«Єдиний народ на планеті, в якого немає духовності, - російський». Джохар Дудаєв. ЦИТАТНИК

«Єдиний народ на планеті, в якого немає духовності, - російський». Джохар Дудаєв. ЦИТАТНИК
Із журналу «Свобода народів» за 1995 рік, де друкували репортажі з Чеченії та інтерв'ю Дудаєва

Джохар Дудаєв – уже легендарний президент незалежної Республіки Ічкерії, що постала на руїнах СРСР, але проіснувала у своїй незалежності недовго через війну з росією. 

Сьогодні чеченці і прихильники незалежності Чеченії від росії воюють на стороні України і вболівають за нашу перемогу.

Але чимало подій, які трапилися в Україні, перегукуються з подіями, які Чеченія вже бачила. Вона бачила російські трупи на вулицях, які нікому забирати. Бачила гвалтівників і нереальну жорстокість. Бачила, як кидають бомби на дітей…


Волинянка Марія Базелюк – журналістка, яка кілька разів брала інтервю у Джохара Дудаєва. Разом із колегами-медійниками вона працювала у тогочасній Чеченії, яки журналістка з України шукала у тих подіях відповіді на питання, актуальні і для своєї країни. Її історію ми розповідали у репортажі для рубрики «Своя історія» 

Джохар Дудаєв розмовляє з Марією. 1995 рік. Грозний

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Марія, я же чєчєнєц», - казав мені Джохар Дудаєв». Розмова з бандерівкою з Волині. СВОЯ ІСТОРІЯ

Однак в архіві Марії і досі зберігаються тексти її розмов із Джохаром Дудаєвим. Лідер Ічкерії симпатизував українцям і добре знав нашу історію, особливо – історію нашої боротьби за незалежність. Він розповідав, що мав багато знайомих із заходу України, де власне народилася УПА. Від цих знайомих чув безпосередні спогади про події того часу. 

Сьогодні його слова про «русизм» як загрозу світові чи про те, що ядерну зброю Росія може застосувати в Україні, звучать пророче. Насправді – ніякого пророцтва: він добре вивчив, з яким ворогом має справу. 

Ми зібрали найцікавіші цитати з інтерв’ю Джохара Дудаєва волинянці Марії Базелюк, які друкувалися у 90-х років в журналі «Свобода народів», редактором якого вона була і який виходив у Львові. Ці журнали вона привезла із собою до Луцька, позаяк саме тут знайшла тимчасовий прихисток, поки поблизу її оселі на Київщині йшли бої. 
 

Довідково.

Після розпаду СРСР на території Чечено-Інгушської АРСР була створена Чеченська республіка Ічкерія. Незалежність Ічкерії проголосили 6 вересня 1992-го.  

47-річний генерал Джохар дудаєв був обраний президентом Чеченії, що, розірвавши імеперські пута, стала на шлях побудови незалежної держави. Через три роки, коли Росія розпочала проти Чеченії військову агресію, джохар дудаєв очолив збройну боротьбу свого народу проти окупантів і, завдаючи ворожій армії нищівних ударів, протягом кількох місяців довів світові, що імперію зла можна здолати, якщо є воля до боротьби за свободу», – так писала Марія Базелюк в одному зі своїх інтервю з Дудаєвим. 

Росія не визнала статус ЧРІ і вже вкінці 1994 розпочала Першу російсько-чеченську війну. Вбили Дудаєва російські спецслужби високоточним ракетним ударом 21 квітня 1996-го на території Чеченії.
Чеченський воїн. 1995-й

… «Якщо коли-небудь Всевишній спускав на землю сатану, то сьогодні він зявився під личиною русизму, втіливши в собі все людиноненависницьке, хижацьке, зле, відразливе, тваринне, що може бути в людині. Тут коментарі зайві. Але Чеченія – то лише привід. Росія хворіє русизмом, хочемо ми того чи ні. Хвороба дуже небезпечна для всього світу». 


***
… «Трагедія Чеченії не більша, ніж трагедія інших народів. Залито кров’ю величезний геополітичний простір. Росія вибрала жертвою малі народи і знищує їх».


***
… «Якщо у світі є терористична держава і в цілому народ, то це Росія і російський народ. Тут тероризм зведено в ранг вищої політичної влади: терор, фізичне насильство, фізичне знищення беззахисних дітей, жінок, старих, хворих. Росія повністю стирає з лиця землі міста, а хто встиг вийти з-під руїн, той гине від кулі агресора». 

