Які документи потрібні для будівництва власного житла

Які документи потрібні для будівництва власного житла

Жити у власному будинку – цілком здійсненна мрія. Щоправда, до моменту заселення у новозбудоване житло, окрім фінансових витрат та будівельного процесу, доведеться чимало зусиль докласти для виготовлення необхідних документів.

З чого почати, як зробити усе законно, аби власний будинок став втіхою, а не проблемою, «Перший» розпитував у юрисконсульта агентства нерухомості «ВМБ Нерухомість» Ольги Вахрушевої.

За її словами, на оформлення документів для початку будівництва житлового будинку площею менше 300 кв. м та не більше 2-х поверхів діє спрощена процедура.

«Щоб будівництво не вважалося самочинним, законом «Про містобудування» передбачений перелік документів, необхідних для початку будівництва. Там є обмеження – якщо мова йде про земельну ділянку, цільове призначення якої – будівництво житлового, садового або дачного будинків, площа якого становитиме до 300 квадратних метрів та матиме не більше двох поверхів, то будівництво можна розпочинати на підставі виготовленого будівельного паспорта та повідомлення про початок будівельних робіт», - розповіла Ольга Вахрушева.

7 ОСНОВНИХ КРОКІВ, ЯК ПОЧАТИ БУДІВНИЦТВО ВЛАСНОГО БУДИНКУ

 «В більшості випадків будують приватні будинки площею менше 300 квадратних метрів, для яких передбачена спрощена процедура оформлення документів», - зауважила юрисконсульт Ольга Вахрушева.

 1.

Перш ніж починати будівництво, потрібно переглянути правовстановлюючі документи на земельну ділянку, - зокрема, звернути увагу на її цільове призначення. Якщо там йде мова про індивідуальне будівництво – отже будуємо індивідуальне, якщо садове – то будуємо садовий будинок.


2.

В документі права власності на землю слід звернути увагу, чи є кадастровий номер. Він необхідний для початку будівництва, тому якщо його немає, треба звернутися до відділу держгеокадастру та отримати його.

«У старих державних актах на землю кадастрового номеру немає», - наголошує юрисконсульт.


3.

Коли з документами на землю все гаразд, переходимо до виготовлення будівельного паспорта на забудову земельної ділянки. Його виготовляють управління чи сектори містобудування та архітектури в міських радах чи районних державних адміністраціях.

Для отримання будівельного паспорта потрібно подати такі документи:

  • правовстановлюючий документ на землю;
  • ескіз намірів забудови або проект майбутнього будинку.

«ВМБ Нерухомість» якраз і займається у тому числі тим, що ми розробляємо ескізи будови, враховуючи побажання замовника», - каже Ольга Вахрушева.

Протягом десяти днів на безплатній основі орган архітектури та містобудування видає будівельний паспорт, який є підставою для подання  повідомлення про початок будівельних робіт. Повідомлення реєструє Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)..

Пані Вахрушева наголосила, що будівельний паспорт людина отримує на руки та зберігає його, а повідомлення про початок будівельних робіт зберігається в інспекції.

«В інспекції архбудконтролю реєструють це повідомлення і воно автоматично з’являється на сайті ДАБІ. У майбутньому, наприклад, для підключення комунікацій, достатньо сказати номер повідомлення про початок будівельних робіт, воно буде у вільному доступі в інтернеті і його без проблем побачать відповідні служби», - розповіла юрисконсульт.


4.

Отримавши дозвіл на початок будівельних робіт, можна починати будувати та підключати комунікації – світло, газ тощо.


5.

Коли будинок збудований, потрібно виготовити технічний паспорт – для цього проводиться технічна інвентаризація об’єкта.


6.

Після завершення будівництва заповнюється та подається декларація про завершення будівельних робіт, яку власник будинку подає до ДАБІ, яка перевіряє, чи заявлені вимоги у будівельному паспорті відповідають тому, що збудовано в реальності. Якщо все в нормі, тоді до ДАБІ подається декларація про готовність об’єкта до експлуатації.


7.

На підставі декларації про готовність об’єкта до експлуатації потрібно звернутися до державного реєстратора або нотаріуса для реєстрації права власності. Щоб зареєструвати право власності, потрібно сплатити державне мито.

Лише маючи право власності, у збудованому будинку можна прописатися та отримати будинкову книгу.

«Якщо мова йде про новозбудований об’єкт, то необхідна також довідка про присвоєння адреси, яка видається органом місцевого самоврядування на підставі повідомлення про початок будівельних робіт та технічного паспорта», - наголосила Ольга Вахрушева.

За її словами, до уваги тих, хто планує будівництво будинку саме на території Луцька: до пакету документів також потрібно додати геодезичну зйомку земельної ділянки.

«Луцька міська рада вимагає топозйомку і з однієї сторони це правильно, бо тоді хоча б видно, де буде здійснюватися забудова, з іншої – це додаткова вимога Луцькради», - каже юрисконсульт «ВМБ Нерухомість».  

«На перший погляд, процедура оформлення усіх документів на будівництво житлового будинку – не складна, але я би радила тим, хто хоче почати будуватися, аби не гаяти час та зберегти нерви, звернутися до спеціалістів. От навіть для того, щоб створити ескіз забудови, треба мати елементарне уявлення про креслення та знати будівельні норми. Процес проектування – є основним, адже будова повинна відповідати нормам закону», - наголосила Ольга Вахрушева.

З її слів, як правило, «ВМБ Нерухомість» береться одразу за увесь комплекс робіт, пов’язаних із виготовленням документів на будівництво. Вартість «ведення» справи від початку до кінця – 6 тисяч гривень.

Спеціалісти «ВМБ Нерухомість» чекають на Вас та готові допомогти в реалізації Вашої мрії – будівництві власного будинку!

Адреса: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 22Б, оф. 33, 34

тел.  (0332) 78-02-34, 78-02-35

сайт: www.vmb.com.ua

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку маршрутка врізалась у припарковане авто. ФОТО
Наступна новина Курс валют на 26 березня: за вихідні євро «полізло» догори
Останні новини
Схожі новини