Волинянка майже 40 років створює вишиванки

Волинянка майже 40 років створює вишиванки

Вишиті вироби лучанки Галини Паушук є в різних регіонах України і за кордоном. Майстриня вишиває майже чотири десятки років і може працювати у будь-якій техніці, а їх є понад сто. Майстриня каже: вишивання стало для неї порятунком від безгрошів’я у 90-х роках.

У вишиваних сорочках Галина Паушук часто поєднує кілька технік. Жіночі і чоловічі сорочки сучасного крою, вишиті переважно білим по білому, майстриня створила нещодавно, пише Суспільне.Волинь.

 

"Є такі роботи, що я їх сама, з голови йшло і зразу вишивалося, то я їх не можу повторити, якби навіть хотіла", – розповідає вишивальниця.

Усі техніки жінка опанувала самостійно.Показує чоловічу сорочку, в якій поєднала геометричний орнамент жовтогарячим, оранжевим і вишневим кольорами.

Читайте також: День вишиванки: волиняни «підірвали» соцмережі своїми фото. ДОБІРКА

Додає: такі вишиванки притаманні Чернігівщині та Київщині. Ромб на сорочці – символ достатку.

Для Волині, каже Галина Паушук, характерна техніка занизування – один з найдавніших швів, що імітує ткацтво. Геометричні орнаменти виконували двома кольорами: червоним і чорним.

Зараз жінка працює над чоловічою сорочкою. Вишиває хрестиком і мережкою. Каже: може не випускати голку з рук по 12-14 годин. Перші картини і рушники вишила у 80-х роках разом з подругою-художницею. "Місяцями зарплати не було, а їсти за щось треба було, за щось жити. Ми почали вишивати. Поляки приїжджали і купували у нас такі набори", – каже майстриня.

Жінка розповідає: зараз постійно їздить Україною на ярмарки народних ремесел. Надихається старими світлинами та вишиванками, які бачить на перехожих різного віку.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ci5xVQ7X3jg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу на Волині виявили 67 хворих на коронавірус. У Луцьку – 22
Наступна новина Волиняни поїхали до Волновахи, аби вшанувати пам'ять загиблих військових 51-ої бригади
Останні новини
Схожі новини