Як на Волині збирають мед у лісі

Як на Волині збирають мед у лісі

Державні лісогосподарські підприємства Волині славляться не лише тим, що тут вміють вирощувати ліс, а й великим досвідом використання безцінного дару природи – недеревних ресурсів лісу.

Важливий напрямок включає розвиток бджільництва, – повідомили у прес-службі маневицьких лісівників.

Зокрема у ДП «Маневицьке ЛГ» є дві пасіки у Ново-Червищанському та Соф’янівському лісництвах, де заготовляють цілющий продукт – лісовий мед.

Ново-Червищанське лісництво налічує 20 бджолосімей, а Соф’янівське лісництво утримує 54 бджолосім’ї. В одній бджолосім’ї налічується від 80 до 120 тисяч особин. Це матка, трутні та робочі бджоли. Матка відповідає за репродуктивну роль вулика, трутні являють собою чоловічу половину населення родини комах, а робочі бджоли виконують всю роботу у вулику – від збору нектару його переробки до стану меду, прибирання, турботи за майбутнім потомством.

Наразі на пасіках лісгоспу уже розпочата викачка меду. Різноманіття лісових трав та цвіту дерев забезпечує хороший медозбір.

Медовий сезон розпочинається навесні та триває до осені. У травні, червні і серпні збирається з вуликів мед. А уже на початку вересня розпочинається підготовка пасік до зими.

Робота пасічника досить відповідальна та цікава, її можна поєднати з хобі.

На пасіці у Соф’янівському лісництві нас зустрічає В’ячеслав Оксенюк, саме він відповідає за медозбір у цьому лісництві.

«Вулик – це маленька держава. Кожна бджола, яка народжується, розпочинає свою діяльність із вигодовування личинок. Коли вона підростає, то може робити соти, а через деякий час летіти за нектаром. Радіус польоту бджіл – 3 кілометри, а рій може відлетіти від вулика більш як на 10 кілометрів. Ще є у вулику охорона, яка стоїть нерухомо і стежить за тим, щоб жодна бджола із сусіднього вулика не влетіла до їхнього. Є бджоли, які знаходяться завжди з маткою, вони її доглядають, чистять, годують. Матка виконує дуже велику роботу у вулику. За один літній день вона відкладає півтори-дві тисячі яєць. Є й такі бджоли які збирають пилок, а інші – прополіс», – розповідає В’ячеслав.

Лісовий мед – має досить цілющі та смакові властивості, він екологічно чистий та містить багато різнотрав’я. Фахівці відносять цей солодкий продукт до елітних сортів. Регулярне вживання такого меду сприяє позбавленню від багатьох недуг і зміцненню здоров’я. Він підвищує рівень гемоглобіну, добре впливає на роботу кровоносної, нервової, травневої, імунної системи.

Лісовий мед є антибактеріальним, протизапальним та противірусним засобом.  Але саме травневий мед вважається найкорисніший, тому що бджоли збирають пилок із кульбаби, мати-й-мачухи, верби. Він зцілює організм. Цей бджолиний продукт має незвичайний смак. Нектар збирається бджолами, для цього вони використовують лісові угіддя, де є велика кількість красивих конвалій, смачною суниці, малини, чорниці.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сьогодні на Волині прогнозують дощі
Наступна новина Як мешканці Володимира з нардепом Гузем наводили лад у дворі. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні