«Луцький зоопарк – молодець, а замок ні», - активіст Дмитро Щебетюк про доступність у місті

«Луцький зоопарк – молодець, а замок ні», - активіст Дмитро Щебетюк про доступність у місті
Активіст Дмитро Щебетюк у Луцьку

Активіст Дмитро Щебетюк разом з командою ініціативи Доступно.UA приїхав до Луцька, щоб перевірити місцеву інфраструктуру.

У суботу, 22 червня, він розповів про результати перевірки у коворкінгу Passage Interdit.

Дмитро Щебетюк отримав травму хребта у 2011 році і відтоді пересувається на візку. Він мандрівник, майстер спорту з плавання, співзасновник ініціативи Доступно.UA та ведучий рубрики «Інклюзія» програми #@)₴?$0 Майкла Щура.

Доступний простір потрібен не лише людям з інвалідністю

Разом з іншими активістами Доступно.UA Дмитро перевіряє заклади на доступність, кращі з яких отримують наліпки «Доступно рекомендує». При перевірці закладу активісти звертають увагу на те, чи мають можливість маломобільні люди безперешкодно зайти у нього, чи є сходинки і пороги всередині, чи достатньо широкі двері у вбиральню і чи вдосталь там місця тощо.

Наприкінці року команда планує презентувати онлайн-мапу, на якій будуть позначені усі доступні заклади.

Активісти роблять мапу доступних закладів
Приклад зручного зйомного пандусу

«Кожна людина в той чи інший момент свого життя відноситься до маломобільних. За дослідженнями, в одному місті одночасно маломобільними є від 27 до 55% людей. Це не тільки люди з інвалідністю, а й літні, люди з маленькими дітьми, важкими валізами, зламаними ногами. Їм теж потрібне комфортне середовище», - наголошує Дмитро Щебетюк.

«Часто власники закладів кажуть: «Нащо нам робити пандус, якщо до нас не ходять люди з інвалідністю?». А люди з інвалідністю своєю чергою: «Як ми можемо до вас ходити, якщо у вас сходи?». Отака дилема виходить. В Європі можна побачити дуже багато людей з інвалідністю на вулицях. І це не тому, що там нація якась більше хворіє. Просто у нас люди з інвалідністю часто замкнені у своїх будинках», - каже активіст.

Людина з інвалідністю – не герой

Також команда Доступно.UA працює над нормалізацією інвалідності у суспільстві.

«Людина з інвалідністю – не герой. Вони такі самі люди, які інші. Неправильно говорити й «люди з особливими потребами» або «люди з обмеженими можливостями». Особливі потреби можуть бути у кожного. Наприклад, щоранку їсти кальмари. А пересуватись містом, навчатись – це не особлива потреба, а базова. Так само не фізичні можливості обмежені, а простір з обмеженнями. Фізичні можливості у всіх різні. Хтось може відтиснутись півраза, а хтось – сто разів, то що – перший з обмеженими можливостями?» - розповідає Дмитро Щебетюк.

Дмитро проти того, щоб людей з інвалідністю жаліли

Результати перевірки Луцька

Активіст перевірив Passage Interdit на доступність. Що стосується івент-холу, який на першому поверсі, то він загалом доступний. А от в коворкінг, який на верхніх поверхах, людина на візку самостійно не потрапить, бо в будівлі немає ліфта. Також Дмитро Щебетюк звернув увагу на вузькі двері у вбиральню.

Окрім цього, команда перевірила РЦ «Промінь», замок Любарта, зоопарк.

«Зоопарк доступний, класний, зручний. Там навіть є така європейська практика, як спеціально піднята поверхня біля вольєрів, куди можна заїхати і подивитись. Вбиральні зручні, простір облаштований», - поділився враженнями Дмитро.

Натомість у «Промені» він знайшов проблеми.

«Ми не могли знайти вихід, бо заходили з боку парковки і нас там водили лабіринтами. Вказівників немає, тому важко орієнтуватись. Також не працює підйомник на сходах, але ліфт зручний і просторий», - розповів чоловік.

Маленька сходинка може стати перешкодою. Коворкінг Passage Interdit
У ці двері пройдуть не усі візки. Коворкінг Passage Interdit
Зручно, що під умивальник можна заїхати і дзеркало невисоко 
На скляних дверях коворкінгу активіст порадив зробити яскраві позначки для людей з порушеннями зору
Відкриті труби водовідведення біля коворкінгу – перешкоди
Такого пониження недостатньо для комфортного пересування на візку

В замок Любарта також важко потрапити маломобільним людям.

«Бруківка біля замку старезна, розвалена, по якій незручно не те, що на візку пересуватись, а на підборах, з дитячим візком. Можна перекласти ту бруківку щільно або зробити дерев’яний настил, який при потребі знімається. Також можна встановити збоку скляний ліфт, який не порушуватиме архітектуру. В Європі це нормальна практика», - сказав він.

Дмитро Щебетюк оглянув центр міста: «Він доступніший, ніж більша частина території України, але є нюанси. Трапляються високі бордюри, до того ж між старою шестикутною плиткою великі проміжки, які заважають пересуватись. Прикро також, що при будівництві робляться неправильні пониження».

«З транспортом повний капець. У вас взагалі немає низькопідлогового. Це дивно і погано. Коли ти турист і поселився в центрі – це одна справа, а жити тут, пересуваючись на візку, складно», - резюмував він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нові сім котеджів. Як просувається будівництво ЖК «Струмочок»
Наступна новина Тарас Шкітер все одно йде в нардепи від Луцька
Останні новини
Схожі новини