Як підвищити врожайність полуниці: п ' ять порад

Як підвищити врожайність полуниці: п ' ять порад
Фото ілюстративне

Незабаром весна, а значить, і час сільськогосподарських клопотів. Саме зараз варто проаналізувати фактори, що впливають на обсяги врожаю, і розробити план щодо збільшення прибутків у наступному сезоні. У статті ми розповімо, як доглядати за полуницею, щоб кількість та розмір ягід не розчаровували.

Декілька слів про полуницю

Ягоди полуниці містять велику кількість поживних речовин. Хоча плід на 90% складається з води, решта – корисна для травлення клітковина, а також безліч вітамінів та мікроелементів. Ягоди містять: вітаміни А, В5, С, Е, Р, залізо, фосфор, цинк, мідь, магній, калій та ін.

Полуниця дуже корисна для шкіри – антиоксиданти у її складі захищають клітини від зайвого окислення і перешкоджають передчасному старінню.

Властивості полуниці використовують для лікування та профілактики хвороб серцево-судинної системи, залізодефіцитної анемії, захворювань шкіри та очей.

Користь від споживання цього продукту важко переоцінити. Саме тому варто подбати про рослину, що надає нам змогу скуштувати її смачні плоди.

5 порад щодо догляду за полуницею

Дехто вважає, що ягоди ростуть самі, тому потребують мінімуму догляду. Але за декілька років недбайливості рослина може виродитись і знизити врожайність на 60–80%. Якщо вас це не влаштовує, прислухайтесь до наших порад.

Чорна плівка

Фахівці пропонують накривати ґрунт поміж рядків чорною поліетиленовою плівкою. Завдяки такому покриттю позбуваються відразу від двох проблем: бурʼянів та посухи. Під плівкою залишається волога, достатня для коріння кущів.

Перед тим, як укладати плівку, ґрунт треба помʼякшити. Для виконання цієї роботи знадобиться сапа. Розпушувати землю поміж кущів полуниці зручно маленькою сапкою з короткою ручкою.

Плівку знімають у серпні. Садівники запевняють, що завдяки цьому врожайність ягід зростає на 50–60%.

Обрізка листя

Зайве листя та вусики треба прибирати. Таким чином більшість поживних речовин отримують плоди, а не кущ. За сім–десять днів до дозрівання ягід треба позбутися третини або навіть половини листя. У першу чергу зрізають те, що закриває ягоди від сонця.

Регулярний полив

Полуницю треба поливати не тільки навесні та під час плодоношення, але й потім. Полив припиняють лише наприкінці літа. Цим правилом часто нехтують садівники-аматори, які не знають, що бруньки врожаю майбутнього року закладаються у середині літа. Якщо у цей час полуницю не поливати, у наступному році ягід буде зовсім небагато.

Підживлення

Підживлення кущів повинно виконуватись вчасно. Робити це варто відразу після поливу або після дощу. За сезон полуницю підживлюють тричі: під час цвітіння, плодоношення та наприкінці літа.

Сорти рослин

Існують більш та менш плодоносні сорти полуниці. Якщо ваша мета – великий врожай, надавайте перевагу сортам «Альфа», «Славутич», «Русич», «Богота». Досвідчені садівники стверджують, що кращі результати бувають тоді, коли на ділянці ростуть кущі одного сорту.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Призначили тимчасового керівника Волинської митниці
Наступна новина «Омікрон» почав сильніше вражати дітей: щодня на Волині понад 100 хворих
Останні новини
Схожі новини