 

***
… «Виправити становище в Росії дуже важко, оскільки єдиний народ на планеті, у якого немає віри і духовності, – російський. А нема духовності, то нема і моралі. І ось військові, озброєні до зубів найсучаснішою технікою, здійснюють найважчі злочини, яких навіть у найстрашніших снах не побачиш, цинічно демонструючи всьому світові, що являє собою русизм у дії». 

 

***
… «Нації, культура, мова – це все від Бога, від природи, і всі спроби Росії створити з ниих гібрид не призвели ні до чого. Українці залишились українцями, чеченці – чеченцями, їх не зрусифікуєш». 

 

***
… «Війська, які у Чеченії проводять геноцидні акції, по завершенні мали бути перекинуті в Крим. (...) Що може статися далі? Світова бойня – від Прибалтики до Таджикистану. В Україні Москва розігрує карту Криму, Південної і Західної України, яких хоче зіткнути лобами, щоб вони билися, як гладіатори. Це заготовки і плани». 

У незалежну Чеченію часто їздили журналісти. 
Разом із тим – й українські

 

***
… Людей слід виховувати на добрих націоналістичних засадах – національних традиціях, культурі, мові, тобто на тому, що робить народ нацією. Можна зрівняти гори Кавказу, але задум зробити чеченців рабами ніколиі нікому не вдасться реалізувати». 

***
… «Це хвороба, страшніша від фашизму, нацизму, яку світ побачив у дії і яку слід лікувати силами всього людства. У протилежному випадку він розвиватиметься у ще страшніших формах, ніж у минулі століття. зараз русизм у своєму арсеналі має всі засоби знищення людей, військовий потенціал, ядерний. У Росії є «кнопка» з чорною валізкою, і недалекий той час, коли вона може бути запущена в дію, якщо людство не вилікує Росію від русизму. не обовязково в Чеченії, але й щодо України, всієї Європи та «кнопка» може бути застосована». 

 

***
… «Відповідно до концепції державної політики Російської Федерації, розробленої ще в 1992 році, Дагестан, Ічкерія, Азербайджан віднесені до стану потенційних ворогів, є програма їх фізичного знищення. Перед нами карта авіаційних ударів, на які все, що обведено червоною лінією, підлягає повному знищенню. Це майже вся гірська частина дагестана – аж до Черкеської ГЕС. Російськими спецслужбами розроблено чотири легенди, відповідно до яких нібито чеченські терористи, диверсанти знищили Черкеську ГЕС, після чого затоплюється вся низинна територія. чеченці, які залишаться в живих, підлягають депортації». 

 

***
… «Ще один цікавий документ, цинічний 24 пункт якого зобовязує міграційну федеральну службу Росії «обеспечить реализацию федеральной миграционной программы,первоочередное финансирование программы по комплексному расселению беженцев и винужденних переселенцев из Чечении». Як бачите, заздалегідь запрограмовано, що чеченські біженці повертаються не до себе додому, а туди, куди їм вкажуть». 

 

***
… «Щоб приховати трупи, їх скидають в Каспійське море чи в гірське провалля, таємно заривають в землю цілими контейнерами. Таке враження, що нинішнє російське керівництво навмисне знищує армію. (...) Коли начальник головного штабу генерал Масхадов запропонував російському генералу Бабичеву призупинитии бойню і позабирати трупи, гарантуючи, що жодного пострілу з чеченського боку не буде.ж той відповів, вам, мовялв, наші трупи заважають, ви їх і прибирайте. До живих соолдатів ставленні російського командування також не краще. Їх просто знищують, вони не потрібні Москві». 

Нікому не потрібні трупи у Грозному

***

… «Зараз армію перетворили у зграю крохоборів і грабіжників. Від рядового до генерала – всі займалися грабунком». 

***
… «Абсолютно переконаний, що Україна і українці мають такий потенціал – природний, людський, духовний, що повинні стати в цьому геополітичному просторі провідною державою і народом, навколо яких мають згуртуватися інші народи на принципово нових основах. Це можливо тільки тоді, коли керівництво України усвідомить свою історичну роль на сучасному етапі і займе мужню позицію». 

 

***
… «Ще Гаррі Трумен зробив висновок, що нема в світі ні політики, ні дипломатії, ні законів, ні правил, мовою яких можна з Росією розмовляти. Росія розуміє тільки лише мову грубої фізичної сили. Тому українському народові потрібно бути сувориим і пильним, не дозволити себе обманути, аби зберегти свою державу». 

(З інтерв’ю у журналі «Свобода народів», №2, 1995 р, авторка – Марія Базелюк)

Підготувала: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Богослужіння на Великдень. Луцькі церкви оприлюднили розклад
Наступна новина Захисники вибили окупантів з трьох сіл на Харківщині
Останні новини
Схожі новини