Як виглядає луцький госпіталь після масштабної пожежі

Як виглядає луцький госпіталь після масштабної пожежі
Луцький військовий гарнізонний госпіталь після пожежі

Луцький військовий гарнізонний госпіталь, що на вулиці Сенаторки Левчанівської, 4 у Луцьку постраждав від сильної пожежі вночі 20 вересня.

Вранці на місці досі працюють рятувальники – вони оглядають пошкоджений дах.

Нагадаємо, пожежа розпочалась близько другої години ночі. Вогонь охопив дах за лічені хвилини. Загасити пожежу вдалось лише о 5 ранку. Усіх пацієнтів, в тому числі тих, що перебували у важкому стані, вдалось евакуювати в міську лікарню. Від вогню ніхто не постраждав.


Довідково. Монастир тринітаріїв — пам’ятка архітектури національного значення, розташована на вулиці Сенаторки Левчанівської, 4. Монастир і костел, який раніше був поруч, збудували у 1729 році. Раніше на цьому місці була Михайлівська церква.

Монастир має два поверхи, окрім східної частини, де внаслідок падіння рельєфу наростає третій. Планування приміщення коридорне. Середня частина має кімнати, вікна яких виходять назовні, а вікна коридорів — у внутрішній двір. Бічні крила мають двостороннє планування кімнат із коридором посередині. У південному кутку будинку — внутрішня сходова клітка. Перекриття кімнат цокольного поверху хрещате, а коридорів — циліндричне. На першому поверсі — циліндричні з розпалубками і підпружними арками. Зовні монастир приваблює торцями у стилі класицизму — наслідки перебудови, яка сталася у 1869 році, коли костел розбирали.

Крім того, у приміщенні під набілом повинні зберегтися фрескові розписи Йозефа Прехтля.

Цікаво, що у 1777 році костел дуже постраждав від пожежі.

Під час франко-російської війни 1812 року у величезному двоповерховому приміщенні зробили госпіталь для військових. Хотіли навіть зробити перебудови, але ніхто не брався за роботу, тому ці плани облишили.

Згодом костел занепав і його розібрали, залишилася тільки будівля монастиря. У 1880 році будівлю трохи переобладнали і розмістили в ньому Окружний суд.

Військовий госпіталь, що існує у монастирі тринітаріїв нині, веде відлік своєї історії з 1941 року. Гарнізонний госпіталь у 2016-му відзначав своє 75-річчя від перебування у цих стінах.

Фото: Ірина КАБАНОВА. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Клуб із футзалу «Любарт» підписав спонсорський контракт з «Інвестором»
Наступна новина Дехто лишився в одній футболці: пацієнтам згорілого госпіталю збирають допомогу
Останні новини
Схожі новини