Як і де зустрічатимуть Новий рік відомі волиняни?

Як і де зустрічатимуть Новий рік відомі волиняни?

Ялинка, шампанське, мандаринки, святковий стіл з класичним «Олів'є» та подарунки: ось з чим здебільшого асоціюється у нас зустріч Нового року. Та у кожній родині з роками з’являються власні традиції відзначення цього свята.

Все менше людей у новорічну ніч залишаються сидіти перед екраном телевізора в очікуванні бою курантів. І дедалі більше людей воліють зустріти Новий рік у незвичній і цікавій атмосфері. Хтось їде у Карпати, аби посмакувати гарячим глінтвейном, або у село до родичів, щоб покататись на санчатах. А є і такі, хто обирає більш екзотичний варіант святкування. 

Журналісти Першого вирішили поцікавитись у відомих волинян, як вони відзначатимуть Новий 2018 рік і попросили розповісти про традиції святкування, які існують у їхніх родинах. А ще – про подарунки, які їм коли-небудь дарували, та що самі звикли дарувати своїм рідним.

Тарас Божидарнік

«Раніше, коли сам був дитиною, то завжди дома. Як став парубком, то спочатку з батьками, а потім з однолітками в центр до ялинки та по гостях. Як став сімейним, то бувало по різному: ресторан, гості, санаторії, дачі, тощо. В минулому році були в Карпатах, дуже сподобалося, правда ціни «кусалися». Крім того, поки були в горах, то вдома ледь пожежа не трапилася через несправний холодильник, тому десь відлучатись далеко не плануємо. За кордоном ще не був на ці свята, хоча ідея під пальмою зустріти свято манила, бо снігу в Луцьку на Новий рік, певно, не дочекаємось. Цього разу будемо святкувати в родинному колі - маму також запрошу, тата немає, на жаль, та з двома котами, хом'яком та рибкою))). Діти та дружина завчасно повідомили про бажані подарунки, тому порадую очікуваними та бажаними презентами», – розповів Тарас Божиранік, привітавши всіх рідних та близьких з святами.

Він побажав усім, аби все вдавалося у новому році. Щоб був мир, злагода, достаток, взаєморозуміння та успіх.

А от депутат Луцької міської ради Павло Данильчук розповів, що він не звик урочисто та пишно святкувати Новий рік.

«Новий рік не святкуємо. В колі родини нам ближчі до душі наші українські традиційні свята - Миколая та Різдво», – сказав він. 

Помічник народного депутата Сергія Мартиняка Олександр Пиза розповів, що в його родині подарунки прийнято дарувати на свято Миколая.

«Багато роботи під кінець року. Будемо разом з сім'єю, тут в Луцьку. Можливо приїдуть куми. А подарунки нам приносить Миколай. Ми більше святкуємо Різдво. А Новий Рік віддаємо корпоративам!», – поділився Олександр Пиза.

Відома громська активістка та очільниця відділу менеджменту та креативних індустрій департаменту культури Луцької міської ради Юлія Євпак планує присвятити ці святкові дні коханому чоловікові.

«Новий рік для нашої родини - це сімейне свято. Та одне з тих свят, коли вихідні співпадають як в мене, так і в чоловіка. Ми намагаємося такі дні провести максимально разом, відключити телефони, ноути та просто дивитися якісь різдвяні комедії. Традиційно прикрашаємо ялинку та квартиру до новорічних свят, готуємо вечерю разом, обмінюємося подарунками після бою курантів. Потім Новий рік вже святкуємо з друзями та колегами, можливо, цього року це буде десь в Буковелі, але всі таємниці не розкриваємо щодо подарунків, бо це мусить бути щось оригінальне: минулого року це були гігантські живі равлики-ахатини цьогоріч потрібно бути не менш оригінальною, але поки це таємниця», – каже Юлія Євпак.

А от депутат Верховної Ради Ігор Гузь зустріне Новий рік у монастирі.

«Новий рік я вже 5 років відзначаю в монастирі Святого Василія Великого у Луцьку. Можливо, це не дуже традиційна форма святкування, але в такому колі, 50-70 людей, затишна атмосфера - мені це подобається. А на Різдво у нашій родині існує традиція збиратися у Смідині. Тим паче, що майже збігаються Дні народження у мене та діда – 50 років та 2 дні, тому у ці дня відзначаємо потрійне свято», – розповів нардеп, зауваживши, що можливо він ще поїде відпочивати у Карпати, бо вже досить давно там не був.

