Волинянка, яка пережила Голодомор, війну і депортацію, відсвяткувала 100-річчя

Волинянка, яка пережила Голодомор, війну і депортацію, відсвяткувала 100-річчя

Волинянці Софії Конахович – 100 років: свій ювілей пенсіонерка відсвяткувала днями. Жінка закінчила п'ять класів польської школи. На Волинь потрапила у 1946 році та все життя прожила в селі Шклинь Другий нинішнього Луцького району.

Про це розповідає Суспільне.

Як розповіла ювілярка, у 1941 році вийшла заміж, потому в 1942 та 1943 роках народила двох дітей. За життя пережила Голодомор, Другу світову війну і депортацію.

Софії Конахович – 100 років

Її чоловіка Богдана Конаховича, якого немає уже 40 років, за зв’язки з повстанцями засудили і відправили в Мордовські табори на 10 років суворого режиму і ще три роки заслання. На той час пані Софії було 24 роки. Говорить: аби заробити, вишивала рушники односельчанам.

«Заробляла гроші, а чоловікові посилки слала щомісяця. У Красноярському краї жив він. По річці він плив туди і назад додому», – говорить пенсіонерка.

Сімейне фото Конаховичів

Ювілярка розповіла, що в 46-му на Волині оселилися в колишньому Горохівському районі: спершу знайшли квартиру, а згодом побудували хату з соломи. Працювала ланковою у колгоспі 32 роки, а потім пішла на пенсію.

Добра та справедлива – так про матір говорить донька Надія Корнейчук. Каже: у сім'ї вирощували свиней та корів, тож мама вміла тримати порядок.

«Коли тато прийшов з тюрми, то вважайте, що він прийшов на чужину. Йому треба було якось утвердитися, жити. Там латиші навчили його робити столярні речі. І кожна хата в цьому селі, де його рука приклалася», – зазначила волинянка.

Донька ювілярки – Надія Корнейчук

100-літня Софія Конахович має троє онуків, дев'ятьох правнуків і шестеро праправнуків. Її рецепт довголіття, розповіла сама ювілярка, досить простий: «Я з усіма жила в злагоді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сольфеджіо у Луцькій тюрмі: табори автора пісні «Волиняночка». СВОЯ ІСТОРІЯ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля Луцька через слизьку дорогу зіткнулися автівки
Наступна новина Бійці тероборони Волині зводять протипіхотні бар’єри
Останні новини
Схожі новини