Її ангела звати Юрочка: як живе 6-річна Соломійка з Волині, якій зробили пересадку серця

Її ангела звати Юрочка: як живе 6-річна Соломійка з Волині, якій зробили пересадку серця

У 4-річного хлопчика стався крововилив у мозок, тож лікарі, на жаль, ніяк не могли йому допомогти. Батьки-медики дали згоду на забір органів.

В «Охматдиті» одному з пацієнтів пересадили нирки, другому — печінку. А серце — уперше в історії української медицини — 6-річній дівчинці в Інституті серця, - пише газета Волинь

Фото жінки, що слухає в лікарняній палаті, як б’ється серце її сина в тілі маленької дівчинки, проймає до сліз. Вона принесла врятованій Соломійці з Ковеля улюблену іграшку свого синочка.

«Запам'ятай: у тебе є ангел, якого звуть Юрочка… Знай, ми тебе всі дуже-дуже любимо», — сказала жінка, даючи дівчинці мишку.

І вона при цьому не плакала. Скільки мужності і мудрості в цієї людини...

«Ми вже як пов’язані з ними. Ми обмінялися номерами і домовилися, що будемо скидати їм фотографії, відео з Соломійкою, щоб вони бачили. Це мама сама запропонувала, і ми тільки за», — кажуть батьки Солі.

Ця трансплантація для їхньої доньки була єдиним шансом на повноцінне життя. Після перенесеної 4 роки тому застуди у дівчинки діагностували дилатаційну кардіоміопатію. Простими словами, її серце з кожним днем збільшувалося і вже не могло виконувати свою найважливішу функцію — перекачувати кров.

«Стан був уже майже критичний, і тому, маючи донора, ми запропонували саме їй цю операцію», — пояснюють медики.

Батьки розповідають, що їм зателефонували з клініки і сказали, що треба негайно везти Соломійку на трансплантацію: «Виїхали з Ковеля, мчимо на всіх парах — і всі машини від’їжджають убік». Через 4 години родина вже була у столичному Інституті серця.

В операції були одночасно задіяні 18 лікарів. Такій маленькій пацієнтці медики пересаджували серце вперше.

«Я сподіваюсь, що це перший крок до дитячої трансплантології. Може, це буде приклад для інших батьків, для лікарів, для реаніматологів. Приклад того, що ми можемо це робити — з успіхом рятувати інших дітей за допомогою трансплантації», — зазначають медики.

Своєю згодою батьки померлого хлопчика дали шанс на життя, крім Соломійки, ще двом пацієнтам «Охматдиту». 12-річному Антону з тимчасово окупованої частини Херсонської області пересадили одразу дві нирки. Чекаючи на цю мить, три роки він мусив жити в лікарні. Був залежний від гемодіалізу. Печінку пересадили 15-літньому хлопчику Дмитру з Кіровоградської області, який страждав на цироз та потребував невідкладної операції.

Усі троє ще відновлюються після операцій, а їхні рідні не перестають дякувати батькам хлопчика, які знайшли в собі сили проявити найвищу жертовність.

Нині ще 30 дітей у листі очікування на пересадку органів. Трансплантологія в Україні почала стрімко розвиватися майже 3 роки тому, після змін у законодавстві, і вже врятувала життя понад сотні дітей.

«Удосконалюються вимоги до центрів трансплантації, впроваджуються нові механізми контролю за діяльністю центрів трансплантації. Отже, система трансплантації в Україні поступово створюється і наближається до того вигляду, якого б нам хотілось», — зазначають медики.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині «Луцькі лицарі» навчають молодь військової справи середньовіччя
Наступна новина Через хворобу померла відома журналістка з Ратнівщини
Останні новини
Схожі новини