«Треба набратися сил на новий рік», – додав Ігор Гузь.

Цей Новий рік журналіст і відеоблогер Богдан Коваль планує зустріти за традиційним святковим столом, однак у його сім’ї прийнято обмінюватися подарунками на Миколая. 

«Новий рік ми зазвичай відзначаємо разом за святковим столом без будь-яких додаткових атрибутів. А от найбільше святкування завжди відбувається на Різдво, коли в гості приїздять чи не усі знайомі та родичі. Так вже повелося, що завжди вони збираються саме в нас. Можу сказати, що мені завжди це подобалось, адже правило таке: багато людей - свято!», – ділиться думками Богдан Коваль.

А от журналістка Аріна Крапка планує зустріти 2018 рік у Києві, де зараз працює. Однак, як сама зізнається – все може змінитися в останню хвилину.

«Традицій святкування Нового року в принципі особливих немає. Я особисто дуже часто в Новий рік далеко від своєї сімї. На Різдво завжди буваю. Це сімейна традиція. А Новий рік святкують скромно. Намагаюсь, незважаючи на справи та клопоти, зустрічати не в самотності. Бо чомусь так трапляється, що саме в Новий рік я завершую всі свої справи, дедлайни і навіть немає часу щось запланувати.

Щодо святкування 2018 року, то святкуватиму в Києві швидше за все, де зараз працюю. Хоч, звісно, все може змінитися. Рідним планують подарунки привезти на Різдво. Що саме подарую, я ще думаю. Всім бажаю в наступному році легко долати всі труднощі, берегти себе і рідних. А ще - вірити в те, що Добро переможе зло. І здійснювати всі свої мрії», – побажала журналістка.

Маркетолог, засновниця брендингової агенції Ruden branding agancy Анна Рудень розповіла, що на Новий рік полюбляє їздити до батьків у село. За словами дівчини, у її мами найчарівніша ялинка з казковими іграшками з дитинства.

«В мене немає стабільної традиції у святкуванні Нового року, тому що кожного разу святкую по-іншому. Але, звичайно, що найбільше люблю приїздити до батьків у село. Моя мама завжди прикрашає ялинку та чекає на мене. Якщо на сам Новий рік я буду в іншому місці, то обов'язково відвідую їх на Різдво. Ялинка в моєї мами не зрівняється ні з якими штучними та пластмасовими, дорогими, сучасними. Вона прикрашається іграшками ще з часів мого дитинства, цукерками, що по-особливому символічно для мене. Та, мамина ялинка, переносить мене в дитинство і викликає найприємніші відчуття», – поділилась спогадами Анна Рудень.

А от власниці модельного агентства Grace Model House та організатору першого у місті Lutsk Fashion Weekend Анні Тріль траплялась нагода зустрічати Новий рік в екзотичних місцях.

«Новий рік для мене – це підведення підсумків та список мрій на наступний. Люблю цей час, бо завжди є за що подякувати Богу і що попросити на майбутнє. Люблю відзначати це свято у колі сім'ї, а вже о годині першій, другій об'єднуватись із друзями в гучну та веселу компанію. Рідним зазвичай дарую щось бажане для них.

В Карпати на Новий рік не їздили ніколи. Проте кілька разів мені довелось святкувати Новий рік у Тайвані та Таїланді. Це було неймовірно. Зокрема в Тайбеї (Тайвань) з найвищої будівлі Taipei 101 пускають феєрверки. А от в Таїланді навіть з пальм роблять новорічні ялинки і прикрашають їх», – поділилась досвідом Анна Тріль.

У родині старшого лейтенанта кримінальної поліції Оксани Магдисюк на Новий рік є окрема традиція – купувати нову іграшку на ялинку. Нині найстарішій прикрасі вже 34 роки.

«Новий рік - сімейне свято, і у кожної сім'ї є свої ритуали, які роблять його особливим. Вони створюють настрій і по-справжньому об'єднують нас. Про традиції, які наповнюють свято чудесами затишку і тепла… Кожен рік ми купуємо по новій кульці. Сама стара пережила вже 34 ялинки - її дідусь купив у перший рік після весілля з бабусею», – розповіла Оксана Магдисюк.

