Волинянин просять сфотографувати культурну пам'ятку для Вікіпедії та виграти у конкурсі

Волинянин просять сфотографувати культурну пам'ятку для Вікіпедії та виграти у конкурсі
фото ілюстративне, джерело: Олевська ОТГ

З 1 по 30 вересня триває щорічний міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» — цей конкурс визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі.

Про це повідомляє прес-служба ГО «Вікімедіа Україна». 

Метою проекту є зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року конкурс проходить у понад 50 країнах світу.

Українська частина проводиться усьоме, і до участі запрошуються всі охочі – і любителі, і професіонали. Конкурсний список складається з понад 81 тисячі пам’яток історико-культурної спадщини України з усіх областей України, в тому числі Криму.

Для участі у конкурсі потрібно бути зареєстрованим у Вікісховищі — одному із сестринських проектів Вікіпедії, сфотографувати пам’ятку/и з конкурсних списків та завантажити ці фотографії до Вікісховища з 1 вересня по 30 вересня, а також обов’язково вказати їхній унікальний ID.

Фотографії можуть бути зроблені в будь-який час: як протягом вересня, так і раніше, головне, щоб це були власні роботи. Також можна вантажити відеоматеріали, де зображені пам’ятки.

Цінні призи отримають автори найкращих десяти фотографій конкурсу загалом, автори найкращих фото кожного регіону, учасники, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток та переможці спецномінацій. Відзнаки також чекають авторів, що вперше беруть участь у конкурсі.

«В Україні конкурс проводиться із 2012 року. Найбільшими викликами для нас були, по-перше, відсутність єдиної бази даних пам’яток у державі — нам довелося написати сотні запитів на публічну інформацію, щоб отримати інформацію і викласти її так, щоб усі могли побачити; по-друге, недосконалість законодавства України, а саме — відсутність норми у законодавстві, т. зв. «свободи панорами», що дозволяє вільно фотографувати й викладати світлини будівель та пам’ятників. Проте досвід проведення конкурсу ми вважаємо успішним.

Учасники подають тисячі світлин і це свідчить про те, що українці цікавляться власною культурою і хочуть не тільки зберегти, а й показати світові. Ми сподіваємося, що чергове проведення конкурсу не тільки дозволить зібрати значну кількість фотографій пам’яток, а й допоможе згадати забуті сторінки своєї історії, краще пізнати рідний край і спонукатиме до дбайливого ставлення до своєї культурної спадщини.

Нам звичайно б хотілося, щоб підвищувалася загальна якісь фото, які подаються на конкурс. Але ми не плануємо обмежувати його тільки професіоналами», — зазначив Анатолій Гончаров, співзасновник ГО «Вікімедіа Україна», член організаційного комітету конкурсу. 

Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за лінком: https://ua.wikimedia.org/wiki/Вікі_любить_пам’ятки_2018/Регламент 

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертатися до організаційного комітету конкурсу: [email protected]

Для довідки.

Вікі любить пам’ятки (Wiki Loves Monuments) — конкурс фотографії пам’яток культурної спадщини для Вікіпедії. Визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. За дев’ять років проведення конкурсу було завантажено понад 1,9 млн фотографій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Стояв серед ставочка: волинянин зафільмував лелеку, який не полетів у вирій. ФОТО
Наступна новина Поросло бур’янами в ріст людини, – лучанка просить прибрати міське кладовище
Останні новини
Схожі новини