«Вулиці втрачених можливостей». Луцьк розкритикували за погані тротуари і пандуси

«Вулиці втрачених можливостей». Луцьк розкритикували за погані тротуари і пандуси
Дмитро Щебетюк у Луцьку

Днями у Луцьку побував активіст Дмитро Щебетюк: перевіряв громадський простір,  транспорт і міську інфраструктуру на доступність для маломобільних груп населення. Висновки у нього невтішні:

«Перший» ознайомився з детальним звітом активіста – і наводить найголовніше з його вражень про Луцьк.

  *       *       *

Центр міста досить зручний та комфортний для пересування.  Але на нещодавно відремонтованій вулиці Винниченка – місцями дірки на пішохідній зоні, перепади висоти, ледь не всі пониження зроблено неправильно. А там, де їх зроблено майже в нуль, є ями між пониженим бордюром і дорогою. «Дуже неприємно вразила вулиця Винниченка»

*       *       *

Житловий комплекс «Яровиця» збудований  одразу із порушеннями державних будівельних норм: пандуси з неправильним кутом підйому та надто різкі заїзди.

*       *       *

Багато понижень робилося не для пішоходів, а щоб машинам простіше було заїжджати на бордюр. А іноді ми наштовхувалися на ділянки, де відгороджено не пішохідну зону від дороги, а виїзди для машин, тобто розмежування йде перпендикулярно пішохідній зоні.

*       *       *

На вході до замку Любарта — стара розвалена бруківка. Навіть не маломобільним людям важко там ходити. Ми обговорили варіанти з місцевим активістом Валентином Шабуніним: або зробити пандус — дерев'яний настил, але він заважатиме автомобілям проїжджати, або перекласти бруківку якісно та в разі потреби додати нову.

*       *       *

Доступність замку всередині обмежується першим поверхом, і немає можливості підійнятися на оглядовий рівень. Недоступна вбиральня та музей на території замку.

*       *       *

Було б чудово зробити скляний ліфт, який би примикав до замку, але не порушував його конструкцію.

*       *       *

Облмуздрамтеатр не має  ліфта всередині, Хоча його обіцяють вдже 12 років. До театру веде зручний вхід, а от до зали потрібно підійматися на другий поверх.

*       *       *

Територія Луцького зоопарку є повністю безбар'єрною. Зроблено спеціальні підвищення до вольєрів, і можна все побачити з тієї самої висоти, що й усі люди. Є облаштовані вбиральні.

*       *       *

У парку Лесі Українки, якщо знати місця, можна зайти на візку та погуляти.

*       *       *

У готелі «Світязь» на вході — надто різкий дерев'яний пандус. Самостійно таким пандусом не підіймешся, а спускатися трохи небезпечно.  Номер — теж так собі, хоча душова – на одному рівні з підлогою.

*       *       *

Пандус ТЦ «Луцьк» - досить зручний. Вбиральня облаштована але  тіснувата.

*       *       *

У РЦ "Промінь"  нема покажчиків, як знайти ліфт і пройти до вбиральні. Вбиральня — облаштована. З боку парковки є підйомник, але  він не працює.

*       *       *

Івент-хол "Passage Interdit" - зручний для пересування. Хоча на підході до нього водостоки заважають пересуванню людини на візку. А у вбиральні – вузькі двері і невеликий поріг на вході.

*       *       *

«Луцьк залишив двояке відчуття. Він не показав себе, як повністю недоступне місто, але й безбар'єрністю та якістю виконаних робіт похвалитися не може. Центральна пішохідна вулиця — зручна для маломобільних людей. У місті є безбар'єрні заклади харчування, місця для відпочинку та розваг. Видно, що місцева влада вкладає бюджетні кошти в розвиток міста, реконструкцію вулиць, облаштування понижень тощо. Проте часом дуже засмучує якість виконаних робіт. Ось цим Луцьк непримєно вразив і зачепив, зокрема на вулицях Винниченка та Соборності. Їх реконструювали абияк. Це ще сильніше засмучує, бо, маючи кошти, зробити зручну інфраструктуру — просто. Поєднання якісної та дорогої бруківки зі звичайною теж виглядає дуже дивно й недоречно. Якщо ж зробити інфраструктуру зручною, то чиновники дійсно матимуть чим похвалитися — вулицями європейського зразка. Рівними та зручними вулицями. А не тим, що з цією ідеєю зробили в нас» - пише про Луцьк Дмитро Щебетюк.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я захищатиму закон про мову», - кандидат у нардепи від «Слуги народу» Олександр Маріковський
Наступна новина Обережно, велосипедист! Що потрібно знати, щоб залишитись живим на дорозі
Останні новини
Схожі новини