Волинському агентству нерухомості – 27. Історія успіху першої рієлторської компанії у Луцьку

Волинському агентству нерухомості – 27. Історія успіху першої рієлторської компанії у Луцьку
Власниця «Волинського агентства нерухомості» Лариса Мусійчук

Волинське агентство нерухомості – направду першопрохідці рієлторської справи у Луцьку. Вони перші, хто взявся бути посередником між продавцями та покупцями нерухомості. Історія компанії, яка стартувала у 1993 році, налічує ось уже 27 років, кожен з яких додає у кейс агенства нові успішні проєкти та задоволених клієнтів.

Власники агентства Лариса та Валерій Мусійчуки розповіли Першому, як все починалось, як змінився ринок нерухомості у Луцьку за 27 років, для чого місцевим рієлторам етичний кодекс...

Починали, коли в Луцьку про рієлторів ще ніхто не чув

«Волинське агентство нерухомості» заснував у 1993 році луцький бізнесмен Володимир Навроцький. Поштовхом до цього стало ...рішення Верховної ради України. Справа в тому. що саме того року парамент увалив закон про приватизацію. І саме це дало старт ринку нерухомості в Україні.

Нинішня співвласниця Лариса Мусійчук прийшла працювати в агентство маклером. Тоді так називали тих, кого зараз йменують рієлтором.

«Вперше я переступила поріг Волинського агенства нерухомості у 1997 році. На той час я вже мала за плечима досвід праці помічником нотаріуса, тож практика роботи з договорами купівлі-продажу нерухомості була нормальна. Почала працювами маклером, але так сталося, що за кілька років мені довірили посаду директорки агентства. А коли засновник Володимир Навроцький вирішив продати компанію і зайнятись новим бізнесом – я стала новою власницею» – розповідає сьогодні Лариса Мусійчук.

Згодом до справи долучився і її чоловік Валерій Мусійчук. Відтоді близько 20 років вони ведуть бізнес разом. Лариса більше відповідає за безпосередньо рієлторську роботу, Валерій – менеджерську.

Як змінилась робота рієлтора від 90-х до сьогодні

На перших порах, зізнаються у «Волинському агентстві нерухомості», боялись, що попиту на їхні послуги не буде, бо ринок нерозвинений. Зрештою, було справді непросто. Кожну людину доводилося переконувати, що допомога експерта ринку нерухомості – це ефективно, що так працює весь цивілізований світ. Люди погоджувалися, але ставили умову: заплатимо на послуги, тільки якщо буде результат. І з часом переконувалися у слушності слів рієлторів: мало того, що, приміром, покупець квартири отримував готові пропозиції, які підходили його вподобанням, то до того ще й економив купу часу і нервів.

В подальшому клієнти або повертались, або спрацьовувало «сарафанне радіо» – радили «Волинське агенство нерухомості» своїм рідним, близьким, друзям чи колегам. Поступово росла велика клієнтська база. А разом з нею – і репутація порядних і професійних фахівців.

Що змінилося за 27 років – запитуємо. Рієлтори зізнаються: багато чого, при тому – кардинально. Наприклад, в 1990-х для усіх фахівців з нерухомості страшенним дефіцитом була зібрана база актуальних пропозицій на ринку. Часто йшли на хитрість: шукали можливість отримати доступ до свіжих оголошень у газеті «Волинська реклама» – на той час єдиному на Волині (а відтак украй популярному) спеціалізованому часописі приватних оголошень. Звісно, що цінувалася така інформація тоді, коли ще газета не вийшла друком. 

Інший аспект роботи, який теж став уже історією – потреба цілодобово чергувати біля телефону, адже кожне звернення клієнта для рієлторів – на вагу золота.  

«Ми й далі страшенно дорожимо нашими клієнтами, і не пропускаємо їхніх звернень. Але сидіти «клято» біля телефонного апарату потреба давно відпала – є смартфони, які – і телефон, й електронна пошта, і фотоапарат, і записник, який завжди з собою», – каже Лариса Мусійчук.

Наразі рієлтори створюють і користуються електронними базами даних, в яких постійно оновлюється інформація.

Звісно, досі є люди, які воліють самостійно продати чи здати в оренду квартиру. Але практика показує, що правило «тільки без посередників» не завжди йде на користь.

«Той, хто продав 100 квартир, завжди робить це краще і вигідніше, ніж той, хто продає одну квартиру за все життя», - каже Валерій Мусійчук.

Лариса та Валерій Мусійчуки

У «Волинському агентстві нерухомості» радіють, коли вдається допомогти сім’ям

На рахунку компанії – сотні успішних проєктів, якими тут пишаються. Але найбільше запам’ятались складні угоди, заради вдалого завершення яких довелося добряче попітніти.

«Дуже тішимось, коли вдається допомогти сім’ям вирішити житлові проблеми. Ви ж розумієте, наскільки вони інколи життєво важливі, а то й доленосні. Наприклад, був випадок, коли роз’їжджалась сім’я. Коли ми почули завдання, яке просили нас виконати – мало не втратили дар мови і спочатку було вирішили: це нереально! А хотіли вони обміняти велику квартиру в Луцьку на дві менших у Києві і Луцьку. Як?! Адже за ту суму, скільки коштувала квартира, не можна було купити дві інших. Тим паче одну з них –  в столиці. Довелося сідати на телефони, зв’язуватися з колегами з інших міст. Розпитувати, шукати… Практично «рити». Зрештою ми знайшли у Києві пристойну квартиру, ціна якої в сумі з ціною луцької – дорівнювала потрібній сумі. Цей кейс – добрий приклад цінності не просто роботи рієлтора, а його репутації і професійних контактів», - розповідає Валерій Мусійчук.

Лариса Мусійчук додає – часто рієлтору доводиться бути й психологом, вирішуючи людські проблеми:

«До придбання/продажу нерухомості призводять не лише радісні події, як то весілля чи народження дитини, але й сумні – смерть (і відповідно успадкування житла), розлучення, хвороби, зубожіння. І часто-густо люди свої проблеми схильні довіряти малознайомим людям. Щоб остаточно не «вигоріти», намагаємось навіть в найтяжчих ситуаціях отримати найкращий результат. Тоді задоволені і клієнт, і рієлтор».

У «Волинському агентстві нерухомості» працюють десятиліттями

В Україні немає навчальних закладів, де б учили на фахівця з нерухомості. У цю сферу часто приходять з інших галузей – будівельної, фінансової, юриспруденції. Натомість вчитись безпосередньо рієлторській майстерності доводиться вже на практиці. Тому «Волинське агентство нерухомості» всіляко сприяє навчанню своїх працівників, відправляючи їх на курси, семінари, майстер-класи. Їх часто влаштовує Волинське регіональне відділення Асоціації фахівців з нерухомості України, яке очолює Лариса Мусійчук.

Можливо, завдяки цьому більшість фахівців «Волинського агентства нерухомості» працюють у ньому 10-15 років, а рієлтор Олег Патюк – в компанії від часу її створення.

Про конкуренцію і кодекс честі рієлторів

Раніше, пригадує Лариса Мусійчук, агентства ховали один від одного навіть зразки договорів – була шалена і часто неконструктивна конкуренція. Тепер же вони значно частіше об’єднуються і допомагають колегам.

«Волинське агентство нерухомості» було одним з ініціаторів підписання меморандуму між професійними учасниками ринку нерухомості Луцька. Підписавши документ, агентства взяли на себе зобов’язання «забезпечувати професійний рівень послуг, захист майнових інтересів та прав своїх клієнтів». Крім того, як члени Асоціації фахівців з нерухомості України вони працюють, згідно з Кодексом етики рієлтора.

На практиці це, наприклад, означає, що рієлтор обов’язково повідомляє клієнта про будь-які недоліки об’єкта, який намагається продати – протікання даху, цвіль, проблеми з фундаментом тощо. Жодним з законів це непередбачено, але фахівці погодились добровільно працювати за такими правилами. Якщо хтось їх порушить, такого рієлтора можуть виключити з асоціації.

Також понад два роки луцькі фахівці з нерухомості працюють за системою партнерських продажів. Наразі у ній – більше 100 агентів. Вони використовують мультилістинговий сервіс «MLS Луцьк» - єдину базу даних, куди вносять об’єкти, що планують продати. Завдяки співпраці між різними агентствами, покупців для нерухомості вдається знайти максимально швидко та вигідно. При цьому доступ до бази мають лише професійні фахівці, які погодились дотримуватись усіх стандартів, в першу чергу – етичних.

Інструмент такого типу використовують рієлтори в багатьох розвинутих країнах. Наприклад, в США та Канаді.

У «Волинському агентстві нерухомості» прагнуть зробити ринок нерухомості цивілізованим та прозорим.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі відкрилась перша «Галя балувана»
Наступна новина «7 днів була шалена втома». Волинський лікар розповів, як заразився коронавірусом
Останні новини
Схожі новини