Як налаштувати та відрегулювати швейну машинку: поради фахівців

Як налаштувати та відрегулювати швейну машинку: поради фахівців
Фото ілюстративне

Попри на те, що діяльність швейного майстра цілком можна назвати творчою, йому все одно доводиться стикатися з технічною роботою, пов'язаною з налаштуванням швейної машини.

Для початківців ця процедура може здатися дуже важкою, але варто вивчити інструкцію до техніки та все стане на свої місця. Більш того, якісне регулювання машинки суттєво спростить і прискорить процес пошиття, продовжить цілісність багатьох її вузлів і всієї установки в цілому.

Важливі правила налаштування

Отже, якщо швейная машинка обрана та вже розпакована стоїть перед очима майстра, важливо враховувати деякі нюанси, про які можуть не знати навіть досвідчені швачки.

Наприклад, параметри, з якими техніка продається в магазинах, розраховані на роботу з матеріалами середньої жорсткості. Тому перед включенням техніки потрібно уважно ознайомитися з документом по експлуатації та врахувати вид ниток і тип матеріалу, з яким доведеться працювати найближчим часом.

Як правило, процес налаштування у всіх моделей ідентичний і відрізняється виконанням і розташуванням регуляторів, встановлених на лицьовій стороні корпусу. Користувачам надається можливість вибрати:

  • вид, розміри шва;
  • силу натягу нитки;
  • режим роботи човника.

Деякі моделі швейних машинок мають функцію усунення проблем з педаллю, можуть передавати режим роботи та помилку на невеликий дисплей.

Основні параметри налаштування машинки

Функціонал сучасних швейних машинок може бути дуже широким, від чого залежить тривалість і складність налаштування. Про те, яку модель краще вибрати, варто почитати на спеціальних тематичних форумах, наприклад, ось цікава тема https://forum.militarist.ua/viewtopic.php?f=41&t=23745&start=0.

Багато інформації про це можна знайти у спеціалізованих інтернет-магазинах. Тому у цій статті розглянемо особливості налаштування основних параметрів, що впливають на якість шиття.

Параметри рядків

На більшості пристроїв є налаштування параметрів шва, тобто він може мати різну довжину та ширину кожного стібка.

Мінімальний "набір":

  • прямий рядок зі стібком різної довжини в мм;
  • зигзаг різної товщини.

Параметри слід встановлювати відповідно до щільності тканини та товщини нитки. Після налаштування обов'язково потрібно зробити пробний шов на окремому шматку матеріалу.

Натяг ниток

Цей параметр складний для більшості недосвідчених майстрів. Коли натяг встановлено вірно, нитки зверху та знизу переплітаються в товщі матеріалу й утворюється акуратний шов з будь-якого боку тканини. Якщо з якоїсь сторони з'являються вузли, значить одна нитка натягнута дуже сильно або навпаки, недостатньо.

Коли вузлики утворюються з лицьового боку, то нитку зверху слід послабити. Коли вузлики з'являються на вивороті, верхню нитку слід натягнути сильніше.

У разі відсутності результату після роботи з верхньою ниткою, потрібно працювати з нижньою. У цьому випадку багато залежить від того, який тип човника вбудований в машину.

Вертикальний — нитка заправляється та закривається ковпачок, тягнеться кінчик нитки. Якщо вона плавно розмотується, значить натяг вірний, швидко — недостатній.

Горизонтальний — не має ковпачка, що викликає труднощі. Щоб розуміти як виглядає механізм, можна заздалегідь вивчити відповідну літературу, навіть на Вікіпедії — https://ru.wikipedia.org/ достатньо інформації з цього приводу.

У горизонтального човника немає ковпачка, тому потрібно дістатися до гвинта налаштування. З цією метою за інструкцією до машини попередньо знімається голкова пластина та регулюється натяг. Принцип той самий — нитка повинна плавно виходити з конструкції.

Виставити відповідні налаштування можна вручну на механічних моделях машинок, аби показники виставляються автоматично, якщо майстер працює на пристрої з електронним управлінням.

Тиск лапки

Важливий параметр, який дозволяє працювати як з тонкими, так і товстими тканинами. Але тиск лапки є не у кожної машинки. Принцип налаштування простий:

  • чим тонший матеріал, тим нижче опускається лапка;
  • товстий матеріал вимагає мінімального тиску та розташовується високо.

Зазвичай для регулювання лапки є регулятор зліва або вгорі корпусу.

Налаштовуємо човник швейної машини

Якщо човник налаштований неправильно, спостерігаються пропуски стібків. Налаштування проводиться після зняття лапки та голкової пластинки, далі:

  • підіймаємо голку на висоту до 2 мм;
  • спостерігаємо: носик човника розташовується з зазором до 0.25 мм від вушка голки та вище його — не більше, ніж на 2 мм

Якщо параметри розташування човника інші, потрібно налаштувати зазори за допомогою інструментів, які зазвичай йдуть в комплекті.

Що робити, якщо швейна машинка довгий час не використовувалась

Якщо швейна машинка довго стояла без роботи, перш ніж почати використання, потрібно очистити її від забруднень і старих ниток. Всі металеві вузли потрібно уважно розглянути, щоб переконатися у відсутності корозії. Якщо пристрій не оснащено функцією автоматичного змащення, потрібно нанесення спеціального масла на всі рухомі елементи.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька з'явився сніговий барельєф із портретом Лесі Українки
Наступна новина Майже сотня лучан вийшли на акцію, аби підтримати засудженого Стерненка
Останні новини
Схожі новини