Вручення повісток на вулицях Луцька. Що вони означають та чи законно це

Вручення повісток на вулицях Луцька. Що вони означають та чи законно це
Скріншот з відео

На головній пішохідній вулиці Луцька роздавали повістки у військкомат. Очевидці кажуть: люди у військовому перепиняли чоловіків, просили документи і на місці виписували «квитки на війну».

«12 канал» дізнався, чи законна така процедура та коли представник військкомату самостійно знищив вже виписану повістку.

Про те, що нещодавно на вулиці Лесі Українки виписували чоловікам повістки журналістів повідомили люди, які щоденно працюють на цій вулиці.

У військкоматі інформацію підтверджують: повістки на вулицях і дійсно роздають. 

«У нас триває загальна мобілізація усіх громадян, які перебувають на військовому обліку, від 18 до 60 років», – каже начальник пресслужби Волинського обласного територіального центру комплектування на соцпідтримки Анатолій Маринюк.

Єдине, повістки, які вручають на вулицях, певнить Анатолій Маринюк, – не бойові.

«При врученні повістки не означає автоматичне відправлення вже завтра на фронт, у зону бойових дій. Є різні типи повісток», – пояснює Анатолій Маринюк.

Для уточнення даних, на медкомісію, на призов до Збройних сил України і повістка «з’явитися з речами». Нині ж, певнять у військкоматі, здебільшого, роздають першу.

«Це просто виклик до територіального центру, щоб уточнити певні дані тих громадян, які перебувають на обліку», – стверджує начальник пресслужби.

Бо багато чоловіків, певнить Анатолій Маринюк, роками не заходили у військкомат. За ті роки вони вже можуть мати трьох дітей, бути непридатними до військової служби тощо. Тому повістка, вручена на вулиці, – лиш спосіб з’ясувати, хто ще може воювати.

«Щоб нам потім було менше роботи. Уточнюємо, щоб вже ми знали, що він придатний чи непридатний, має підстави на розстрочку чи не має підстави на розстрочку», – каже Анатолій Маринюк.

Чоловіку Євгенії намагалися вручили повістку на блокпості.

«Попросили дати документи на підтвердження його особи. Взяли ці документи, віднесли їх у намет і покликали його», – розповідає Євгенія.

Євгенія – юристка. Знаючи, що відбуватиметься, пішла в намет разом з чоловіком.

«Чоловік у військовій формі виписує повістку таким чином, що в нього вже є готовий підписаний бланк, і, маючи документи мого чоловіка в своїх руках, він починає вписувати його ім’я», – розказує юристка.

Це, певнить вона, незаконно.

«Її можна вручити будь-де. Єдиний нюанс: повістка – це офіційний документ, який вручається вже заповненим.

Тобто законом не передбачена процедура, за якої ідентифікують людину на вулиці і починають вписувати її ім’я. Ні. Це документ, який вручають вже особі особисто з вписаним ім’ям», – вважає Євгенія.

Себто, за словами юристки, повістки мусять виписати у військкоматі, а не у вас на очах.

«Повістка має бути вже заповнена, коли її вручають. Є дуже низька ймовірність, що вам можуть вручити повістку на вулиці. Тому що ця людина має бути впевнена, що ви маєте бути саме на вулиці, проїжджати саме цією трасою», – стверджує Євгенія.

Коли ж військовослужбовцю донесли всі ці аргументи, він знищив повістку.

«Чоловік на блокпості погодився цю повістку знищити: просто порвав її в нас на очах, відтак наші права не були порушені», – зауважила жінка.

Євгенія наголошує: якщо виникає така ситуація – мовчати не треба.

«Краще викликати поліцію, попросити кілької свідків засвідчити те, що людина виписує вам повістки, взявши ваші документи до рук, і таким чином зафіксувати правопорушення», – каже юристка.

А ось Анатолій Маринюк нам сказав інакше. Певнить: у цьому ніякого правопорушення немає.

«Згідно із законодавством, вручення повісток відбувається після встановлення особи… Відповідно, після уточнення їхніх даних встановлення особи може бути виписана повістка», – вважає начальник пресслужби.

Аби зрозуміти, на чиєму боці правда, ми звернулися до ще одного правозахисника.

«Деякі юристи кажуть, що не можуть. Але реально, якщо відкрити й подивитися, то ніде не написано, що такого не можна робити. Самі військові кажуть: якщо не написано, то ми вписуємо.

Немає якогось порядку виписування повістки, що вона має виписуватися в кабінеті, конкретно вказувати прізвища і так далі. На мій погляд, можна», – висловився адвокат Артур Мартиросян.

">http://

Відтак, думки щодо цього різняться. У військкоматі ж запевняють: поки є ті, хто буде боятися повісток на вулицях, доти їх будуть роздавати.

Читати також: Мобілізація-2022: кого не можуть мобілізувати, які є повістки та де їх вручають


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькій районній раді - новий депутат
Наступна новина На Донеччині загинув ще один військовий з Волині
Останні новини
Схожі новини