«Я веду політику, і це для мене не образливо, ні», – митрополит Михаїл

«Я веду політику, і це для мене не образливо, ні», – митрополит Михаїл

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відверто говорить про те, не бачить нічого образливого в тому, що йому часто дорікають ніби він  більше політик, ніж церковний діяч.

«Головне – що я про себе думаю, а не що вони думають, ті, хто пробують, використавши якесь слово, вколоти, принизити чи ще щось», - каже Михаїл, відповідаючи на запитання журналістки «Першого» під час інтерв’ю.

Справи, якими опікується керуючий єпархією, так чи інакше є політикою, вважає він.

«Треба визначити, що таке політика. Політика – це інтереси двох або групи людей. Я – керівник, у мене можуть бути якісь інтереси чи ні? Звичайно, можуть! Які? Будівництво храмів, утворення нових громад, перехід громад з Московського патріархату – це політика? Звичайно. Не треба прирівнювати політику в грубому значенні світського життя до життя церковного. Усе це є стосунки, ми про щось розмовляємо, тому що ми хочемо бачити церкву об'єднану, де не буде ні Московського патріархату, ні греко-католиків, і ПЦУ не буде, буде одна велика українська церква. Без усіх цих назв. Вона повинна називатися Українська православна церква. Без добавок, без прибавок, без форматів – церква українського народу, і все.

Це політика? Звичайно. Ведемо ми політику? Звичайно. Розмовляємо, шукаємо зближення у якихось питаннях чи хоча б мінімальне порозуміння, наскільки це можливо, з тим самим Московським патріархатом, з греко-католиками. Ми спілкуємося, ми живемо на території однієї незалежної української держави. Тим паче, що держава – це не абстракція. Ми не тільки громадяни, ми ще й виборці. Ми обираємо собі ту владу, яка нам буде сприяти у побудові церкви, чи ту, яка буде нам заважати і закривати церкви. Тому я веду політику, і це для мене не образливо, ні.

Я знаю, що я священнослужитель, і цьому я присвятив своє життя, полишивши все мирське, прийняв чернецтво і живу питаннями церкви. Найперше я – священнослужитель. Але, звичайно, я – адміністратор, політик, господарник, бо до всіх питань, які є в церкві, я торкаюся, і будівельних у тому числі. Це не є образливо. Хай собі висказують, що хотять. Основне, що Я знаю, хто я. І найголовніше: я буду відповідати перед Богом за те, що я зробив, а не за те, що про мене будуть говорити», - каже митрополит.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку досі 57 багатоповерхівок без опалення через прориви на тепломережі
Наступна новина Чи загрожує Україні повний локдаун та до яких заборон готуватися
Останні новини
Схожі новини