Як грузинський переселенець з Донбасу зробив бізнес на Волині

Як грузинський переселенець з Донбасу зробив бізнес на Волині
Джемал Бідюк

Переселенець з Донбасу Джемал Бідюк зробив бізнес на Волині – спочатку опанував сироварну справу, а згодом почав готувати і продавати грузинську їжу. 

Про це пише Район.Шацьк

Війна змусила поїхати з Донецька

Родом Джемал Бідюк з села у Кахетії (регіон Грузії). Його батько після другої світової війни у 1949 році поїхав з України шукати кращої долі у Грузію, куди раніше переїхала його сестра, там і одружився. В родини один за одним з’явилося двоє синів, молодший з яких – Джемал. У 22-річному віці Джемал поїхав у Донецьк, до батькових сестер. Там він познайомився з майбутньою дружиною Людмилою і залишився жити. 

Коли почалася війна – сім’я переїхала на Волинь, зідки родом дружина Джемала.

Спочатку родина Бідюків винаймали квартиру у Шацьку, а вже згодом отримали земельну ділянку, почали будувати свій дім.

«Продали свою квартиру та доньчину в Макіївці, а за ті гроші стали зводити дім у Шацьку. Щось умів робити сам, щось допомагали добрі люди. Купували старі меблі, шукали дешевші будівельні матеріали», –  згадує Джемал.

Щоб заробити грошей – варив сир

Аби заробити грошей переселенець-грузин три роки займався виготовленням різноманітних сортів сиру та продавав його на місцевому ринку. Молоко купував у жителів села Вілиця та Прип'ять (майже 100 літрів у день), в домашніх умовах влаштував у себе справжнє виробництво домашнього сиру сортів сулугуні та імеретинський, який улітку розкуповували місцеві та відпочивальники за дві години.

«Опановував сироварну справу у свого знайомого кухаря в Грузії, якому допомагав на кухні в його бізнесі. Там же навчився готувати грузинський плов, хачапурі, кебаб», - ділиться чоловік.

Тепер частує волинян грузинською кухнею

Два роки Джемал орендував біля торгового центу «Велес» невеличке приміщення, де готував та продава страви національної грузинської кухні. Зараз Джемал запланував облаштувати в Шацьку свій куточок грузинської кухні, переобладнати для цього невеликий трейлер. Потрібно лише знайти відповідне місце, яке б відповідало нормам та куди б і люди могли навідувалися.

Мріє виростити виноградник і займатися виноробством

Ще одне захоплення переселенця-грузина – виноробнство. Цьому чоловік уже навчався від свого діда – майстра цієї справи. Які сорти винограду обирати, як доглядати за виноградником, коли збирати врожай та як робити вино – досконало опанував чоловік ще в юнацькому віці. Не покидав цієї справи протягом усього свого життя. І тепер мріє (хоч поліська земля та вологий хододний клімат не надто сприяють росту винограду) спробувати виростити виноградник тут, у Шацьку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Шацьку змагалися найвправніші рибалки. ФОТО
Наступна новина «Підтримали одноголосно»: у селі на Іваничівщині проголосували за підпорядкування храму ПЦУ
Останні новини
Схожі новини