Волинянці, яку не зламали московські кайдани, виповнилося 100 років

Волинянці, яку не зламали московські кайдани, виповнилося 100 років

Ганна Лихач цілком може бути символом української нескореності. Пройшла важкі роки репресій, відстояла луцькі храми й дожила до поважного ювілею.

Днями волинянці виповнилося 100 літ. Її історію розповіли в пресслужбі Волинської єпархії ПЦУ. 

Народилася Ганна Кіндратівна (дівоче прізвище Іванюк) 15 жовтня 1922 р. в с. Копче (тепер Новокотів Луцького р-ну) в побожній родині. У часи Другої світової війни стала на захист рідної землі – рятувала поранених воїнів УПА. У жовтні 1944-го дівчину заарештували і доставили до луцької в'язниці. Вижила з Божою поміччю, незважаючи на нелюдські умови.

У липні 1945-го була засуджена й репресована. Тоді ж репресували і всю родину Іванюків. Ганна відбувала покарання у Воркуті й Норильську, а її батьки – у Казахстані й Сибіру. У 1953 р. дівчина стала учасницею Норильського повстання. У січні 1954-го отримала звільнення і того ж року вийшла заміж. Проте після терміну ув'язнення і заслання не всім можна було повертатися додому, особливо в західну Україну. Тому до Луцька родина потрапила аж у серпні 1969 р.

 До Луцька родина потрапила аж у серпні 1969 р.

 

Після приїзду відразу занурилась у церковне життя: стала ревною парафіянкою собору Святої Трійці. А коли у вересні 1990 р. в місті освятили перший храм УАПЦ – Воздвиження хреста Господнього, – почала відвідувати його, співала в хорі. Відколи утворився Київський патріархат, стала активною парафіянкою і захисницею кафедрального собору. Мала постійне місце у цьому храмі. З тих пір, поки здоров’я дозволяло, Ганна Кіндратівна відвідувала богослужіння, не пропускаючи жодного, бо так навчена змалку. Є членом ГО «Волинська ветеранська спілка політв'язнів і репресованих».

Як розповів керівник інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко, напередодні 100-річчя сестра Ганна посповідалась і прийняла Причастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 літ за бульбашів і вірменські сльози. Свидники. ЗАНЕСЛО В СЕЛО.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянин втрапив за ґрати за зґвалтування 18-річної односельчанки
Наступна новина З російського полону звільнили 108 жінок, серед яких — захисниці «Азовсталі»
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні