Як у Любешів літаки літали. ЗГАДАТИ ВСЕ

Як у Любешів літаки літали. ЗГАДАТИ ВСЕ

У мережі з’явилися спогади про те, як у Любешеві, що на Волині, відкрили аеропорт.

Сталося це у далекому 1947 році, – пише у групі Я люблю Любешів Микола Андрусік.

Тоді місто почало приймати літаки ПО-2 з Луцька та Пінська.

Текст допису подаємо без змін.

«І знову про Любешів. Любешів авіаційний. З давніх давен людина мріяла про небо, про його безмежні простори. Ця мрія для любешівців здійснилась в далекому 1947 році було відкрито аеропорт. І Любешів розпочав приймати літаки ПО-2 з міст Луцька і Пінська. Містився він на території теперішнього ,,БАМу,,. Теперішня будівля автостанції була, так би мовити, пасажирсько-вантажним терміналом Любешів.

Пізніше основою льотного парку були ,,кукурузники,,АН-2. Маленький літак доправляв до Любешова пасажирів, пошту та вантажі. А інколи по неділях катав дітей навколо Любешова.

Проживаючи навпроти аеродрома, ми дітлахами завжди старались пройти на його територію. Спонукало на це нас, дітей з навколишніх вулиць, чудовий великий фруктовий сад зі смачними яблуками різних сортів, позмагатися з вітром від пропелера літака під час його злету.

Читати також: Унікальні світлини фресок костелу у Любешеві

Керівником аеропорту був Федір Бишевич. Він разом з жінкою проживали у квартирі в будівлі аеропорту. А яка смачна вода була в криниці перед будівлею. Через сад прямо з будівлі йшла вузька асфальтована доріжка до вертольотної полощадки, колись на ній приземлився військовий вертоліт МІ24 і ми мали змогу побути в всередині його.

І саме на їй я вчився їзди на мопеді. На місці магазину ,,Януся,, стояв червоний кунг, там напевно була чи радіостанція чи генератор, не пам'ятаю добре.

Зимою 1985-1986 випало так багато снігу, що від того кунга було видно тільки дах і антени, пам'ятаю такі високі ходи розчищені в снігу. Зберіглося ще досить цікавих споминів.

Так як аеродром був грунтовим, біля об'їзної було значно нижче,і саме в тому місці літак застряг. Йому на поміч приїхав гусеничний трактор ЕС100, а зачепити літака немає за що, той зачепили за передню стійку, яку й і відламали.

Цікава також була, так би мовити, проти угонна система для літака. Був такий собі бетонний анкер заглибленний в землю з металевим кільцем на горі, за яке простим цепом з замком замикався на стоянці літак.

Читати також: ТОП-20 фактів про Волинь, які ви точно не знали

Рейси були до Луцька, Мінська, Каменя-Каширського, Ветел, Горок. Ціна білету з Луцька до Любешова 3 рубля, до Каменя час польоту 15 хв. У мене на старих фотоплівках зберігаються кадри аеропорту, треба якось опублікувати,але не вистачає часу..

Приблизно з 1987 почав будуватися новий, асфальтований аеродром за межами селища,а на місці старого планувався парк та торговий центр. Але розпад Союзу не дав сдійснитись цим планам, аеродром занепав, і більш не відродився. Ось і з таким сумним фактом закінчується авіаційна історія Любешова».

Фото з луцького аеропорту, що був на території нинішнього Там-Таму і «варшавки».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому у Луцьку відмовляють в лікуванні онкохворим
Наступна новина Через «євробляхи» на митних постах Волині - транспортний колапс. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини