Волиняни вирощують кавуни завбільшки, як гарбузи: які сорти обирають

Волиняни вирощують кавуни завбільшки, як гарбузи: які сорти обирають

Волинські кавуни нічим не поступаються херсонським — солодкі і соковиті.  Головне  —  обрати ранні сорти ягоди  та здійснювати правильний полив у період формування стебла

Щедрий урожай кавунів потішив жительку райцентру Валентину Куницьку, пише газета Полісся.

Жінка розповідає, що цьогоріч вперше посіяла баштанні. Просто так, для проби занурила в ґрунт усього кілька насінин. І, на превелике здивування, невелику грядку рясно заполонили темно-зелені плоди.

 

— Тут у нас дуже родючий ґрунт, — розповідає пані Валентина. — Шкодую лишень, що пізно посіяла кавуни. Буквально через місяць із дванадцяти зернин наплодилися сотні ягід. Причому я не підживлювала рослин і зовсім їх не поливала. Та попри це плоди досить швидко набирали вагу. Нещодавно для дегустації зірвали трикілограмовового кавунчика. У розрізі — яскравочервоний колір м’якуші із білими зернятами, але досить солодкий на смак.

Продуктивний сорт скоростиглого дозрівання “Талісман” обрала для себе жителька Гути Камінської Галина Сусик. Її смугастий досягнув ваги одинадцяти кілограмів і 600 грамів. Другий рік поспіль, відколи чоловік та брат пані Галини воюють з російськими загарбниками, вона шукає розради, займаючись садівництвом. Як розповіла пані Галина, використати насіння саме стресостійкого гібриду типу “Кримсон Світ” їй порадили досвідчені баштанники.

— Для цього виду характерні великі плоди зеленого кольору зі світлими смужками на шкірці, — пояснює пані Галина. — Плоди ранніх сортів виростають не надто вражаючих розмірів. А ось середньостиглі бувають по 15 і навіть по 30 кілограмів. Зате “Талісман” хрумкий та солодкий на смак і зовсім не відрізняється від кавунів, вирощених на півдні України. Це сорт, що полюбляє рости на родючих розпушених ґрунтах з помірним поливом. За власними спостереженнями скажу, що здійснювати полив треба в період формування зав’язі. Коли ж кавун випустив вуса, то зволожування ґрунту треба припинити. Потім рослина заплітається, таким чином створює собі тінь і комфортні умови для подальшого росту. Крім того, задля хорошої врожайності баштани підливаю настоянкою кропиви без жодного додавання хімічних добрив. Якщо ж на стеблі утворилося багато зав’язі, то більшість майбутніх ягід треба обірвати, — поділилася секретом вирощування кавунів Галина Сусик.

 

Насіння слід обирати лише елітне

 

Останніх п’ять років житель Раків Ліса Олександр Гальом вдосконалює свої знання і навики у вирощуванні кавунів. Якщо минулого року рекордсменом на полі господаря був шестикілограмовий смугастий красень, то нинішній урожай потішив кавуном завважки у десять кілограмів. Така продуктивність, вважає господар, пояснюється передусім правильним вибором насіння. Як і городниця з Гути Камінської, Олександр використав згаданий вище “Кримсон Світ”. На здобутому баштанник не зупиняється. Він переконує, що навіть в умовах помірно сонячного поліського літа можна отримати другий врожай кавунів.

Леся МІНІБАЄВА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Захиснику з Волині Івану Мусійчуку просять присвоїти Героя України
Наступна новина Завтра на Волині прощатимуться з Героєм Павлом Лавренюком
Останні новини
Схожі новини