Які барвники використовувати для мастики? Поради фахівців

Які барвники використовувати для мастики? Поради фахівців
Фото ілюстративне

Естетика в кондитерській справі займає таку ж важливу позицію, як і смакові характеристики солодких шедеврів. У питанні фарбування мастики досвідчені кондитери можуть скористатися традиційним  і звичним харчовим барвником, а сучасні майстри – не ризикнути використати, наприклад, склади для фарбування великодніх яєць через присутність у них солі.

Корисні лайфхаки зі способами та засобами фарбування, а також інновації в такій творчій справі нам розкрили фахівці в цій галузі - компанія «Тортіно».

Види та застосування барвників

 

Розберемося в різновидах речовин, які надають кондитерським виробам певних відтінків:

  • Порошкові барвники – це найбюджетніший варіант. Максимум, що вони зможуть зробити, так це забарвити масу в пастельні кольори. Домогтися насичених і яскравих відтінків буде вкрай важко. У складі найчастіше присутній цукор, навколо частинок якого міститься пігмент. До категорії сухих речовин відносять квітковий пилок і кандурини. Вони надають відтінок поверхні готових фігурок з мастики. Це підходящий варіант для фарбування рослинних елементів, коли потрібно створити м'який градієнтний перехід. Цукрова флористика базується на цьому виді продукції.
  • Рідкі склади для фарбування мастики – практичні й багатофункціональні. Їх замішують як в масу, так і тонують поверхні готових елементів. Але тут теж є нюанси – мастика не любить зайву рідину, тому актуальні тільки концентрати. З цієї серії використовують пастоподібні та гелеві барвники.
  • Склади для аерографа – такими речовинами тонуються готові вироби з мастики.

Різноманітність брендів вітчизняного і зарубіжного виробництва дозволяють підібрати хороший продукт у співвідношенні ціни і якості.

Як пофарбувати мастику для обтягування за допомогою сухого барвника?

Вам знадобиться близько 5-ти грамів порошку, який потрібно розвести 2-3 краплями води або лимонного соку. Отриманий склад вводимо в мастичну масу і ретельно вимішуємо до однорідності відтінку.

Не додавайте відразу багато, краще домішати, якщо колір вийде недостатньо яскравим. Вимішувати масу найкраще на поверхні, яку попередньо посипали цукровою пудрою або крохмалем.

Якщо ви працюєте з гелевими та пастоподібними складами, пам'ятайте, що вони досить концентровані, тому кількості розміром з сірникову головку вистачить з лишком. Розминаючи мастику з барвником, намагайтеся ретельно вимішувати масу, і не кладіть відразу багато пігменту.

Як зробити натуральний барвник?

Якщо під рукою не виявилося потрібного харчового барвника, тоді вам допоможуть лайфхаки й народні способи. Фрукти, овочі та спеції –  відмінний варіант для таких цілей. Сік не підійде з огляду на те, що кондитерська маса не уживається з зайвою вологою. З нього можна зварити концентрований сироп. Крім кольору, у мастичних фігурок з'явиться і властивий продукту з пігментом смак і запах, тому краще зупинятися на приємних по всіх параметрах ягодах. Не розраховуйте на яскраві відтінки, цим способом вам вдасться домогтися м'яких пастельних тонів.

Зафарблюємо поверхню готових виробів

Найекономніший варіант – обтягнути торт білою мастичною масою. Але колір завжди надає індивідуальність будь-якому кондитерському шедевру. Потрібно дочекатися, коли всі деталі з мастики висохнуть – так вони не потягнуть в себе зайвий пігмент. Якщо ви працюєте з сухими порошками, тоді найкраще додавати алкоголь (спирт, горілка) до складу при розмішуванні. Пари спирту швидко зникнуть з маси, а виріб набуває легкого блиску.

Спеціальні кондитерські пігменти концентровані та не вимагають тривалої підготовки. Барвник можна наносити пензликом або спонжем.

Найбільш професійний метод фарбування поверхні мастичних виробів - робота з кондитерським аерографом. Цей спосіб не тільки практичний в роботі, але й економний по витраті фарби. За допомогою цього обладнання також можна зробити ексклюзивний розпис по готовому торту.

Ми з цікавістю досліджували цю тему, а всім кондитерам настійно рекомендуємо завітати в інтернет-магазин або особисто в офіс компанії «Тортіно» за адресою: м. Луцьк, пр. Соборності, 14 або зв'яжіться телефоном 050-347-84-00.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Поки ви мене не вб'єте — інших виборів не буде», - Лукашенко до протестувальників
Наступна новина В селах біля Луцька тимчасово не буде води
Останні новини
Схожі новини