Як проголосувати на виборах не за пропискою. ПЕРШИЙ У ПОМІЧ

Як проголосувати на виборах не за пропискою. ПЕРШИЙ У ПОМІЧ

21 квітня відбудеться другий тур виборів Президента України. Мільйони українців прийдуть на виборчі дільниці, аби обрати керівника держави на наступні п’ять років.

Перший підготував інформацію про те, як можна змінити місце реєстрації на виборах та перевірити, чи є ви у списках. А ще дізнався як змінити виборчу дільницю та що робити людям, які взагалі не мають прописки.

Як знайти себе у списках виборців?

Це дуже проста дія, яку потрібно зробити кожному виборцю якомога раніше. Весь процес займає не більше 5 хвилин. Потрібно:

  1. Зайти на сайт Державного реєстру виборців за цим посиланням: https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?start
  2. Натиснути на «Кабінет виборця».
  3. Натиснути на гіперпосилання «Перевірка включення».
  4. Ввести свої персональні дані: прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження, область та населений пункт, а також електронну адресу. Натиснути на «перевірити вказані дані» внизу поля.
  5. Далі система відправить код на вказану електронну адресу. Потрібно ввести цей код у спеціальне поле.
  6. Все! На екрані висвітлиться інформація вашу дільницю, у списках якої ви зареєстровані.

Якщо ж у списках себе знайти не вдалось, потрібно звернутись до місцевого відділу ведення Державного реєстру виборців. Загалом на Волині їх 20, знайти свій можна за цим посиланням.

У Луцьку відділ ведення Державного реєстру виборців знаходиться у Луцькій міськраді за адресою вулиця Богдана Хмельницького, 19.

Потрібно прийти в установу, взяти з собою паспорт та його копію. На місці треба буде написати заяву про включення до списків виборців у регіоні.

Як проголосувати не за місцем реєстрації?

Це не проблема, нині можна проголосувати незалежно від місця реєстрації. Щоправда, на те, аби змінити виборчу дільницю, потрібно витратити трохи часу.

Майте на увазі, це змінити місце голосування можна до 15 квітня. 

Для початку потрібно знайти місцеве відділення ведення реєстру виборців та прийти туди. Так, електронною поштою чи по телефону вирішити це питання не вийде. На місці потрібно написати заяву та вказати у ній, в якому місті та в якій саме дільниці хочете проголосувати.

З документів з собою потрібно мати паспорт та його копію. Якщо паспорт у вигляді ID-картки, не забудьте витяг, в якому вказане місце прописки, і зробіть із нього копію.

Також потрібно мати документ, який засвідчує причину тимчасового перенесення місця голосування. Згідно з інформацією сайту Державного реєстру виборців, до таких документів можна віднести:

  1. Довідку з місця роботи;
  2. Довідку з місця навчання;
  3. Документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати;
  4. Проїзні документи;
  5. Путівка в санаторій;
  6. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

За декілька днів не забудьте перевірити, чи є ви у списках виборців.

Як проголосувати, якщо ви взагалі не маєте прописки?

Згідно з законом, такому виборцю потрібно стати на облік у центрі бездомних осіб, або ж звернутись у соцслужбу із аналогічним проханням.

Втім, у Луцьку такої можливості немає, оскільки в місті не функціонує цілодобовий центр обліку бездомних. Тому єдиний варіант – звернутись до Державного реєстру виборців. Там ви повинні надати документи, які засвідчать, що ви просите затвердити саме це місце голосування з важливих причин. Наприклад, це може бути власність на житло, довгостроковий договір оренди, або ж згода власника житла на включення до цієї виборчої адреси.

Якщо ж таких причин не маєте, а проголосувати все одно хочете, можна вирішити справу через суд. Зокрема, звертатись можна до Луцького міськрайонного суду, що знаходиться у Луцьку на вулиці Конякіна, 3.

Там вас знову скерують до виборчого реєстру, а опісля суд винесе рішення по вашій справі. 

Звертатись до суду можна до 18 квітня, проте, у луцькому відділі ведення Державного реєстру виборців пояснили, що краще встигнути зробити це до 15 квітня. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні підняли ціну на алкоголь та сигарети
Наступна новина У Рожищі виловили бродячих псів. Забрали навіть самку зі щенятами. ФОТО
Останні новини
Схожі новини