«Я був готовий померти, але розумів, як сильно хочу жити». Богдан Бондарук. ЖИТТЯ ПІСЛЯ ВІЙНИ

«Я був готовий померти,  але розумів, як сильно хочу жити». Богдан Бондарук. ЖИТТЯ ПІСЛЯ ВІЙНИ

Богдан Бондарук - волинянин, боєць 51-ї окремої механізованої бригади. Йому 31 рік. В АТО пішов 8 квітня 2014 року, під час перших хвиль мобілізації. Був там пів року. Стільки ж часу він звикав до мирного життя. Богдан зміг знайти себе, відкрив для себе нові можливості, знайшов улюблену справу, зміг збудувати міцну сім’ю і не перевести війну з агресором в особисту.

У цій рубриці ми будемо розповідати історії бійців АТО, які змогли знайти себе у мирному житті, аби показати, що війна відпускає, війна пробачає тих, хто йде, війна дозволяє будувати життя за її межами, попри те, що вона все ще триває.

Шлях на війні

7 квітня близько 23-ої години мені зателефонували і викликали в Турійськ до військової частини. А я чомусь не повірив, подумав, що це чийсь жарт і у відповідь почав віджартовуватись, мовляв, що ви хочете від мене?

У ході розмови мене таки переконали, що це загальнодержавна мобілізація. Я був готовий. Чекав цього, бо кілька років потому прийшов з армії. Тому, довго не думав: зібрав речі і поїхав.

Наша бригада побачила багато. До цього нас місяць навчали на полігоні у Рівному, потім під Миколаєвом, а далі - під Донецьк, бо були такі хлопці, які теж служили в армії, але ні разу з автомата не стріляли. Якийсь час я був в резерві і мене це так турбувало, бо я весь час ходив і питав: чого ми нічого не робимо? Чого нас ніхто не забирає? Вже хотів і додому їхати.

Але потім сказали, що якщо вже так хочеш, то підеш в розвідку, допомагати. І так мене й забрали в зону бойових дій. Ми вираховували ночами звідки стріляють, позначали це на карті, виконували різноманітні завдання.

Ми постійно були в русі, я був на багатьох гарячих точках. Але найважче - це завжди момент обстрілів. Бо коли він починається, ти не знаєш, чи надійно сховався. В такі моменти усе життя пролітає перед очима, бо з кожним разом снаряд вибухає все ближче і ближче, і чи буде серед них твій –  невідомо. З однієї сторони, йдучи в АТО, ти готовий померти, але коли ти на межі - розумієш, як сильно хочеш жити.

Про найважчий момент..

Був момент, який точно став найважчим для мене. Нас попросили заїхати в Маріїнку, бо над адміністрацією планували підіймати прапор. Я був за кермом. Перед цим там провели «зачистку», мовляв, все безпечно, можна їхати. Зі мною в машині в кабіні зазвичай їхав капітан, але якраз в цей день він вирішив пересісти в кузов до хлопців, хоча раніше він ніколи там не їздив. Ми почали рух колоною. Тут я бачу, що здалеку вибігає якийсь чоловік і кладе на плече РПГ, лунає вистріл. Я зрозумів, що починається обстріл колони і зав’язується бій. Вони підбивають перший БТР, але він встигає сховатись.

Я зупинився за метрів 100 до місця обстрілів, але в якусь секунду починають стріляти по нашій автівці. А в кузові сидять хлопці. В капоті щосекунди робляться дірки, я думав вибігти і побігти, але ж розстріляли б на місці і мене, і побратимів. Розвернутись теж не міг би, бо підставив би під вогонь хлопців. Я почав потрохи рухатись назад, але чітко розумів, що ще кілька хвилин і стрілятимуть прицільніше, і в один момент я глянув в бокове скло, чи нема машин поруч, і якраз в цю секунду в міліметрі від моєї голови пролітає куля.

Вона пробила лобове скло і пролетіла повз. Я розвернувся і закрив хлопців від вогню, нам вдалось повернутись живими з цього бою. Але це був найважчий момент в АТО, бо одна справа, коли ти готовий покласти своє життя, але зовсім інша, коли від тебе залежить життя інших.

Отвори від куль в автівці

Життя після війни

Пробув на війні я пів року. Нашу бригаду розформували, а нас відправили додому, чекати, коли зателефонують. Так і не телефонували. Але якби мені зараз запропонували повернутись, то я б не погодився. Звісно, якби питання стояло б гостро, то я б вже був там, але добровольцем – ні.

Коли повернувся, то я дуже довго від’їдався і відсипався. Бо на війні ти спати не можеш нормально, від кожного обстрілу прокидаєшся і мусиш бути на ногах. Близько пів року я не міг повірити, що я вже вдома.

Війна допомогла мені познайомитись з дружиною. Нам часто допомагали благодійники, церква моя, як морально так і речима, продуктами. Серед благодійників був родич моєї дружини. Ми часто з її сім’єю зустрічались, бо їм теж боліло АТО, вони нам допомагали. З дружиною ми спочатку просто товаришували, я навіть й не думав, що одружимось, але, як виявилось, часто так буває, що найкраще знаходиться поруч.

Зараз вже нашій дитині 5 місяців.

Ми маємо власну, сімейну справу – виготовлення меблів.

Ще коли я був маленький, то часто в тата на роботі бавився з деревиною: лакував, зачищав, пиляв. Мені це дуже подобалось. Після війни знайома попросила мене зробити дзеркало для візажиста, я якось довго не думав, і взявся. Воно, звісно, вийшло не дуже гарне, але моя дружина захоплювалась цим виробом. З цього усе й почалось.

Зараз я можу виділити одну роботу, яку можу назвати найкращою – стіл в стилі барокко. Звісно, зараз вже повністю ручна робота відходить на другий план, адже є купа сучасних станків, які спрощують роботу.

Обожнюю також створювати меблі у стилі Loft. Мої вироби стоять у кількох закладах, магазинах Луцька. Це те, у чому я себе знайшов завдяки своїй дружині. Бо, звісно, спочатку мало що виходило, але вона завжди вірила і вірить в мене, тому, все ще попереду. Ба більше – вона ще й допомагає мені, це вже стає сімейною справою, бо організовує роботу з клієнтами, фінансову сторону теж прораховує, допомагає з документами.

 *  *  *

Звернення до побратимів:

Шукайте людину, яка буде вас підтримувати в усьому, так адаптація пройде легше. Пробуйте себе у чомусь, не бійтеся, може не вдаватись, але ви точно дійдете до свого, бо й помилки – це шлях. Потрібно заново вчитись жити на мирній території.

Текст і фото: Юлія Галецька


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На яких зупинках у Луцьку зупинятимуться приміські автобуси: оновлений список
Наступна новина На Волині розшукують власників викрадених речей. ФОТО
Останні новини
Схожі новини