Як у наметі серед Луцька вчать реанімувати і допомагати пораненим

Як у наметі серед Луцька вчать реанімувати і допомагати пораненим

- А тут в територіальну оборону записують? Ні? Бо я чув, якщо жінку запишеш, то премію дадуть, - жартує літній чоловік, який заглядає в намет рятувальників на Театральному майдані у Луцьку.

Коли ж йому кажуть, що звернувся не за адресою, йде геть. Чоловік відмахується: вчитися цивільній обороні йому ніколи.

***

Відучора, 14 лютого, у Луцьку на Театральному майдані поставили намет Державної служби з надзвичайних ситуацій. У ньому лучан повинні вчити, як діяти у надзвичайних ситуаціях.

Рішення зробити це, очевидно, викликане новинами про загрозу нового вторгнення Росії. Проте тут можна дізнатися не лише про порятунок під час бомбардувань, а й більш буденні речі, наприклад, як допомогти дитині, коли та вдавилась.

Одна з тих, хто прийшов у намет, лучанка Валентина Якубовська.

«Все цікаво: і надання першої допомоги, і складання тривожної валізи. Це зараз дуже актуально. Тим паче, що вдома – маленька дитина», - каже жінка.

Однак, нарікає вона, рятувальники не дуже активно беруться саме навчати:

«Хотілося б більше знати, але тут навіть не запитали, чому ми прийшли. Брошурки з собою не дають – тільки сфотографувати дозволяють. Манекен лежить, але хотілося б, щоб з ним щось і показували».

Рятувальники натомість апелюють: «Ви питайте, а тоді ми все розкажемо. Моделюйте будь-яку ситуацію. Бо так неясно, що саме пояснювати».

Врешті, коли питання таки посипалися, начальник сектору медичного забезпечення Головного управління ДСНС у Волинській області Петро Савчук провів майже годинну лекцію з демонстраціями на манекені та слухачах.

Розповів:

– Що робити при удушенні дитини та дорослого, як зрозуміти, коли справді потрібно бити між лопатками (якщо дитина кричить, цього робити не слід);

– Як проводити серцево-легеневу реанімацію: правильне визначення місця, частоти натискань, як і коли «дихати» за потерпілого, чим реанімація відрізняється у дітей. Наприклад, у немовлят до року вона проводиться не долонями, а двома пальцями і частота натискань вища – 120 поштовхів на хвилину замість 80 у дорослих. Що робити, якщо ламаються ребра (переставити руки на центр грудини і продовжувати).

– Про зупинку кровотеч і різні види джгутів: коли їх доцільно використовувати, а коли ні, як накладати їх так, щоб людина потім не втратила кінцівку. Що робити, якщо поранена стегнова артерія і є масивна кровотеча (якомога сильніше затиснути рану кулаком і не знімати руку, поки не скажуть лікарі. Зазвичай це можна зробити вже після доставки потерпілого в операційну).

– Про допомогу при приступі епілепсії (Врятувати голову хворого від ударів і в жодному разі не сунути нічого йому в рот – вдавитися язиком в такому стані все одно не можна).

Для натискань на грудину потрібно правильно визначити місце
Штучне дихання робити без спеціального клапану може бути небезпечно для того, хто надає допомогу

Технічних деталей у цих видах допомоги дуже багато, тому варто все ж особисто відвідати подібні навчання. Рятувальники ще працюватимуть з 11:00 до 16:00 16 лютого на бульварі Дружби народів, 2, 16-17 лютого – біля Палацу урочистих подій.

Окрім цього, медики «швидкої» проведуть безплатні навчання 16 і 18 лютого в Палаці культури та Палаці учнівської молоді. Деталі подій тут.

А, щоб закріпити знання, можна дивитися відео на ютюб-каналі «Перша допомога» від Мальтійської служби допомоги.

https://www.youtube.com/watch?v=E1N9YYH5JbU

«Зараз такий час… Ми думали, що це мобілізаційний намет, тому вирішили зайти глянути. А в результаті багато цікавого дізналися. От, наприклад, загалом про серцеву реанімацію я чула, але не знала, яка частота натискань повинна бути, чи як визначити місце для цього. Дуже інформативно», - ділиться враженнями від лекції лучанка Оксана Борхоль.

Також у наметі дснсників можна побачити зразки різних вибухонебезпечних предметів. Тут кажуть, якщо таке побачите, а це може трапитися навіть в селі на городі, не торкайтесь і телефонуйте за номером 101.

Окрім цього, рятувальники мають матеріали про складання тривожних рюкзаків, бомбосховища, дії на випадок витоку газу, пожежі та інші.

Знати це потрібно незалежно від планів Росії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У день закоханих невідомі вкрали 110 троянд з магазину в Нововолинську
Наступна новина У Волинській обласній раді скликають позачергову сесію
Останні новини
Схожі новини