Також вона розповіла, що у їхній родині прийнято так: хто олів'є не готує, той не їсть.

«Тому 31 грудня вся сім'я в єдиному пориві проводить на кухні, ріже салати і тут же половину з'їдає. В дитинстві мама кожен рік збирала нам з братом солодкі подарунки зі всякими смаколиками. З батьками я вже давно не живу. Оскільки служба і багато часу проводжу на роботі. Нещодавно мама подзвонила і сказала, що подарунки чекатимуть нас під ялинкою і на цей Новий рік. І я в свої 22 роки поїду забирати смаколики. Ми в родині завжди під бій курантів підпалюємо папірець з бажанням, попіл заливаємо шампанським і випиваємо. Я завжди зустрічала Новий рік у родині. Друзі, колеги - це все до або після. Але в ніч на 1-е січня - тільки вдома. Олів'є, мандарини і обов'язково мамин фірмовий пиріг з малиною. Але, на жаль, цей Новий рік я буду зустрічати в колі колег та повністю порину в роботу», – повідала поліцейська.

Також родина Оксани Магдисюк щороку влаштовує сімейно-новорічну фотосесію.

«Ми збираємося, фотографуємося біля ялинки. Вже набрався цілий альбом: цікаво дивитися, як всі змінюються, але все одно залишаються разом. На Різдвяні свята я планую поїхати до файного міста Львова, якому я приділила своє студентське життя та й наразі постійно там буваю, оскільки велике коло знайомих, колег і впершу чергу друзів. Надалі з колегами ми їдемо на відпочинок у Німеччину і сповнені сил повернемось знов до робочого процесу», – розповіла дівчина.

Також Новорічну ніч проведе на робочому місці і Руслан Бандура, який більше відомий у Луцьку як DJ Shmell.

«Вже майже 7 років не зустрічаю Новий рік з родиною. Зазвичай я в цю ніч на роботі. Я діджей, а ця професія якраз і є найбільш затребуваною на свята, тому, як то кажуть – нічого собі, все святкування дарую людям», – говорить музикант.

В той же час, волинська співачка, солістка гурту АССА Тетяна Власова переконана, що це свято треба відзначати в сімейному колі, тому креативно-особливих традицій у них немає.

«Новий рік для мене – свято максимально сімейне. Раніше я завжди святкувала його з батьками, тепер зустрічаємо Новий рік вдома з чоловіком. А вже на Різдво їдемо в Луцьк до батьків. Якихось креативно особливих традицій у нас немає. Разом прикрашаємо ялинку (вона у нас штучна, вже багато років), дивимось новорічні фільми (заздалегідь робимо свою підбірку), готуємо традиційні новорічні страви (той період, коли можна собі дозволити трохи переїсти). Власне, особисто моя головна новорічна традиція – відпустити все, що було у минулому році, зустріти новий рік із посмішкою, світлими думками і обов’язково загадати бажання опівночі», – розповіла Тетяна Власова.

Вокаліст гурту «Давня Казка» Євген Чепіль каже, що у його родині більше святкують Різдво. 

«В нашій родині Новий Рік не має такого великого значення і якось по особливому не святкується. Ми більше чекаємо на Різдво. Стосовно мене, то я вже багато років поспіль працюю у новорічну ніч, щоб мати потім гроші на колядників:)», – каже Женя. 

А от депутат Луцької міської ради Юлія Вусенко Новий Рік зустрічає у родинному колі.

«Новий рік традиційно буде у родинному колі. Ми не плануємо цього року святкування за містом. Буду із дітьми готувати святковий стіл, і прикрашати ялинку саме 31-го). Хочеться зробити це вперше із ними разом. Тому -ми виберемо та купимо прикраси і зробимо із цього справжнє свято. А уже після святкування -маємо плани на відпочинок). Дарунки, які будуть під ялинкою банальні - ляльки, роботи та солодощі. А от різдвяний стіл та святкування Різдва для мене переповнене традицій, але то уже інша історія», – зазначає жінка.


«Перший» вітає усіх читачів з прийдешнім Новим роком!

А як Новий рік будете святкувати Ви?

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вчені заявили, що поруч з «мертвими» зірками може існувати життя
Наступна новина ДТП у Луцьку: стукнулися два легковики
Останні новини
Схожі новини