоді за кордон дуже важко», - коментує нардеп від «Народного фронту» Ігор Гузь.

Стає зрозумілим, що депутат від провладної більшості у Верховній Раді не може гарантувати громаді свого округу впевненості у завтрашньому дні та нічого не може вдіяти аби в Україні зменшилась трудова міграція.

А, можливо, й не хоче, бо сьогодні зарплата народного депутата у 10 разів перевищує середню по країні. Тепер виплати одному депутату доходять до 60-70 тисяч гривень, а це приблизно 2258 євро. Українцям кожен народний депутат обходиться у 5 мільйонів гривень на рік, а заробітна плата народного обранця у 10 разів перевищує середню по країні. До слова, у червні середня номінальна зарплата у Волинській області становила 6145 гривень, а це приблизно 198 євро.

«В людини є вибір, ми не можемо їх зупини. Да, багато хто там заробляє гроші і купляє тут житло. Багато хто, переважна більшість заробляє там на житло, на бізнес та повертається, народжує тут дітей і так далі. Ну от така є обставина. І зупинити це я вважаю неправильно. В тому плані, що якщо людина не може тут заробити, то вона заробить там. Приїде сюди, сподіваюся, купить тут квартиру. Важко працює насправді, за кордоном своєї країни зі своїми проблемами. Але, на жаль, ми маємо те що маємо», - коментує Ігор Гузь.

Невтішний приклад наводить Ігор Гузь з фермером, який вирощує часник. Зі слів нардепа в день підприємець платить людям по 300 гривень, і за місяць можна отримати до 9000 тисяч, притому, у Польщі люди отримують від 15 тисяч. Приведення такої паралелі – це що спонукання людей їхати на заробітки?

Можливо, нардеп в трудовій міграції вбачає економічний розвиток країни, адже, на його думку, громадяни повернуться в Україну, куплять житло, можливо, відкриють бізнес.

Та, не такими втішними є думки фахівців. В інфляційному звіті Нацбанку за липень повідомляється, що в Україні  вже спостерігається значна нестача кваліфікованих кадрів. Трудова міграція перешкоджає росту темпів виробництва. Головним чином, в будівництві, промисловості, сільському господарстві, транспорті та зв’язку.

Економіка країни доведена до рівня країн третього світу, ми поступово стаємо сировинним придатком.  З країни виїздять фахівці, які піднімають економіку сусідніх країн, тому і не дивно, що за рахунок українських заробітчан у тій же Польщі зникли проблеми з Пенсійним фондом. Українці заробляють на пенсії полякам, бо не можуть у власній країні заробити собі на прожиття. Не говорячи вже про пенсії. А депутати, які від виборів до виборів змінюють політичні партії, бігають по телеефірах і розповідають як це добре, що молодь їде на заробітки! 

І ще одне. Народний обранець Ігор Гузь, мабуть, забув, що з 1 травня постановою Кабінету міністрів сім’ям заробітчан у субсидіях буде категорично відмовлено. Або забув і те, що на перекази коштів з-за кордону буде збільшено податок.

Словом, сьогодні народні депутати подбали про свої заробітні плати, оздоровчі і різні пільги, але вкотре забули про простих українців, яким можуть лише порадити їхати на заробітки за кордон.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс валют на 7 серпня: долар продовжує рости, євро втратило в ціні
Наступна новина Дворівнева квартира у ЖК «Юпітер» – ідеальне житло для великої сім’ї
Останні новини
Схожі новини