Якою буде українська вакцина проти коронавірусу

Якою буде українська вакцина проти коронавірусу
Фото ілюстративне

У Львові Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах. Оскільки середовище не вибагливе, то й вакцина буде значно дешевшою за імпортну. Вже восени науковці планують запустити доклінічні випробування. 

Про це повідомив директор Інституту біології клітини НАН України, академік Андрій Сибірний інтерв’ю Укрінформу, пише ТСН.

"Ми синтезуємо білки для вакцини у клітинах дріджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бокових його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів. Дріжджі – це теж еукаріоти, вони приєднують ці вуглеводні залишки, але інакше, ніж людина. Бо дріжджі - це гриби і вони по-грибному діють. І це погано, бо треба щоб дріжджі були гуманізовані, модифікували білки за людським типом. Чому гуманізовані дріжджі цікаві? Вони швидко ростуть у простому середовищі. Тому вакцина на основі них буде значно дешевшою", - сказав Сибірний.

Інституту біології клітини НАН України вже має такий досвід роботи, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів та антибіотиків. Україна поки не виробляє сама гуманізованих дріжджів. Але львівські науковці мають два їх різновиди: одні закупили в Америці, інші подарували колеги з Південної Кореї. 

Завдяки новому біореактору, який вчені придбали за кошти державного гранту ( в 2020 році уряд виділив 10 млн грн) продовжують культивувати дріжджові продуценти.

"Маємо цілу серію тих дріжджів, які несуть у собі різні гени коронавірусу та їх фрагменти. Ми почали зараз аналізувати, чи є ці білки, бо ген є ген, а потрібен білок, що використовувався би як вакцина. І маємо більше десяти підтверджень на дріжджах з Америки, а корейські ще в процесі конструкції", - зазначив Сибірний.

Сибірний додає, що вже восени львівські науковці планують провести доклінічні випробування, і якщо їх сподівання підтвердяться, можна буде наступного року запускати в Україні дослідне виробництво національної вакцини від COVID-19. 

Читайте також: У МОЗ хочуть відкрити центри вакцинації проти ковіду в школах


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Білорусі назвали обурливим рішення України припинити авіасполучення
Наступна новина На ГРВІ з початку епідемічного сезону вже перехворіло 186 тисяч волинян
Останні новини
Схожі новини